06:58:46 19.06.2024
Stiri

DOC // Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE și ALEGERILE prezidențiale pot avea loc SIMULTAN. Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILĂ sesizarea depusă de socialiști și comuniști

Actualitate 22.03.2024 09:51 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
DOC // Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE și ALEGERILE prezidențiale pot avea loc SIMULTAN. Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILĂ sesizarea depusă de socialiști și comuniști


Referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană poate avea loc simultan cu alegerile prezidențiale din toamna curentă. Curtea Constituțională a declarat vineri, 22 martie, inadmisibilă sesizarea prin intermediul căreia a fost contestată legea aprobată de Parlament vizavi de de desfășurarea referendumului republican împreună cu alegerile prezidențiale.

Curtea a fost sesizată pe subiectul dat de către deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor, Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea și Diana Caraman.

„Organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, existând numeroase exemple relevante”, a explicat Înalta Curte.

Citește și: Nicolae Negru // De ce ideea referendumului nu place nici liderilor proruși, nici celor proeuropeni

De asemenea, Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor, iar organizarea unui referendum concomitent cu alegerile poate să conducă la creșterea numărului de participanți la ambele scrutine.

Citește și: REFERENDUM // Majoritatea cetățenilor R. Moldova optează pentru aderarea la UE. A crescut ușor și numărul celor care ar vota pentru UNIREA cu România

„Prin urmare, având în vedere această jurisprudență, Curtea a respins argumentul autorilor sesizării, care au afirmat existența unei ingerințe în articolul 38 din Constituție”, conchide Curtea Constituțională.

Amintim că președinta Maia Sandu a cerut pe 18 martie curent Parlamentului să inițieze toate procedurile juridice pentru desfășurarea, în toamna anului 2024, simultan cu alegerile prezidențiale, a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Referendumul va fi unul constituțional, iar opțiunea exprimată urmează să fie consfințită în Legea Supremă a R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md