Lupu vede dublu sau omorul lui Andrei Brăguța, episodul 2


Semne diacritice
Revenim la cazul lui Andrei Brăguță, după ce am privit imaginile video - șocante, înspăimântătoare, dar și rușinoase - prinse de două camere de luat vederi, instalate în celula și în coridorul izolatorului de detenție provizorie, unde a fost plasat tânărul bolnav psihic, pentru că ar fi încălcat regulile de circulație și nu s-ar fi conformat somațiilor poliției rutiere.
În timp ce alți patru deținuți își bat cu „metodă”, cu cruzime calculată, folosind nu numai pumnii, ci și picioarele, „colegul” neputincios, căzut, care nu le opune nicio rezistență, polițiștii de gardă intră în celulă, îl văd pe Brăguță întins pe podea, ies, urmăresc din coridor continuarea execuției, dar nu întreprind nimic pentru a o opri. Patru indivizi bine clădiți lovesc din răsputeri, în cap, în corp, în burtă, un tânăr care nu se mai poate ține pe picioare, se prăbușește ca un sac, este ridicat și lovit din nou, iar polițiștii, - amatori de plăceri sadice, violente, probabil, - adoptă rolul de spectatori, se uită prin ferestruica ușii. O fi pariat cumva pe rezistența lui Brăguță?
Aceste imagini spun totul despre respectarea drepturilor, a demnității umane în sistemul penitenciar din Republica Moldova. Spun, dar nu până la capăt. Conform avocaților victimei, în loc să i se acorde ajutor medical, Brăguță a fost mutat ulterior în altă celulă, fără haine, luându-i-se salteaua de pe pat, deconectându-i-se apa, lipsindu-l de hrană...
Transparența subită, „generoasă” a procurorilor în cazul acesta este foarte limitată și inutilă de fapt. S-a publicat doar ceea ce se presa știa deja, iar despre ce s-a întâmplat până a nimeri Brăguță în această celulă și după aceasta – tăcere. Procurorii nu se grăbesc să ne spună cum a ajuns un cetățean, care se afla în evidența medicului psihiatru, să posede permis de conducere și să fie plasat, pentru că a comis o încălcare a regulilor de circulație, într-o celulă cu niște deținuți agresivi? Că doar nu a mers acolo din propria inițiativă? A fost o decizie a cuiva. Cine a emis ordinul respectiv? De ce nu i s-a acordat lui Brăguță ajutor medical, de ce a murit și cine se face responsabil de aceasta?
Nu cumva polițiștilor și deținuților din imaginile oferite de procurori vor fi țapii ispășitori cu care se încearcă înșelarea și calmarea opiniei publice, ca după evenimentele din 7 aprilie 2009, când au fost trași la răspundere, de formă, sub presiunea opiniei publice, doar o parte din torționari, iar șefii acestora nu au avut de suferit?
Andrian Candu nu vede vreun folos în demisii politice sau de onoare. Firește, nu e niciun folos de demisia cuiva care nu are onoare sau se consideră infailibil, sau crede că a făcut totul pentru ca un Brăguță să scape viu din sistem. Dar Brăguță nu a scăpat viu. Înseamnă că sistemul nu funcționează cum trebuie, nu e uman. Și UE, de altfel, a retras finanțarea, 28 de milioane de euro, tocmai pentru că justiția din Republica Moldova nu a fost reformată decât în vorbe (la sfârșitul săptămânii trecute, Iohannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, a confirmat aceasta, scrie Evenimentul Zilei).
Mai e cineva responsabil pentru eșecul politic din justiție, în afară de cei patru deținuți agresivi și trei polițiști complici? Nenorocul lor e că Brăguță a murit, căci dacă nu murea, nu exista niciun motiv de deranj pentru ministrul Justiției, totul se putea acoperi, sistemul avea să fie în regulă, nu trebuia schimbat, nu-i așa?
Zilele trecute, Marian Lupu se plângea,
Până nu își vor face mea culpa, până nu vor demonstra că sunt proeuropeni în fapte, nu în vorbe, atitudinea față de ei nu se va schimba nici















































































