23:51:35 23.06.2024
Stiri

Nicolae Negru, despre REFERENDUMUL de demitere a lui Usatîi: „E un referendum ABSURD și nu trebuie susținut de CEC”

Politică 19.01.2018 14:00 Vizualizări2506 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre REFERENDUMUL de demitere a lui Usatîi: „E un referendum ABSURD și nu trebuie susținut de CEC”


Consiliul Municipal Bălți, cu voturile a 21 de reprezentanți ai „Partidului Nostru”, au votat astăzi pentru organizarea unui referendum, în cadrul căruia bălțenii să-și reconfirme susținerea sau să-l demită pe Renato Usatîi. Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că e vorba de „un referendum absurd” și nu ar trebui să fie cheltuiți banii publici pentru „mofturile” lui Usatîi.

„E un referendum absurd. Renato Usatîi se alintă într-un fel. E un gest mai mult politic care nu trebuie sprijinit de Comisia Electorală Centrală. Acest referendum înseamnă și cheltuirea de bani publici. Dânsul a spus că va plăti din propriu buzunar organizarea referendumului? Dar cine este el să dea bani? Asta reprezentă o încălcarea a legislației. De asemenea, acest lucru demonstrează o dată în plus că e vorba de un joc politic, deci e un referendum care nu e necesar”, a declarat Negru.

Sursa citată crede că și întrebarea formulată pentru acest referendum este tendențioasă: „Sunteţi de acord ca primarul municipiului Bălți să rămână domnul Renato Usatîi?

„Dar cine pune problema demiterii? Dânsul vrea acest referendum, pentru ca cetățenii să zică că-s alături de el și ulterior să se umfle că uite este susținut de popor”, comentează editorialistul nostru.

De asemenea, Nicolae Negru crede că acest referendum, în cazul în care va fi organizat, nu-l va scăpa pe Renato Usatîi de justiție. „În cazul în care justiția va spune că Renato Usatîi e vinovat de careva infracțiuni, atunci nu-l salvează acest referendum, în cazul în care va fi organizat. Problemele pe care le ai în justiție nu se rezolvă prin intermediul referendumului. Usatîi poate fi suspendat din funcție, iar ulterior demis, dacă se vor adeveri problemele pe care le are cu justiția”, a conchis editorialistul.

La rândul său, analistul politic Ion Tăbârță a menționat că nu i se pare firesc ca municipiul Bălți, al doilea oraș ca mărime din R. Moldova, să fie condus mai bine de un an prin intermediul skype de Renato Usatîi. „Este necesară o dezlegare a situației. Ce se întâmplă acum la Bălți este o luptă politică dintre partidul de guvernământ și partidul lui Usatîi. Renato Usatîi e conștient că în cazul în care va pierde Bălțiul, care reprezintă un fel de centru pentru „Partidul Nostru”, atunci va pierde tot. În cazul în care va reuși acest referendum, atunci va avea o victorie simbolică. Totuși, nimeni nu-i garantează că-și va recâștiga pozițiile de altă dată. Probabil că Usatîi a aflat că i se pregătește înlăturarea de la Primăria Bălți, iar din acest motiv a mers pe calea cu referendumul”, a spus Tăbârță. Analistul politic a mai adăugat că și formularea întrebării pentru acest referendum ar fi trebuit să sune altfel.

De menționat că referendumul pentru demitere a lui Renato Usatîi ar putea avea loc pe 4 martie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md