08:29:45 20.10.2018
 
Stiri

PAS și PD se află într-o barcă sau desfacerea „binomului” Plahotniuc-Dodon (1)

Opinii 16.10.2017 09:19 Vizualizări5296 Autor: Nicolae Negru
PAS și PD se află într-o barcă sau desfacerea „binomului” Plahotniuc-Dodon (1)

Semne diacritice

Lunea trecută, la un post de televiziune de peste Prut, Mihai Ghimpu și fostul său consilier, sociologul Dan Dungaciu, îndemnau autoritățile române să-și retragă sprijinul pentru actuala guvernare de la Chișinău, care nu e sinceră în atitudinea față de România. Marțea trecută, la Soci, Dodon i se plângea lui Putin că actuala guvernare îi pune bețe în roate, încercând să blocheze procesul de îmbunătățire a relațiilor moldo-ruse. „Guvernul şi majoritatea parlamentară, controlată de ţările din Occident, depun tot efortul pentru a submina relaţiile dintre ţările noastre”, astfel și-a formulat denunțul Dodon.

Putin nu s-a jenat să-i răspundă că unele concesii pe care i le face în chestiunea cu migranții moldoveni, deschizând unele „segmente ale pieții ruse pentru unele produse moldovenești” sunt un „avans”, pentru a influența electoratul moldav să voteze partidele proruse. „Noi contăm foarte mult că cetățenii din R. Moldova vor vedea și vor aprecia aceste eforturi. Sper că vor susține acele forțe din țara Dvs. care sunt determinate să îmbunătățească relațiile bilaterale”, i-a transmis Vladimir Putin lui Igor Dodon.

De ce Ghimpu nu procedează ca Dodon?

În timp ce Dodon cere de la Putin slăbirea embargoului rus pentru produsele din Republica Moldova, sperând că profitul electoral va merge spre socialiști, Ghimpu cere ca România să nu ajute Republica Moldova în speranța că PL va avea de câștigat din aceasta. Dar sprijinul acordat de România Republicii Moldova nu ar putea influența electoratul nostru să voteze partidele prounioniste, proeuropene, indiferent de sinceritatea guvernării actuale? Ghimpu cu Dungaciu consideră probabil că nu, că grădinițele reparate, împrumuturile care asigură plătirea salariilor și pensiilor sunt bani aruncați în vânt, atâta timp cât PL nu este la putere.

Din fericire, Iohannis vede lucrurile altfel. Și studiile sociologice par să-i dea dreptate. Conform ultimului sondaj publicat de IDIS „Viitorul” și „CBS Axa”, cetățenii moldoveni încep să aprecieze ajutorul României, ea figurând a treia, cu 25,8%, în topul țărilor care ajută Republica Moldova, după UE (34,6%) și Rusia (29,2%), scor obținut prin propagandă și manipulare. Deocamdată, însă, această conștientizare și apreciere a rolului pozitiv al României și UE în general nu se traduc în mod automat în intenții de vot pentru formațiunile unioniste, proeuropene.

„Ajutorul” Rusiei și ajutorul României

Conform aceluiași sondaj, dacă alegerile parlamentare ar avea loc săptămâna viitoare, PSRM ar obține 51,1% din voturi și ar putea forma un guvern monocolor. PAS-ul proeuropean al Maiei Sandu rămâne mult în urmă, cu 24,1%, și ar mai trece pragul parlamentului doar PD, cu 6%. Partidele „pur” unioniste ar rămânea în afara Parlamentului. De ce „ajutorul” Rusiei îi mobilizează pe alegători, iar ajutorul UE și al României nu îi motivează în mod automat? Este o chestiune la care ar trebui să se gândească și să răspundă Ghimpu, Șalaru, Maia Sandu și alți lideri de partid. Singurul lor răspuns de până acum că Plahotniuc e de vină pare să nu convingă electoratul. O mare parte din alegătorii proeuropeni nu au încredere nici în cei de la guvernare, nici în cei din opoziție.

