05:31:38 12.12.2019
 
Stiri

De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

Politică 17.05.2019 09:27 Vizualizări3353 Autor: Nicolae Negru
De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

Semne diacritice

Cine nu știe povestea drobului de sare de Ion Creangă? Un om se întoarse de la muncă și își găsi nevasta și soacra bocind că drobul de sare de pe horn va cădea și va ucide copilul din albie, dacă mâța se va sui pe sobă și va atinge drobul. Ascultându-le, omul se miră de prostia lor și plecă de acasă, spunând că se va întoarce numai dacă va găsi în lume prostie mai mare decât a lor.

PD „toxic” și PSRM „ecologic”

Nu aveți senzația că trăim un moment asemănător în politica noastră? Pruncul amenințat de primejdie e Blocul „ACUM”, iar drobul de sare ce stă să cadă peste el e PD. Am fi avut demult Guvern, dacă Maia Sandu și Andrei Năstase nu s-ar teme că, aliindu-se cu PD, o să o pățească și partidele lor ca PLDM și PL, care au ajuns, după ce au guvernat mulți ani împreună cu PD, să nu mai conteze în intențiile de vot ale alegătorilor. Fiți atenți, nu „greșelile” liderilor acestor partide, nu problemele de sănătate internă le-au fost fatale formațiunilor conduse de Filat și Ghimpu, ci „îmbrățișarea toxică” a PD.

Despre aceasta se vorbește la modul serios, unii comentatori pretind că salvează opoziția și democrația moldovenească, împingând Blocul „ACUM” în brațele „ecologice” ale PSRM. Că e vorba de o prostie, că e vorba de o „șmecherie”, nu contează, căci rezultatul e același. Puțini sunt cei care văd în mariajul dintre „ACUM” și PD o mișcare opusă scopurilor declarate ale deputaților acumiști, favorizând interesele Rusiei.

Obiectivul-cursă

În realitate, nu de „toxicitatea” PD se tem liderii PAS și PPDA, ci de faptul că nu vor fi înțeleși de alegători. Situația lor e comparabilă cu a liderului PPCD, nu cu a liderilor PLDM și PL. PPCD care s-a identificat cu lupta anticomunistă a suferit o „implozie”, după ce s-a îmbrățișat cu PCRM.

PAS și PPDA au fost concepute ca anti-PD, anti-Plahotniuc, mai exact. Distrugerea PD e rațiunea lor de a exista, dar și cursa în care s-au băgat de bunăvoie. Identificându-se cu lupta antioligarhică, ele nu pot guverna împreună cu PD, fără ca alegătorii să nu pună la îndoială capacitatea de a judeca a liderilor PAS și PPDA.

Au existat suficiente date care indicau că PD va supraviețui, dar Maiei Sandu și lui Andrei Năstase le plăcea prea mult ceea ce spuneau și nu țineau cont de realitate. Situația se poate repeta la alegerile viitoare, căci PD e pe linie ascendentă, se întărește.

„Contribuția” lui Plahotniuc

Ceea ce nu înseamnă că Plahotniuc întruchipează inocența politică. Vina pentru că PD a devenit un partid-paria îi aparține și impasul în care ne aflăm după alegerile din 24 februarie trebuie pus pe seama lui, în primul rând.

Plahotniuc și-a durat și el propria cursă, protejându-l pe Șor, comunicând doar cu o parte din electorat, ignorând electoratul mai educat, mai tânăr al PAS și PPDA.

Prostia din născare

Citeam nu demult un interviu, ultimul probabil, pe care l-a acordat regretatul nostru coleg Viorel Mardare. El povestea că, înainte de a i se pune diagnosticul fatal, într-o clinică germană, trăia emoții puternice, temându-se să nu aibă tuberculoză, care, totuși, e o maladie tratabilă.

La fel, s-ar putea ca boala fatală a statului nostru să nu fie cea de care ne temem, de care ni se amintește zilnic, oligarhia, statul capturat, care e o boală gravă, indiscutabil, dar tratabilă, ci incapacitatea de a ne autoguverna, de a gândi lucid. Oligarhii și state capturate mai există în Europa și în lume, dar cea mai săracă, cea mai depopulată și îmbătrânită e Republica Moldova.

Numai la noi s-a furat aproape jumătate din bugetul public, iar hoțul principal a ajuns deputat în Parlament, numai noi nu ne putem decide, ca măgarul lui Buridan, din care căpiță să ne înfruptăm, UE sau Uniunea Eurasiatică.

