08:41:39 18.02.2020
 
Stiri

Geopolitica dus-întors sau de ce să nu ne temem că ne vom pierde votul

Politică 18.10.2019 09:08 Vizualizări3905 Autor: Nicolae Negru
Geopolitica dus-întors sau de ce să nu ne temem că ne vom pierde votul


Semne diacritice

Cercul s-a închis, am ajuns în punctul din care am pornit: la alegeri geopolitice. Ne referim la municipiul Chișinău, în primul rând. Dar nu numai. Și la Bălți, și în alte orașe orientarea geopolitică este primul criteriu în aprecierea candidatului la funcția de primar și a echipei de consilieri municipali. Programele electorale contează mai puțin, dacă nu este întrunit factorul geopolitic. Un reprezentant al PSRM poate fi înlocuit cu un reprezentant al „Partidului Nostru”, care îl admiră pe Putin în egală măsură, dar în niciun caz cu un reprezentant al ACUM sau – horribile dictu! – PUN sau PPR. La fel va proceda și alegătorul proeuropean, se va asigura mai întâi că viitorul primar este orientat corect, spre Vest.

La Chișinău, ca de obicei în ultimii ani, se vor bate proeuropenii și unioniștii cu socialiștii care i-au înlocuit pe comuniști. Puțini vor fi cei care vor citi cu atenție programele electorale ale concurenților la funcția de primar al capitalei. Ion Ceban evită să-și afișeze apartenența partinică, sperând să-i înșele pe unii alegători care nu-i agreează pe socialiști, dar dacă ar candida independent, șansele sale electorale ar fi mult mai mici. Același lucru se poate spune și despre Năstase.

Sondajele arată că cele mai multe intenții de vot sunt legate de reprezentanții PSRM și ACUM și nu contează prea mult cine sunt aceștia.

Nici Ceban, nici Năstase ca persoane nu pot inspira alegătorii și acest lucru îl avantajează pe candidatul PSRM, căci electoratul prorus e mai disciplinat decât electoratul proeuropean. Unii au lansat ideea că, votându-l pe Năstase, e ca și cum l-am vota pe Ceban. Nu e chiar așa, dar e o idee logică și i-ar putea descuraja să meargă la secțiile de voare pe unii proeuropeni dezamăgiți de procesul dodonizării Republicii Moldova. Aflându-se în alianță cu PSRM, acumiștii nu vor putea folosi împotriva socialiștilor lozinca „dezoligarhizării”. Atacul lui Năstase la adresa socialiștilor și a lui Dodon este ipocrit, în condițiile în care nu denunță alianța cu PSRM și nu semnează pentru investigarea surselor de finanțare ale lui Dodon și PSRM. Liderul PPDA se teme că va pierde și nu-i mai pasă de acordul acumisto-socialist.

Totuși, dacă electoratul proeuropean și unionist din municipiul Chișinău se va prezenta duminică la alegeri, atunci, indiferent pentru care dintre candidații proeuropeni și unioniști își vor da ei votul, Ion Ceban nu are cum câștiga din primul tur, cum prorocesc, fals, unii acumiști.

De aceea, în primul tur, unioniștii au deplina libertate să voteze concurenții care le sunt pe plac, fără să se teamă că-și vor pierde votul. Dacă și-ar concentra preferința eletorală, ar exista șanse ca ei să trimită în turul doi un candidat unionist, stricând „idila” acumisto-socialistă. Un asemenea rol și l-a asumat Octavian Țîcu, și, din punctul nostru de vedere, el ar fi un primar mai bun decât Năstase. Ar fi interesant să-i vedem pe acumiști sărind în ajutorul lui Ceban, dacă Năstase nu iese în turul doi.

Cu cât mai mare va fi numărul proeuropenilor și unioniștilor care vor ieși la vot, cu atât mai mici sunt șansele candidatului socialist de a câștiga Primăria. Pentru aceasta trebuie să se bată mulțimea de candidați de dreapta în primul rând.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Polilogu 18.10.2019 18:58

Octavia ȚÎCU are șanse reale să câștige în turul al II-lea ! Renasterea unionismului în acest caz va constitui viitorul pol de putere in BASARABIA ! Doamne ajută !

Polilogu 18.10.2019 19:10

Octavia ȚÎCU are șanse reale să câștige în turul al II-lea ! Renasterea unionismului în acest caz va constitui viitorul pol de putere in BASARABIA ! Doamne ajută !

Petru 19.10.2019 11:45

Da,Ticu ci 2 % sustinere are sanse in turul 3 sa cistige.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md