11:58:32 03.12.2021
Stiri

Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Politică 14.06.2019 09:20 Vizualizări6870 Autor: Nicolae Negru
Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM


Semne diacritice

Pornisem să descriu în continuare, după cum am promis, laturile amuzante, ridicole, grotești ale spectacolului politic de azi, când m-a telefonat un coleg să mă mustre pentru că, i se pare lui, nu mă aflu pe partea corectă a baricadei. „Intelectualii trebuie să fie de partea revoluției. Ia seama, se face o listă neagră…”, m-a prevenit el binevoitor.

Nici cu unii, nici cu alții

Dacă ne referim, reflexiv, la „revoluția din octombrie”, mulți intelectuali ruși au preferat, contrar impresiei pe care ne-au cultivat-o manualele și filmele sovietice, să nu adere la vreo tabără, să nu meargă nici cu albii, nici cu roșii, fiindcă li se păreau hidoși, monstruoși atât cei din regimul vechi - putred, țarist, cât și din cel nou - crud, sângeros, bolșevic. Mutatis mutandis, unii intelectuali de la noi se află azi într-o situație similară, dezgustați, pe de o parte, de urâciunea lui Plahotniuc, obsedat de putere, sufocând spiritul liber, pluralismul și democrația, iar, pe de cealaltă parte, de chipul monstruos al struțo-cămilei pro-anti-europene, de selecție și „mentenanță” kremlineză.

Imaginile cu Dodon transmițând indicațiile lui Kozak și cerând bani de la Plahotniuc, recunoscând că partidul său este finanțat de Rusia, apoi și explicațiile lui pentru Tv8, în care lasă să se înțeleagă că ceea ce a spus la întâlnirea cu Plahotniuc ar face parte dintr-o operațiune a serviciilor secrete ruse, îți omoară orice poftă de a jubila, de a sărbători victoria asupra oligarhului. Cu Putin și omuleții lui în Guvernul de la Chișinău nu am chef să o aplaud pe Maia Sandu, i-am spus colegului.

De altfel, dacă Plahotniuc trăda, dacă accepta federalizarea și renegocierea Acordului de Asociere, cu participarea Rusiei, dacă redeschidea larg ușa pentru propaganda rusă etc., se constituia o altă majoritate parlamentară și lidera PAS nu era aleasă prim-ministru, ci rămânea într-o opoziție „cum nu s-a mai văzut”. Ironia sorții, ea îi datorează „căpcăunului” funcția nouă.

Decât nimic, e bun și ACUM

„Aceasta este victoria poporului! – interveni, indignat, colegul. Ba nu, e victoria lui Putin, care s-a mulțumit cu puținul, după ce Plahotniuc i-a respins, în ultimul moment, nada. Maia Sandu e „puținul” obținut de Rusia. Nu-l considerăm nicidecum erou pe liderul PD, a făcut multe rele (ultima lui ticăloșie e vânzarea celor șapte profesori turci, condamnată de CtEDO), nesocotește cu dispreț (pentru care va plăti scump) opinia publică, comportându-se ca un brigadir de colhoz ajuns, din întâmplare, președinte, însă toatea acestea nu anulează faptul că, complotând împotriva lui Plahotniuc, dând mână liberă Moscovei, UE (alias Berlin) a jucat periculos, a pus la bătaie soarta noastră. Glonțul trimis de Rusia a atins tâmpla Republicii Moldova. Vom vedea mai târziu cât e de grav.

„Plahotniuc a montat filmulețele. Moscova nu se mai gândește la federalizare. Nu face din Rusia o sperietoare. Putin o să ne ajute!”, îmi ripostă colegul. Să-i întrebăm pe ucraineni de ce s-ar neliniști în cazul acesta, de ce nu se bucură de alianța formată de Kozak, de ce ezită să salute guvernul alcătuit de Maia Sandu? Ucrainenii au motive de îngrijorare și din alt punct de vedere: operațiunea comună Rusia, UE, împotriva lui Plahotniuc este o consecință a deciziei de a ne ține pe noi (ceea ce înseamnă că și pe ei) în „zona gri”, spre bucuria Moscovei, care ne poate „păpa” la momentul potrivit. E un fel de pact Molotov-Ribbentrop 2, în urma căruia vor suferi toți cetățenii Republicii Moldova, mai puțin oligarhii. Să jubilăm, să sărbătorim aceasta? „Pactul cu diavolul” e și umilitor, și primejdios.

