09:57:30 10.04.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // Candidatul comun al dreptei, de la realitate la utopie

Politică 10.02.2020 09:15 Vizualizări3170 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Candidatul comun al dreptei, de la realitate la utopie


Semne diacritice

O temă recurentă a ultimelor săptămâni: un candidat comun al dreptei la alegerile prezidențiale, capabil să-l învingă pe Dodon. Trei idei se intersectează în capetele reflectânde din stânga și dreapta Prutului.

Expuse în ordine cronologică, esența lor este următoarea:

1) candidatul comun să fie ales de alegători; în primul tur candidează oricine dorește și cel care iese în turul doi obține în mod automat sprijinul contracandidaților săi de dreapta. Maia Sandu pare să aibă cele mai mari șanse, dacă se merge pe această cale;

2) în primul tur se merge cu un candidat neafiliat politic, pe care îl vor sprijini toate formațiunile proeuropene și unioniste. E propunerea PPDA, la care Andrei Năstase nu vrea să renunțe;

3) candidatul comun, din primul tur, e Maia Sandu, liderul PAS, politicianul proeuropean care se bucură, conform tuturor sondajelor, de cea mai mare încredere printre alegători.

Soluția cea mai simplă și eficientă

În toate trei cazuri există avantaje și dezavantaje, plusuri și minusuri. Prima idee e cea mai simplă și, cu un efort minim, se poate obține o mobilizare mai mare a alegătorilor. Riscul e că, în încăierare, în fierbințeala bătăliei electorale, potențialii președinți să se certe într-atât, încât să nu mai existe posibilitate de împăcare și colaborare în turul doi. O asemenea situație a existat în alegerile prezidențiale din 1996, când atacurile lui Valeriu Matei asupra lui Mircea Snegur în primul tur au „anihilat” îndemnurile sale de a-l vota pe Mircea Snegur în turul doi.

Unii consideră că, dacă pe dreapta se vor înghesui mulți candidați, Dodon ar avea șansa câștigului din primul tur. E tocmai invers. Aceasta se poate întâmpla numai dacă alegătorii proeuropeni vor sta acasă, ceea ce e posibil în condițiile unei campanii previzibile. O luptă electorală adevărată, cu candidați care să reprezinte toate preferințele, poate stimula alegătorii să meargă la secțiile de votare.

Candidatul contează

Identificarea unui candidat neafiliat politic de către PAS, PPDA, MPU și PUN nu pare o sarcină prea dificilă, dacă Maia Sandu renunță să candideze. Însă există riscul ca acesta să nu câștige simpatia alegătorilor. Iar fără entuziasm e greu de câștigat o bătălie grea.

Are dreptate Maia Sandu, contează cine va fi candidatul neafiliat. Numele care au fost rostite în spațiul public până acum ar putea să nu întrunească asentimentul tuturor forțelor politice de dreapta.

Cine nu o agreează pe Maia Sandu?

Lidera PAS, ca singura reprezentantă a alegătorilor proeuropeni și unioniști, este vulnerabilă din două puncte de vedere: nu întrunește simpatia electoratului PPDA, care consideră că Andrei Năstase e un candidat mai bun și că el nu mai poate ceda, după ce a cedat în favoarea Maiei Sandu în alegerile din 2016. Pentru a îndulci pilula platformiștilor, se propune o înțelegere dintre PAS și PPDA prin care lui Andrei Năstase să-i revină ulterior postul de premier. Însă aceasta e o împărțire a blănii ursului din pădure, funcția de prim-ministru nu e la îndemâna PAS și nu va fi decât dacă ACUM se aliază cu PD.

Printre unioniști, există unele voci (Mihai Ghimpu, ex-președintele PL, e una dintre ele) care declară că nu o vor vota pe lidera PAS, pentru că a colaborat cu Dodon și i-a cedat toate pârghiile puterii. E în această poziție o contradicție fundamentală, căci nevotând-o pe Maia Sandu, din cauza că s-a aliat cu Dodon, ei îl vor vota indirect pe Dodon.

