07:13:05 19.06.2024
Stiri

Dodon NU știe ce vrea? Până acum solicita un REFERENDUM privind vectorul extern de dezvoltare a R. Moldova, iar acum s-a răzgândit: „Subiectele legate de ideologia politică nu pot fi incluse în Constituție. Vom boicota referendumul”

Actualitate 12.03.2024 14:48 Vizualizări2046 Autor: Ziarul National
Dodon NU știe ce vrea? Până acum solicita un REFERENDUM privind vectorul extern de dezvoltare a R. Moldova, iar acum s-a răzgândit: „Subiectele legate de ideologia politică nu pot fi incluse în Constituție. Vom boicota referendumul”


Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) „va boicota referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și, totodată, va îndemna cetățenii să nu se prezinte sau său voteze împotrivă”, a declarat astăzi socialistul Igor Dodon, în cadrul unei mese rotunde organizate la Parlament de Blocul comuniștilor și socialiștilor cu genericul „Referendumul constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro sau contra”.

Evenimentul a reunit la aceeași masă lideri și reprezentanți ai partidelor parlamentare și extraparlamentare, ex-președinți, ex-judecători ai Curții Constituționale, experți și reprezentanți ai societății civile, care se declară împotriva referendumului inițiat de Maia Sandu.

Deși spune că cetățenii au dreptul să decidă în ce direcție se va îndrepta R. Moldova, Dodon afirmă „subiecte legate de ideologia politică nu pot fi incluse în Constituție”.

„Noi, socialiștii, considerăm că doar poporul R. Moldova are dreptul să decidă în ce direcție trebuie să se îndrepte țara geopolitic. Cu toate acestea, astfel de subiecte legate de ideologie politică nu pot fi incluse în Constituție. Mai mult ca atât, majoritatea țărilor candidate la aderarea la UE au organizat astfel de referendumuri după încheierea tuturor negocierilor, nu înainte de începerea lor, așa cum doresc autoritățile actuale din R. Moldova”, a spus Dodon, care în campania prezidențială din 2016 promitea organizarea unui plebiscit cu privire la determinarea vectorului extern al R. Moldova.

Totodată, Dodon susține că organizarea referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale i-ar crește șansele președintei Maiei Sandu pentru obținerea celui de-al doilea mandat de șef al statului.

„De ce este necesar să se desfășoare acest referendum concomitent cu alegerile prezidențiale? Răspunsul este evident: pentru a crește șansele Maiei Sandu. Dacă acesta este un referendum constituțional și este vorba despre cedarea unei părți a suveranității statului către Bruxelles, ceea ce presupune integrarea europeană, atunci pentru acest lucru trebuie să voteze 50% + 1 dintre alegători. Ceea ce face Partidul Acțiune și Solidaritate, afirmând că participarea a unei treimi din alegători este suficientă și că jumătate dintre aceștia trebuie să voteze „pentru”, este neconstituțional. Doriți să prezentați ca o idee națională ceea pentru ce va vota doar 17% din populație? PAS este gata să dea foc la casă pentru ambițiile lor personale. Noi îi îndemnăm pe Maia Sandu și pe partidul ei să coboare din nori, să se întoarcă la realitate”, a adăugat Dodon.

Socialistul este revoltat că partenerii externi susțin guvernarea de la Chișinău.

„Parteneri externi ai acestei guvernări, poate este timpul să le dați peste mâini. Dacă acest regim nu renunță la ideea de a organiza un referendum, vom contesta această inițiativă la Curtea Constituțională. În cazul în care Curtea, contrar Constituției, se va alătura PAS, vom boicota și vom îndemna cetățenii să nu-și exercite dreptul de vot sau să voteze împotriva. Interesul național trebuie să fie prioritar. Maia Sandu consideră că interesul național este integrarea europeană și ostilitatea față de Rusia. Nu este adevărat. Majoritatea cetățenilor R. Moldova doresc să aibă relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul, ci nu să fie cu cineva împotriva cuiva”, a conchis Dodon, care nu a fost primit de nicio capitală importantă a lumii atunci când a fost președinte al R. Moldova.

Prezent la aceeași masă rotundă, comunistul Vladimir Voronin a anunțat în limba rusă că formațiunea sa va boicota referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.

„Poporul și doar poporul trebuie să decidă cursul de dezvoltare a țării noastre. Voi fi inițiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a R. Moldova”, spunea Dodon, potrivit programului său electoral din 2016, în baza căruia a obținut mandatul de șef al statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md