08:09:13 20.01.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // „Alianța Kozak”, o nouă ediție?

Politică 03.02.2020 09:07 Vizualizări3389 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // „Alianța Kozak”, o nouă ediție?


Semne diacritice

După ce a ținut, la Strasbourg, un discurs pretențios, de mare strateg provincial și vasal, reîncălzind în fața deputaților APCE aceeași ciorba propagandistică subțire, după rețeta lui Kozak, președintele Dodon a intrigat publicul local cu niște răspunsuri la niște întrebări pe care și le adresează el însuși.

Nitam-nisam, el i-a sfătuit pe socialiști „să nu se grăbească” să oficializeze alianța existentă de facto cu PD, deși recunoaște că PSRM „are o conlucrare bună” cu deputații democrați, care sprijină Guvernul Chicu. De ce să nu se grăbească socialiștii? „Să vadă mai întâi ce se întâmplă în PD, dacă se reformează sau nu. Vedem acolo mai multe persoane, care la diferite etape… Vedem că ei spun că privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău e un lucru bun. Eu nu sunt de acord cu asta. Hai să mai așteptăm puțin, să vedem ce se întâmplă mai departe”, spune Dodon, citat de Ziarul NAȚIONAL.

De cealaltă parte, el sugerează posibilitatea formării unei noi alianțe PSRM-ACUM, îndemnându-i pe foștii „parteneri, prieteni deputați din opoziție” să nu se grăbească să ardă toate punțile, fiindcă nu se știe „ce poate să se întâmple în următoarele luni”. Adoptând o tonalitate paternă, Dodon le ține acumiștilor o lecție de tactică politică: „Uitați-vă puțin mai departe… În politică totul e posibil. Nu excludeți revenirea, la o anumită etapă, la masa de discuții, de negocieri, inclusiv posibila formare de majorități parlamentare. Lăsați ușa deschisă, așa cum am lăsat-o noi. Timpul va arăta că am avut dreptate”.

Ce o fi asta? – se întreabă cetățeanul nedumerit de aceste viraje amețitoare. Cel care ieri umbla cu focul și făcea scrum toate punțile, dând jos Guvernul Maiei Sandu ca pe unul incompetent, neputincios, azi se laudă că ar fi lăsat „ușa deschisă” și o îndeamnă pe Maia Sandu să nu „ardă podurile”. Ori logica lui Dodon a luat-o razna, ori el mizează pe memoria scurtă a cuiva. Sau poate se pune la cale o reeditare a „Alianței Kozak”, în legătură cu recenta avansare a lui Kozak?

În cazul PD, declarația lui Dodon e și o formă de presiune, pentru ca deputații democrați, văzând deasupra capului sabia unei noi alianțe PSRM-ACUM, să accepte rezilierea contractului de concesiune a Aroportului Chișinău și transmiterea acestuia vreunui „investitor” rus. În același timp, Dodon se teme că o alianță formală PSRM-PD i-ar putea dăuna în campania prezidențială. El nu este împotriva unei asemenea alianțe, ci dorește doar o amânare pe după alegerile din toamnă.

Și în cazul blocului ACUM, motivele lui Dodon ar putea fi duble. La unul s-a referit el însuși: „campania acidă” a foștilor aliați „împotriva președintelui, împotriva colegilor din PSRM”. Dodon încearcă să o neutralizeze, trimițând semnal alegătorilor că PD este un „tovarăș de drum” temporar, că între PSRM și PD e doar concubinaj, nu mariaj, că simpatiile sale politice sunt îndreptate către ACUM și depinde doar de acumiști formarea unei noi majorități parlamentare cu socialiștii.

Cel de-al dolea motiv este legat de problemele financiare ale guvernării, ea întâmpină probleme cu plata la timp a salariilor pentru bugetari, a artiștilor și cadrelor didactice în primul rând. Mesajul trimis de Dodon blocului ACUM ar putea să rezoneze cu anumite efecte benefice pentru Dodon și la Bruxelles, care a fost nemulțumit de înlăturarea Guvernului Maiei Sandu.

Șmecher ca un afacerist mărunt, Dodon țintește, cu o singură împușcătură, în trei „iepuri”. Ba chiar în patru, dacă luăm în calcul că mesajul respectiv lovește și în șansele Maiei Sandu de a obține sprijin electoral din partea unioniștilor. Vă imaginați cu ce ochi vor privi adepți reunirii cu România perspectiva unei noi guvernări PSRM-ACUM? În acest context, tăcerea Maiei Sandu e asurzitoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Andrei Bunu 03.02.2020 11:33

Sigur, ceea ce debiteaza Dodon trebuie analizat, dar...coroborat cu faptele sale si ale guvernarii PSRM+PD. Cuvintele, vorbele pot fi interpretate, rastalmacite, dar faptele nu. Este ceea ce se afla la baza modelulului de analiza numit "Cutia Neagra" Or faptele indica o indepartare hibrida de orientarea europeana a RM. De exemplu, integrarea tiptila a RM in asa numita Uniune Euroasiatica, "carul" sta pe loc privitor la furtul miliardului, tergiversarea rezolvarii problemei concesionarii frauduloase a Aeroportului, anuntarea unor privatizari dubioase (cum ar fi Metalferosa), intensificarea exodului peste hotare ale bratelor de munca, atacurile la limba si istorie, etc., etc. De reforme substantiale ale Justitiei, doar vorbe. Acestea sunt criteriile dupa care trebuie judecati actualii guvernanti in frunte cu Dodon, asa cum o face, de fapt realitatea economica crunta pe care o resimtim noi contribuabilii, inclusiv prin instalarea fenomenului neplatii la timp a salariilor.

Basarabeanu49 03.02.2020 12:26

Se vede că, plita pe care șede dodon devine tot mai ferbinte. Ferbințeala ia ajuns la cap.

Petru 04.02.2020 12:17

Ati turnat zoi pe Maia Sandu si Andrei Nastase,acum iubiti-l pe Dodon si nu va plinjeti pe soarta....

da 04.02.2020 14:33

nimic nou o tiganeala continua intre vacante si zboruri la tar

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md