04:54:53 18.06.2019
 
Stiri

Nicolae Negru, despre referendumul privind ABROGAREA sistemului mixt: „Nu toate persoanele care au pornit această iniţiativă sunt sincere în intenţiile lor”

Politică 23.11.2017 13:36 Vizualizări1259 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre referendumul privind ABROGAREA sistemului mixt: „Nu toate persoanele care au pornit această iniţiativă sunt sincere în intenţiile lor”

„E de salutat o idee care implică cetăţenii R. Moldova în administrarea statului R. Moldova, dar pe de altă parte nu toate persoanele care au pornit această iniţiativă sunt sincere în intenţiile lor. Pe unii i-am auzit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pledând pentru sistemul uninominal de alegere a deputaţilor. Această mişcare sau această iniţiativă are în spatele ei şi o conotaţie politică, fiindcă dacă ar fi fost alt partid la guvernare şi adopta această schimbare a Codului Electoral, probabil că societatea civilă nu avea să pornească împotriva acestui sistem electoral”. Așa a comentat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, inițiativa mai multor organizații ale societății civile de a organiza un referendum legislativ prin care să fie anulat sistemul electoral mixt și să se revină la sistemul proporțional.

În opinia lui Negru, sistemul proporțional este cel mai bun în condițiile actuale, dar inițiativa pomenită mai sus e îndreptată doar împotriva Partidului Democrat (PD). „E o iniţiativă, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, îndreptată împotriva PD, care se află astăzi la guvernare. Ar fi încă o întrebare aici de pus: dacă cetăţenii R. Moldova, care vor fi chemaţi la referendum, sunt atât de familiarizaţi cu sistemele electorale încât pot să aleagă în mod competent un sistem sau pot să facă deosebirea în mod competent între un sistem de altul. Din punctul meu de vedere, desigur că sistemul proporțional este cel mai bun în condiţiile noastre”, a declarat acesta într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

În același context, editorialistul a adăugat că unii reprezentanți ai societății civile au în spate o agendă politică. „Nu cred că toţi au o agendă politică în spatele lor, dar unii dintre ei au o agendă politică. Resursele acestor ONG-uri nu sunt atât de mari încât să poată organiza ele un referendum şi desigur că societatea civilă va fi doar o pălărie deasupra unor acţiuni ale partidelor. Este evident că resursele o să vină de la aceste partide, care sunt interesate şi în mod legitim sunt interesate (să fie abrogat sistemul mixt n.r.). Dar, iarăşi, repet, acesta este punctul meu de vedere, că dacă ar fi la guvernare altcineva, nu ar fi PD, atunci nu am fi avut şi această iniţiativă”, a subliniat Negru.

Chiar dacă reprezentanții societății civile vor reuși să adune cele 200 de mii de semnături, sunt șanse mici ca acest referendum să aibă loc, crede Negru.

„Nu e o sarcină uşoară, dar dispunând de anumite resurse se pot strânge aceste 200 de mii de semnături. Nu ştiu dacă administrația sau guvernarea poate să pună piedici, fiindcă aceste semnături pot fi strânse din Chișinău sau Bălți. Ei au spus că într-o lună vor organiza acest grup de iniţiativă şi vor depune documentele la CEC. Asta va fi începutul anului viitor. Pe urmă, CEC are la dispoziţie 15 zile, deci, suntem la mijlocul lui ianuarie. Dacă mai punem aici trei luni, suntem la mijlocul lunii aprilie. Mai punem şase luni, suntem aproape în luna octombrie, iar un referendum nu se organizează cu 60 de zile înainte şi cu 60 de zile după alegerile parlamentare. Înseamnă că anul viitor am putea să nu avem acest referendum, despre asta vorbesc”, a conchis Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Emil 23.11.2017 13:08

Sistemul mixt este unul bun, nu in zadar si in Italia am vazut ca a fost implementat acest sistem. Sper ca pe aceasta cale vom vedea in Parlament oameni mult mai repsonsabili decit pina acum.

Spencer 23.11.2017 13:11

Ca de ex. socialiștii, care pur și simplu trebuiau ceva să facă, deși pentru ei e clar, mixtul îi va pune cu botul pe labe.

mihai 23.11.2017 13:18

Se importivesc comunistii si PN. fugarul Usatii, cu cei maxim 7 mii de mebri in partid. Care constituie 1 % tot cu bonus, sa acordama atentie lor? Se cere de citiva ani schimbarea sistemului electoral. Iata ca va avea loc.

Dragos 23.11.2017 13:56

"Secta" devenita ad-hotz "dogma" - ca anasana, cu valiza cu ochiul dracului, cu biciul, cu minciuna tembelizanta - a borsit-o cu ratingul. Conform sondajelor lor interne, si nu zombajelor, abia daca ating 0,9%. Deci, numai in tarile africane, un partid de duzina, un partid Mafiot, un partid care chifteste de ticalosi ticalositi poate sa dicteze discretionar ce si cum si sa bage pe gat MIXTurina lor anafilactica. Iar poporul...Ticalosii de la guvernare mizeaza pe memoria scurta sau chiar inexistenta a celor prostiti, senili, amnezici, creduli, coate-goale. Unde ma pui ca un proxenet dependent de droguri si violuri napraznice si un asasin feroce a fost imbrancit de Oculta si de bobarnacul sortii in fruntea RMicii. Plahoit e un fel de zeus-zmeus pe cal de lemn, insa da bine la cu secretiile nazale, vaginale. Cum afacerile cetoase de milarde spalate sau furate au acoperit, prin tentacule mafiote, intreaga tara, nu putem decat ajunge la concluzia: MIXTurina este tinuta in carpa rosie a socialismului nedezvoltat, promovat de partidul Democrizat in vrie, o liota care vrea sa morfoleasca sfarcuri simultan de la mai multe vaci: cea romaneasca, cea europeana, cea chineza, cea turca, cea ruseasca. In concluzie, pd-rast, folosind arma ipocritului, al perversului, navigheaza, cu ranjetul sau rusofon, pe cocoasa unei parti toante.

V. Bancu 23.11.2017 14:34

Mai întâi, o sugestie pentru Emil: dommule, citește legea italiană nominaliztă de dumneata și pe urmă expune-te. Apoi, ar trebui stii că Moldova nu e Italia și UE nu a avut nimic împtriva adoptării unei așa legi în acestă țară cu o democrație veritabilă. Iar așa țări ca România, Georgia, iar mai proaspăt și Ucraina, au anulat o așa lege pentru că în parlamet veneau corupții.

Artur 23.11.2017 14:50

Mai pe scurt, se vor arunca niște miliaone în aer pentru dorințele unor actori politici care nu au credibilitate din partea cetățenilor și cae nu vor trece pragul electoral.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md