Aproape jumătate din respondenți (49,2%) au spus că nu vor participa la vot sau nu au știut ce să răspundă. Marea majoritate din aceștia au votat la alegerile precedente partidele AIE. Acum nu mai vor. Dacă partidele unioniste și proeuropene nu vor găsi „cheia” către inimile lor, partidele proruse vor comanda „muzica” politică și geopolitică după alegerile din 2018.

Cu cât e mai rău, cu atât e mai bine

Cum pot fi convinși absenteiștii să mai meargă încă o dată la secțiile de votare? Cu riscul de a supăra din nou pe unii colegi și aprigi luptători cu oligarhia, vom spune că prezența la urne și viitorul succes al partidelor unioniste și proeuropene va depinde și de rezultatele guvernării. Strategia cu cât e mai rău, cu atât e mai bine, de care se conduc unii lideri considerați proeuropeni, ne va duce la un eșec răsunător. Chiar dacă e adevărat (și pare să fie adevărat) că Dodon este dependent de Plahotniuc, victoria socialiștilor în viitoarele alegeri parlamentare ar fi dezastruoasă pentru cursul european al Republicii Moldova. Din punct de vedere moral, în primul rând. Nu numai relația cu UE ar avea de suferit serios, ci și lupta cu corupția, care nu poate fi stârpită în afara relației cu UE.

Oricât ar părea de paradoxal, opoziția proeuropeană trebuie să fie interesată ca guvernarea actuală să fie una de succes, să „reabiliteze” democrația și cursul proeuropean. Chiar dacă i se neagă - și nu fără motiv - europenitatea, eșecul PD se va răsfrânge și asupra rezultatelor electorale ale celorlalte partide proeuropene. În timp ce o parte din alegătorii proeuropeni activi consideră PD-ul întruchiparea răului suprem din politica moldovenească, pentru cealaltă parte din alegătorii proeuropeni care nu vor să mai voteze pe nimeni, PAS și alte partide proeuropene se află în aceeași barcă cu PD. Despre aceasta vom vorbi în comentariul de vineri.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!andrei 16.10.2017 09:38

Se vede că totuși Maia îi face jocul lui Putin! Face tot posiiblul ca forțele europene să renunțe la conlucrare iar USATÎI CU DODON să ia majoritatea împreună...

Dumitru 16.10.2017 09:38

Dacă PAS nu va face coaliție cu PD, atunci o va face cu Dodon cel mai probabil, mai ales că ei se cunosc ncă de la Ministerul Economiei.

elena 16.10.2017 10:16

Daca PD se face coalitie cu Maia, nu-i mai votez niciodata! Filatista asta nu merita incredere!

Rustin 16.10.2017 10:23

Nu stiu ce fel de binom ii asta, ca PD-ul introduce in constitutie legea integrarii europene. In caz ca va lua Dodon Majoritate parlamentara, oricum nu va putea sa schimpe parcursul.

Luminita 16.10.2017 12:58

Lipsa de sustinere a ideilor lui Traian Basescu de catre Ziarul National si de catre toata presa din RM este suspecta si denota lasitatea jurnalistilor ce se declarau unionisti. Adevarat a zis T. Basescu "aveti o mare problema in R. Moldova- e foarte multa demagogie"

Ciocana 17.10.2017 10:33

Şi eu cred că vânzoleala în jurul unor rataţi şi netrebnici din politica noastră nu are nici un sens. Pierdem, ca de obicei, timpul. A apărut, în sfârşit, o şansă ca partida unionistă să prindă la putere şi să influenţeze soarta acestui petic de pământ, iar noi ne împotmolim în discuţii sterile despre acţiunile unor cadavre politice, şmecheri deghizaţi sau idioţi utili. Vrem să pierdem şi ultimul tren?

Mihai 22.10.2017 15:45

A devenit un mazohist d-nul Negru,acest gand imi apare citind ceea ce scrie... Cica - da,PD nu e pro-european,e de mana cu Dodon,dar opozitia trebuie sa fie cointeresata in reabilitarea democratiei de catre aceasta grupare mafiota... Rahat cu perje!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md