O Transnistrie mai mare

„E vina lui Plahotniuc, din cauza lui Europa ne-a dat pe mâna lui Putin, fiindcă numai Putin îi poate veni de hac”, ripostă colegul. E adevărat, e vina lui, în primul rând, dar Putin îl invita la Kremlin, dacă semna acordul PD-PSRM, pe care l-a redactat Kozak. Numai niște nemți naivi pot să creadă că Moscova s-a angajat să ne ajute să scăpăm de Plahotniuc, ea a profitat de ocazie ca să transforme Republica Moldova într-o Transnistrie mai mare. De ce crezi că entuiasmul „partenerilor externi” e atât de leșinat acum? Fiindcă, probabil, filmulețele difuzate de Publika TV i-au pus pe gânduri, și-au dat seama că Putin i-a tras pe sfoară.

Paradoxal, Plahotniuc a ieșit din negocierea riscantă cu Rusia ca un „patriot” hăituit, iar Dodon - ca un trădător ordinar, dar, și mai paradoxal, victorios, îmbrățișat de cei care refuzaseră, cu doar două luni în urmă, să-i strângă mâna. Acesta să fie un prilej de bucurie: că nimic nu se schimbă, că „noua clasă politică” aruncă la fel de ușor vorbe-n vânt, ca și cea „veche”, că promisiunile și jurămintele ei sunt pleavă, nu contează chiar deloc, că ceea ce numește azi negru, mâne va fi alb sau viceversa, că morala, principiile pot fi ușor date la o parte, călcate în picioare, că scopul scuză mijloacele, că dacă există un interes, te îmbrățișezi și cu un torționar, și cu un hoț, și cu un Dodon, așa cum face Plahotniuc? E suficient să primești un mesaj de la Berlin: „Frau Maia, invitați-i pe socialiști la negocieri”, „Frau Maia, mai invitați-i o dată și nu uitați să declarați că o votați pe Zinaida Greceanîi”, „Frau Maia, mergeți la întâlnirea cu Kozak, nu e bine să refuzați, nu e matur”, „Frau Maia, mai așteptați, socialiștii vor veni….” - și totul se inversează!?

Pactul cu Dodon

Înaine de a face liste negre (am văzut una inițiată de un fost jurnalist, pe care îl crezusem mai inteligent), înainte de a justifica îmbrățișarea Maiei Sandu cu Dodon, Greceanîi, Bătrâncea, Voicu…, le recomand unor intelectuali să citească cu atenție ce spune Mihai Șora, un gânditor care sintetizează experiența intelectuală, iluziile și deziluziile unui secol:

„Cu Dodon?

Oameni buni,
uitați de vorba „Fă-te frate cu dracu', până treci puntea!”.
Ea nu înseamnă nici înțelepciune, nici pragmatism salvator, nici iscusință conjuncturală. Vorba aceasta (și tot ce implică ea) reprezintă nenorocirea însăși, forma cea mai perversă a compromisului, impuritatea cea mai fetidă și înspăimântătoare. Odată legat de necurat, nu doar îl legitimezi, dar accepți să-i îmbraci costumul, să te umpli de conținutul lui întunecat. Și nicio împielițare nu rămâne fără urmări.

Știm, politica nu privilegiază curăția sufletească, onoarea, dezinteresul. Dar sunt alianțe, strângeri de mână, înfrățiri care s-au lăsat, de-a lungul istoriei, cu morți pe caldarâm, oameni putrezind în beciuri ori înghețând sub viscolul Siberiei.

Nu, nicio împielițare nu rămâne fără urmări: nici în înalta sferă a politicii, nici în banala viață a omului de rând”.