Liderii pe care îi alegem sunt isteți, șmecheri, lacomi, fanfaroni, dar lipsiți de viziune și înțelepciune, amețiți de putere și popularitate. Deși atât de diferiți în aparență, liderii PD, PAS și PPDA, dar și PSRM „contribuie” fiecare în parte, într-o măsură mai mare sau mai mică, la blocajul de azi. De oligarhi, la plural sau singular, putem scăpa, dar prostia din născare, se știe, leac nu are.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!macar 17.05.2019 18:02

PD sa-l imbratiseze mai bine pe ne dodon, frecator de minune.

I. Damian. 17.05.2019 23:41

Domnule Negru, miopia, pristia sau mârlănia ”domnește” în capul dumitale, fiindcă: 1. 8 ani l-am avut la guvernare pe bolșevicul și anti-românul Voronin. Dar în aceia ani UE nu a întors spatele Republicii Moldova,iar cu PD-ul lui Plahotniuc ne-a îtors spatele și chair mai mult ca atât, pentru că Plahotniuc e un individ TOXIC. 2. Rușii sunt ruși și foarte ne ”iubesc”. Iar vreo 5-6 ani în urmă l-au numit pe M.Ghimpu cel mai periculos politiciar moldovean - penrtu Rusia. Dar nu i-au pornit dosare penale. Iar lui Plahotniuc i-au pornit și acest fapt nu e de neglijat. 3. Vorbiți despre PSRM-ul ”ecologic” și despre faptul că individul care a furat miliarde, a ajuns în Parlanent. Dar dați dovadă de miopie sau imoralitate pentru că liderul PSRM-lui ”ecologic” - Dodon,a devenit prezident, și hoțul de miliarde - Șor, a devenit deputat, din mila lui Plahotniuc și nu din mila celor de la ACUM, pe care asa de ”obiectiv” îi tratați, de parcă ei ar fi la guvernare și se fac vinovașâți de faptul că Moldova a devenit un teritoriu criminașizat. 4. Ar mai fi multe de spus despre faptul că ”pro-erupoeanul” Plahotniuc este un individ mai mult ca toxic. Dar nu ne-ar ajunge niciun spațiu și totuna dumneata n-o să înțelegi nimic, pentru că deja ești prea căzut. Punct.

Afansie Doltu 18.05.2019 10:06

E vrav faptul că personaje ca Negru, Bogatu , Mihăieș ș.a., care se pretind analiști obiectivi, în cel mai grețos mod slujesc răului. Da, M. Sandu comite și erori, iar A. Năstase de departe nu e înger. Dar să nu vezi că Plahotniuc e un crimanl căruia nu numai rușii, dar și liderii occidentali nu vor să-i întindă mâina, și acest fapt dăunează grav Republicii Moldova - este mai mult decât o prostie. Și lumea pricepe corect acest fapt. Nu în zadar, necâtând la toate mârșăveniile aparatului lui Plahotniuc, la alegerile municipale și parlamentare A. Năstase a câștigat prompt în fața persoanelor spriginite de PD și Plahotniuc.

Liolic 19.05.2019 09:44

Nastase, petarda lucinchista, asa si se va stinge cum s-a si aprins. Din urma lui va ramanea doar mirosul intepator si perdeaua de fum ruseasca...dealtfel asa cum s-a mai intamplat cu mai multi clociti/iesiti din laboratorul lui Nea Petrica. Moldovenii vor rasufla usor atunci cand acesti demagogi bolsevici, mincinosi, specializati in deturnarea cursului european a RM, vor fi demascati si trimisi la groapa de gunoi politic. E regretabil faptul ca o parte din unionisti au muscat din acest mar otravi...

Liolic 19.05.2019 10:22

Nastase, petarda lucinchista, cum s-a aprins asa si se va stinge lasand in urma un miros intepator si o perdea de fum, dealtfel ca si multi alti clociti/iesiti din laboratorul lui Nea Petrica. Acesti demagogi cu stelute ascunse prinse la chiloti, mincinosi profesionisti, veniti sa deturneze cursul european si unionist/care s-a bucurat in public ca unoinistii n-au trecut pragul electoral/ trebuie sa fie demascati si trimisi de unde au venit...Bravo dlui Negru.

V.Patraș 19.05.2019 23:56

Citesc mesajul unui denent care se numește - liolic, care îl laudă pe Negru, și înțeleg de ce suferă ultimul.

Liolic 20.05.2019 10:03

Chiar ma bucur pentru dadaistul,Paraşă ca a putut sa se descurce cu creerul lui neted, oricum e pe langa...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

09.12.2019 09:09 Nicolae Negru Politica externă echilibrată în dezec...

06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md