11:01:53 24.07.2019
 
Stiri

Băsescu, între statalistul Dodon și unionistul Ghimpu

Opinii 29.01.2018 09:10 Vizualizări3563 Autor: Nicolae Negru
Băsescu, între statalistul Dodon și unionistul Ghimpu

Semne diacritice

Eșecul lui Băsescu de recâștigare a cetățeniei în prima instanță i-a bucurat pe mulți politicieni moldoveni, care nu-l iubesc pe ex-președintele României, care adună săli pline de admiratori. Vizitele tot mai dese și implicarea lui în politica moldovenească îi irită, îi supără rău nu numai pe stataliștii de tipul lui Dodon, ci și pe unioniști ca Ghimpu. Primii cer ca Băsescu să fie declarat persona non grata, pentru că nu ia în serios statul moldav, ultimii îl aplaudă pe Dodon că i-a retras cetățenia lui Băsescu, crezând că electoratul unionist le revine lor pe merit, ca veterani și monopoliști ai unionismului.

Și politicienii proeuropeni, care nu consideră că reUnirea este o prioritate, au motive să nu-l agreeze pe Băsescu, considerându-l un agent al lui Plahotniuc, folosit ca „magnet”, ca să atragă electoratul unionist pe care contează și ei. Până acum unioniștii votau preponderent partidele proeuropene, ignorându-le pe cele unioniste foarte mici. Cu venirea lui Băsescu, mulți unioniști ar putea vota în viitoarele alegeri parlamentare cu PUN, subțiind considerabil rezultatele electorale ale PAS-ului. Ca să nu mai vorbim de PPDA.

Dinspre aceste două partide, care au decis deja să meargă în alegeri împreună, vin chemări la „unitate” în fața pericolului „cel mare”, indiferent de preferințele geopolitice, considerându-se că unica salvare este o alianță a tuturor forțelor antioligarhice, că o împărțire în „stataliști, unioniști și europeniști” va fi fatală pentru Republica Moldova.

Dacă nu sunt false, nesincere, aceste chemări în favoarea unor alianțe împotriva naturii între unioniști și stataliști trebuie considerate ca manifestări ale disperării sau ale ruperii de realitate, căci un asemenea electorat pe care și-l doresc unii luptători romantici cu oligarhia nu există în societatea noastră. De aceea, alianța dintre PAS cu PPDA, al cărui lider e dispus să arunce o basma pe țambalul integrării europene și poate fi suspectat de relații obscure cu Usatâi și Dodon, agenți ai Moscovei, ar putea să nu aducă voturi suplimentare PAS-ului, ci pierderi simțitoare de electorat. O consolidare generală care nu ar ține cont și de nevoia înnoirii clasei politice iarăși ar fi ineficientă.

Băsescu, la rândul său, dă apă la moara „conspiraționiștilor” declarând că PUN va merge în alegeri doar alături de alte partide unioniste, cu unele din ele, neparlamentare, aflându-se deja în discuție, „ca să nu se piardă mesajul unionist într-o platformă nedefinită”, dar „garantează” că după alegeri va fi dispus „oricând” să facă o alianță „cu partidul Maiei Sandu și cu platforma lui Andre Năstase, dacă și ei vor dori acest lucru”.

Ultimele sondaje arată că PUN începe să atragă atenția alegătorilor, dar evoluția sa va depinde în mare măsură de faptul dacă Băsescu își va recăpăta cetățenia moldovenească, dacă va figura sau nu pe listele de partid. El spune că nu este interesat de o carieră politică dincoace de Prut, dar, dacă evoluează doar în rolul de „antrenor”, rezultatele electorale ale PUN ar putea fi modeste. Anatol Șalaru, „locomotiva” locală a partidului, nu a fost testat în vreo campanie electorală.

Pe de altă parte, dacă PUN, PAS și celelalte partide unioniste și proeuropene nu se vor alia pentru a susține în circumscripțiile uninominale un singur candidat, ele vor pierde în fața PD și PSRM. Pe lângă realism, alt cuvânt de ordine pentru liderii politici ai momentului trebuie să fie flexibilitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2373 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2646 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4769 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3398 Nașa Rusia

Mihai 29.01.2018 13:22

Negru pune umarul in campania de discreditare si dispersare a fortelor antioligarhice,promovata de Plohis si Co. "Dezbina si condu!" - este lozinca zilei,pentru ca mafiotii sa se mentina la putere.Cat de prioritara nu ai considera re-unirea cu Romania,dar daca esti realist (lucru promovat de Negru),nu poti sa nu intelegi ca acest deziderat nu se va intampla prea curand,caci mentalitatea nu o schimbi asa usor.Iar realitatile din R.Moldova le poti schimba,daca in urma alegerilor din acest an la putere ajung forte noi,care vor detrona mafia lui Plohis.

Dragos 30.01.2018 09:39

Basescu cu PUN-Guta de doi bani Inselaru, intre prostata...listul criminal, andropauzat PlaHaribda si prostata...listul infractor, obedient, impotent DodoScila.

Josfis 01.02.2018 15:18

Lăsați basarabenii să meargă în alegeri cu Băsescu. El nici într-un caz (cum a făcut-o cu România) nu ne va duce pe o cale greșită.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md