03:45:25 06.03.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Declarația politică a lui Stoianoglo și Motuzoc

Actualitate 15.01.2021 09:15 Vizualizări5473 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Declarația politică a lui Stoianoglo și Motuzoc


Semne diacritice

Un strigăt de revoltă, de disperare, de ajutor a izbucnit săptămâna trecută din pieptul procurorului general Alexandr Stoianoglo, secundat, la unison, de vocea președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, ambii acuzând „tentative tot mai insistente și brutale ale unor actori politici” de a submina „independența instituțională și individuală a procurorilor, încrederea publică în puterea judecătorească”.

Declarației pline de emoții a celor mai importanți procurori ai Republicii Moldova îi lipsesc completamente referințele concrete. Primul semn de întrebare e cum se poate submina ceea ce nu există? În al șaptelea an de când s-a furat un miliard din buzunarul public, fără ca justiția noastră să fi recuparat măcar un dolar sau euro, fără să fi pedepsit pe cineva, ba, dimpotrivă, eliberându-i pe cei trimiși la închisoare până acum, în al treilea sau al patrulea an de amânare a ședințelor în dosarul lui Șor, mai cred, Stoianoglo și Motuzoc, că cineva mai poate submina încrederea publică în puterea judecătorească mai mult decât au subminat-o procurorii și judecătorii înșiși?

După ce au fost „lăsați la vatră” judecătorii implicați în spălarea miliardelor rusești și se pregătește absolvirea de pedeapsă a celui care a gândit și realizat schema „laundromatului” moldovenesc, Stoianoglo declarând că nu vede în acțiunile de spălare a banilor murdari vreo componentă de infracțiune, se mai speră în consolidarea încrederii cetățenilor în procurori și judecători?

În descrierea procurorului general, judecătorii noștri sunt niște idioți sau roboți în cel mai bun caz, ei ar fi legiferat în mod legal transferarea banilor de la un agent economic care își recunoaște datoria spre alt agent economic care o pretinde. Că e vorba de sute de milioane de euro sau dolari, că în Republica Moldova nu există „agenti economici” care să opereze cu asemenea sume nu contează?

Inteligența judecătorilor, a procurorilor are de suferit când ei legiferează o ficțiune, un fals evident? Și sunt atât de naivi încât mai speră că nu vor plăti pentru această „naivitate” cu reputația lor și a sistemului din care fac parte?

Când toată lumea vede și aude că Dodon acceptă un „kuliok”, ca să plătească „salariile”, iar Stoianoglo nu inițiază dosar penal, fiindcă nu ar ști ce se afla în kuliok, dar nu l-a interogat pe făptaș, ca să afle ce era în kuliok, căci, a explicat el, dacă îl audia în calitate de martor, nu-i putea înainta învinuirea, iar dacă îl audia în calitate de învinuit, nu putea prezenta probe, - ce să creadă cetățeanul despre Procuratura Generală? Că e un cuib de „filozofi”?

Blamându-i pe politicieni de imixtiune în afacerile procurorilor, Stoianoglo și Motuzoc înșiși au comis un act de implicare în politică, de partizanat politic. Demersul lor vine după ce Stoianoglo a fost invitat la Președinție, la întâlnirea cu Maia Sandu. După întâlnirile cu Dodon, Stoianoglo nu era atât de vocal și nici Motuzoc nu observa intenții de subminare a independenței procurorilor. Ei subliniază că atacurile asupra procuraturii s-au „întețit în ultima vreme” și ar veni din partea „forțelor declarate proeuropene sănătoase”. E ca în ghicitoarea „pălărie-ntr-un picior, ghici ciupercă ce-i?”.

Numai că în declarația din 5 ianuarie nu se aduce niciun argument, nu se prezintă nicio probă, niciun exemplu în sprijinul afirmațiilor sale. Dacă Stoianoglo are într-adevăr ce spune, dacă există cazuri conrete de presiune a unor politicieni în unele dosare, de ce nu a acceptat să meargă în Parlament, când a fost invitat, și să prezinte în fața deputaților, a societății, cazurile respective?

Ce apără de fapt, Stoianoglo și Motuzoc, cu mesajul lor atât de general și neclar, mai mult beletristic decât juridic? Nu cumva plâng după Dodon, îi mănâncă nostalgia, e bocetul de rămas-bun „Cui ne lași pe noi, stăpâne…”?
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


nicolae 17.01.2021 09:49

Declaratie dura fara argumente, fara faptasi. Institutie dezorientata, care nu stie cui trebue sa "slujasca", ridica salariul de la unii si apara dreptul altora. Institutie a Statului R.Moldova impotenta, corupta pina in maduva oaselor, care trebue demolata totalment si indiscutabil, recladita din temelie. Ori este de risul lumii au fost instalati paznici la oi o haita de lupi.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md