Plahotniuc și plahotniucismul

„De acord, e un pact rușinos, dar nu exista altă cale să-l învingem pe Plahotniuc”, își păstră colegul registrul grav. Ba exista, una mai dificilă, cu efort intelectual ceva mai mare, cu demnitate și adevăr, cu acțiune și solidaritate reală, cu oameni de stat și politicieni adevărați. Aceasta mai presupune că Republica Moldova nu se lasă împinsă ca o mioriță în zona nimănui, în „cordonul sanitar” bun de oblojit orgoliul imperial rănit al Rusiei.

„Maia Sandu va face regulă! Vino, duminică, la marșul poporului!”, se arătă optimist colegul. Maia Sandu îl imita pe Năstase, iar acum pe Dodon, ea îi sperie pe funcționari cu „pedepse aspre” și invocă Legea Supremă, pe care o subminează ea însăși pactizând cu un partid finanțat de Rusia. Ea a arătat prima de unde vin banii PSRM, iar când, în sfârșit, au apărut și probele, lidera PAS se face că nu le vede. Dar uitați-vă ce piruete uimitoare descriu deputații socialiști! Cu Putin, care a băgat câte un milion pe lună în ei, nu e de glumit! Ieri au votat sistemul electoral mixt, ca foarte bun, azi îl anulează de rău… Și această adunătură de marionete vă dă senzația, stimate coleg, că ei l-au învins pe păpușar, pe Plahotniuc? Că „procesul e ireversibil”? Plahotniuc va pleca, mai devreme sau mai târziu (va depinde și de concluziile de joi ale Comisiei de la Veneția), dar „plahotniucismul” rămâne, nu e o plantă exotică, adusă de undeva, e crescută pe solul nostru „fertil”, apărut din mediul „elitei” noastre politice, economice, intelectuale, spoite nițel, dar încă semiconștiente, rapace, dominate de instinctele primare ale acaparării, ale parvenirii. În amețeala ei provincială, ereditară, în trezirea încă tulbure, agitată, să-i mai dăm și votcă?!

Traducerea și traducătorii

„Lumea o aplaudă pe Maia Sandu, ea trebuie sprijinită”, insistă colegul. Într-adevăr, unii o aclamă ca pe o învingătoare, deși nu este, dar alții se uită la ea cu suspiciune, cu teamă, văzând-o ieșind din burta unui cal de lemn, vopsit în roșu, pe care scrie cu mâna ei: „PSRM, calul troian al Rusiei”. Și, ca să nu întind prea tare firul încordat al dicuției, i-am povestit colegului un caz amuzant.

Ceea ce se întâmplă pe scena politică de azi îmi aduce în memorie o istorioară mai veche, cu un maior, comandant de batalion, care avea un defect de vorbire, rostea cuvintele prea repede, omițând unele vocale. Doar un praporșcic (un subofițer, era vorba de armata sovietică), cu mulți ani de serviciu militar, reușea să înțeleagă ce spune comandantul. După fiecare tiradă a maiorului, praporșcicul făcea un pas înainte și „traducea”: „Tovarăși ofițeri și soldați, tovarășul maior a spus că… ”

Rolul Maiei Sandu este cam la fel: să „traducă” mesajele neinteligibile a doi „maiori” care ne vorbesc concomitent, Moscova și Berlin. E o funcție importantă, desigur, și Maia Sandu se poate mândri cu o patalama semnată de Kozak și nu știu care Herr din cancelaria lui Merkel. I-aș oferi însă un sfat - să nu se răstească, să nu-și dea prea multă importanță, cetățenii știu cine au numit-o în această funcție. E suficient să traducă bine ce i se spune.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Fare.ș.a. 14.06.2019 10:00

Pericolul Rusiei a fost și este. Dar, de de 3-4 ani Moldova este sub un pericol mai mare, fiind amenințată cu distrugerea ori devenirea unui teritoriu complet criminalizat, evadat de proxeneți, șori, țuți, de spălări de bani, de furturi de miliarde, etc. Iar M. Sandu și-a asumat niște riscuri enorme și credem că oa va slava pentru că ea nu e vândută așa cum sunt vânduți mulți oportuniști cum ar fi și Negru, Bogatu, Țăranu, Nichitul, Dabija ș.a. membri ai grupării criminale - Plahotniuc.