Stabilirea unor reguli de joc

Care idee, din cele trei sus-menționate, are cele mai mari șanse de realizare? Evident, cea care va fi sprijinită de toți liderii partidelor de dreapta. Însă, oricâtă patimă am investi într-un candidat neafiliat politic, trebuie să fim realiști. Ar fi un miracol, dacă s-ar reuși acest lucru, e o ecuație cu prea multe necunoscute. Pasiștii nu par dispuși să renunțe la „vrabia din mână” – fructificarea celor mai mari intenții de vot de care se bucură PAS și liderul său, conform sondajelor recente. Situația din circumscripția 38, Hâncești, unde PAS are propriul candidat, iar PPDA (și PUN) îl sprijină pe Grigore Cobzac, se poate repeta.

Pe de altă parte, o înțelegere dintre PAS și PPDA pare mai simplu de obținut, numai dacă Năstase este convins să se retragă, fiindcă a intrat întâmplător în politică. Platformiștii consideră că și-au epuizat rezerva de „cedări”. Oricum ai da, prima idee – în primul tur candidează cine vrea și candidatul comun este ales de cetățeni - pare să aibă cei mai mulți sorți de izbândă. Comunicarea, stabilirea unor reguli de joc, reglementarea relațiilor dintre partidele de dreapta poate fi începută de pe acum. Aceasta nu va dăuna, în orice perspectivă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


geo 10.02.2020 12:30

D-LE BEGRU!!! IN ROMANIA SI IN INTREGA EUROPA LA O SITUATIE ASEMANATOARE CELEI PREZENTATE IN ACEST ARTICOL ARE O REZOLVARE SIMPLA SI IMEDIATA!!! sondajul de opinie care STABILESTE ORDINEA CONCURENTILOR LA DATA DE INSCRIERE IN ALEGERII!!1 APOI, MAI EXISTA NUANTARII IN FUNCTIE DE SITUATIE!1 de exemplu se fac sondaj in radul membrilor de partid sau sondarea opiniei publice ptr. toti contracandidatii ptr. a se alege varianta cea mai buna!!!tn BASARABIA ar fi bine sa fie din prima runda de alegerii un --singur--concurent al opozitiei dat fiind faptul ca PROPAGANDA SI MEDIA PUTERNIC influentabila a PSRM si a presedintelui in FUNCTIE care are un ATU in plus!! mai ales intr-o zona GEOPOLITICA RUSA PUTERNICA si __"BAGAJUL" POLITIC slab al cetatenilor de la sate!!!!

Grig 10.02.2020 13:14

Da, Maia Sandu are cel mai mare reitig dintre candidați de dreapta. Dar e evident că nu-i ajunge pentru al birui pe Dodon. Sandu nu va aduna votul masiv ca în 2016. O mulțime de oameni printre care și eu nu vom vota Sandu nici în ruptul capului. Nu, pericolul ca să râmână Dodon la al doilea mandat nu ne va face să votăm Sandu, fiindcă Sandu s-a dovenit a fi conservă rusească care acționează în folosul Rusiei utilizând retorică proeuropeană. Nu, de Maia Sandu nouă ni-i greață și nu o mai votăm. Asta-i deajuns ca să piardă alegerile. Deci, Sandu și Năstase, dacă ăntr-adevăr sunt contra lui Dodon și le pasă de țară, au ocazia să demonstreze acest lucru - să refuze a candida și să găsească împreună cu unioniștii un SINGUR CANDIDAT la președenție care ar fi votat de tot electoratul NEsocialist. Altfel fac slujbă Rusiei sub lozinci proeuropene și unioniste false.

sceptic 11.02.2020 02:26

Solidar cu Grig. Nu mai votez Sandu nici cu prețul unei victorii a lui Dodon. Este și acum președinte, a demonstrat tot ce poate, mai rău nu are cum să fie. Nu mai votez o persoană slabă și extrem de oportunistă, gata să sacrifice peste noapte orice de dragul unui CV îngrijit. Nu mai votez snoaba. Nu mai e chestiune de alegere a răului mic, e deja chestiune de principiu. Stau acasă eu și familia mea.

IRINA 12.02.2020 04:19

Ăștea sunt drugii lui Dodon pe care îi plătește ca Plahotniuc pe ai lui

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.04.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se ascunde Dodon în ...

06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md