16:04:11 23.05.2024
Stiri

Înalta Curte, precizări IMPORTANTE despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE: „Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al R. Moldova și nici statutul de neutralitate permanentă”

Actualitate 16.04.2024 15:24 Vizualizări1140 Autor: ZiarulNational
Înalta Curte, precizări IMPORTANTE despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE: „Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al R. Moldova și nici statutul de neutralitate permanentă”


„Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului R. Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor”, a declarat marți, 16 aprilie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, după ce Înalta Curte a dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea Constituției, care prevede organizarea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și introducerea dezideratului în Constituție.

Potrivit Domnicăi Manole, inițiativa legislativă înaintată de 46 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) „aduce la îndeplinire un efort de durată al statului R. Moldova și al autorităților publice de apropiere de UE”.

Citește și: VIDEO // Curtea Constituțională dă undă verde organizării REFERENDUMULUI privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană

„Curtea a subliniat că o eventuală accedere a R. Moldova la UE nu va submina supremația Constituției în sistemul de drept național din perspectiva suveranității naționale. Normele constituționale nu-și vor pierde forța obligatorie sau nu-și vor modifica esența. R. Moldova va rămâne o entitate suverană, menținându-și dreptul de a denunța tratatele internaționale al căror membru nu mai dorește să fie, potrivit condițiilor stabilite de Convenția de la Viena privind drepturile tratatelor”, a subliniat Manole într-un briefing de presă.

Curtea a mai notat notat că și competența statului de a-și asuma angajamentele internaționale este un element al suveranității statului. „Delegarea anumitor competențe ale statului către instituțiile internaționale privind încheierea unor tratate nu antrenează renunțarea la suveranitate”, a adăugat președinta Înaltei Curți.

Avizul Curții Constituționale intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Ulterior, proiectul de lege va fi prezentat în Parlament.

Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE ar urma să aibă loc pe 20 octombrie curent, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md