Realist 14.06.2019 10:13

Toate bune si frumoase, doar ca lumea uita ca acest guvern Sandu e condus de Parlament, iar in Parlament sunt mai multi socialisti decat ACUM-isti, iar Zinaida Greceanii e presedinte de Parlament

cititor întâmplător 14.06.2019 11:28

Ura unor oameni le-a întunecat cu totul rațiunea. Dezamăgirea în ce a făcut Maia Sandu va veni mai repede decât credeți... Dar va fi una dureroasă, după ce vom pierde țara. OPRIȚI-VĂ cât nu e târziu și gândiți la rece, chiar și pe acest timp aproape canicular.

Elena 14.06.2019 11:32

Sunt trădători care ne vinde țara pentru 700 de mii de dolari pe lună, trași toți la răspundere!

Ciobanu 14.06.2019 13:00

Domnule Negru, nu speria lumea cu federalizarea.M.Sandu nu va merge niciodată la federalizarea R.Moldova deoarece,este proeuropeană și unionistă.Plahotniuc tot nu dorește federalizare deoarece,dintrun stat federal nu poate aduna atâțea bani cât din unul unitar.Iată adevărul.

GeoT 14.06.2019 14:17

Maia Sandu nu este nici o unionista. Este o impostoare in afara legii. Daca era unionista nu-l trimitea pe Chirtoaca sa candideze la Tambov si in Siberia. Nu-si batea joc de el. Maia Sandu si Prostul Moldovei sunt agenti de destabilizare in R.M. la fel ca cei din Donbas. Sunt ''pro-europeni'' mascati. Implantati in politica moldovei ca o centura de siguranta a lui Putin. Putin se lauda cu ceva ani in urma ca va lua R.M. ''pe cale democratica''. Daca nu reusea doar cu soccialistii, mai avea o plasa de siguranta. Tradarea Asa zisilor pro-europeni Nastase si maia. Lupii in blana de oaie. Pe unionisti nu-i va mai prosti nimeni sa-i aleaga sau sa-i urmeze pe acesti tradatori. Dorin Chirtoaca prin mesajele lui catre unionisti de al urma la proteste in sustinerea unor tradatori, este intr-o grava eroare. Il face de ras pe domnul Ghimpu. Asa cum si Basescu se va discredita enorm in R.M.

I. David. 14.06.2019 15:45

Postările propagandiștilor regimului plahotniuc gen ”realist” GeoT, elena, acușl o să apară și cornel, Marcel, etc., e apă bâhlită de ploie. Iar referitor la Negru, a rămas puțin timp și lui nu o să-i ajungă toată apa din Nistru să se spele pe bot pentru toate mârșăveniile pe care le-a săvârșit în serviciul unui criminal.

Liolic 16.06.2019 10:54

Fraierii au fost pacaliti cu bani marunti, tradatorii de profesie cu bani si cu bani multi...Sa nu ne facem iluzii, astea sunt locotenentii si emanatia lui Voronin,Lucinschi si Snegur. Asta-i rezultatul neadoptarii la vremea respectiva a legii lustratiei...si nu numai. Uitati-va la cazul Sor, care a trecut in Parlament cu 7 deputati pe circumscriptia Orhei, inima codrilor....halal de...

Moldovanu 17.06.2019 11:03

Domnul Negru esste un om intelept. Cine are macar ceva in cap, decât pleava admira profunzimea gandurilor Dumnealui. E un filozof modern care se situiaza deasupra catelusilor galagiosi care latra de ambele părti. O durere mare izvorăște din toate textele dlui Negru - tînga pentru inimi curate, iubitoare de neam si tara, care nu vand nici chiar avand teava rece la tampla. Nu-l murdăriti voi cateilor, cat nu ati stropi cu bale din botisoarele-vă urât mirositoare!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md