04:06:33 29.05.2020
 
Stiri

Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care durează prea mult

Politică 24.05.2019 09:19 Vizualizări3320 Autor: Nicolae Negru
Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care durează prea mult


Semne diacritice

Ne putem felicita: PD a fost izolat cu succes și, în două săptămâni, Republica Moldova va reintra în cursa electorală fără să fi ieșit bine din cea precedentă. Nu a fost greu: Rusia le-a interzis socialiștilor să facă alianță cu partidul lui Plahotniuc, iar acumiștii s-au autoizolat din propria inițiativă, adică de bunăvoie și nesiliți de nimeni.

Cui prodest?

Blocajul în formarea Guvernului Republicii Moldova e în folosul Rusiei și al lui Putin, titrează revista americană The Hill, publicând, miercurea trecută, un articol semnat de congresmanul Markwayne Mullin, membru al grupului parlamentar Moldova din Congresul SUA.

Dacă nu se va forma Guvernul, instabilitatea geopolitică va dura cel puțin un an și va avea consecințe catastrofale pentru economia și, în ultimă instanță, securitatea Republicii Moldova, crede el. Reformele vor încetini, FMI nu va putea veni în ajutor cu o nouă tranșă de asistență financiară și ratingul investițional va intra în cădere liberă, avertizează Mullin. De la distanță se vede uneori mai bine.

Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, congresmanul american nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ, observând și unele lucruri care merită apreciate în activitatea guvernării din ultimii trei ani, inclusiv „reducerea corupției prin reformarea Guvernului”, încercarea de a reduce dependența energetică de Rusia și de a consolida relațiile cu Europa și SUA.

Un legământ selectiv

Mullin consideră că PD și ACUM trebuie să-și unească eforturile pentru binele Republicii Moldova și aceasta ar fi soluția optimă de ieșire din impas, dacă acumiștii nu ar fi legați de jurământul pe care l-au depus înainte de alegeri: să nu facă alianță, nici formală, nici informală, cu PD, PSRM și Partidul Șor. E adevărat, legământul pare să fie selectiv, PSRM a fost scos din „lista neagră”, e bun pentru o alianță informală, ca „lăturași” ai ACUM, dar socialiștii se simt jigniți și pretind să fie primiți într-o alianță „permanentă”. Singura alianță formală pe care o agreează Maia Sandu și Andrei Năstase e ACUM-ACUM. Ceea ce, fiți de acord, pare un pic ciudat, din punct de vedere politic.

Acum și Moscova dorește alegeri libere

Pentru Maia Sandu, PD e un rău mai mare chiar decât Rusia, care, crede ea, dispune de o calitate ce îi lipsește lui Plahotniuc: Moscova ar fi interesată, ca și Blocul „ACUM”, de desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova.

Da, da! Moscova dorește alegeri libere și corecte în Republica Moldova! Nu e o glumă! Ceea ce afirma, marțea trecută, un alt congresman, Adam Kinzinger, în cadrul unor audieri din Comisia pentru Afacei Externe a Congresului SUA despre implicarea Moscovei și manipularea alegerilor parlamentare din 24 februarie, în Republica Moldova o fi fiind calomnie curată, rodul unei minți invidioase față de „partenerul nostru strategic” din Est.

„Dorința unor alegeri libere și corecte se pare că este singurul lucru pe care îl avem în comun, chiar dacă la Moscova alegerile nu sunt libere și corecte. Ei cred că în alegeri libere ar avea șanse mai mari. Noi în alegeri libere am avea șanse mai mari și e corect ca cetățenii să decidă dacă la conducerea țării să ajungă cineva care împărtășește modelul Kremlinului de dezvoltare sau dacă trebuie să ajungă cineva care împărtășește modelul european. Regimul actual nu ne-a asigurat aceste alegeri libere și corecte”, a declarat Maia Sandu, la TVR, citată de Ziarul NAȚIONAL.

Cadouri electorale de la Putin

Numai că observatorii internaționali au calificat alegerile din Republica Moldova drept „competitive”. Și dacă Rusia dorește alegeri libere și corecte, după cum afirmă Maia Sandu, de ce s-a implicat în alegerile noastre de partea PSRM, în văzul tuturor? De ce atâta atenție lui Dodon din partea lui Putin, cu ce scop i-au fost făcute „cadourile”, inclusiv „amnistierea” cetățenilor moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Rusia, anularea temporară a taxelor vamale la importurile din Republica Moldova, niște KAMAZ-uri…? Și intentarea unui proces penal lui Plahotniuc, cu două zile înainte de alegeri, să fi fost un gest de echidistanță, nu de manipulare? Sau ceea ce ne convine, ne place e „liber și corect”?

Sincer vorbind, Mullin, la Washington, pare mai cu picioarele pe pământ, în timp ce Maia Sandu, la Chișinău, pare ruptă de realitate, amețită de vârtejul combinațiilor politice. E posibil ca Mullin să fi fost plătit pentru articolul său? E posibil, nu excludem că a făcut-o pentru un onorariu, dar aceasta nu înseamnă neapărat că el nu are dreptate. Plătit sau neplătit, Mullin vorbește ca un politician, pare rațional, iar Maia Sandu, deși este dezinteresată, altruistă, face declarații neprofesioniste, se erijează în procuror, pare ostatică a unei idei fixe, care ne va costa nu mai puțin de 100 de milioane de lei.

Cine pierde, cine câștigă?

Strategia ACUM ridică niște semne de întrebare, e un joc steril care durează prea mult. Place unui segment electoral mai devotat, care se mai află în stare pasională, dar acesta nu constituie majoritatea. Deși izolat, umilit, perdant în aparență, PD poate ieși câștigător la linia de start a alegerilor anticipate, în timp ce PSRM, dacă nu va fi din nou îmbrățișat de Putin, va suferi pierderi mari. Au mai rămas doar două săptămâni ca politicienii noștri să revină cu picioarele pe pământ.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Vasile 24.05.2019 09:53

Doar câteva cuvinte la articolul individului Negru: Americanii sunt departe și le este ușor să-și manifeste ”grija” pentru Moldova. Iar noi suntem aici și noi suferim din urma unei guvernări crimnale.PUNCTUM.

df 24.05.2019 10:02

pai cum sa va spun sunt buni si Topii cu Platon si Filat tin cu orie modalitate tara in instabilitate

Cornel 24.05.2019 10:09

Un show de doi bani pe care il face acum, ce fug dupa putere si bani insa pina la urma vor ajunge in tomberonul de gunoi!

andrei 24.05.2019 10:46

Maia special vrea sa faca criza in tara, ca sa provoace nemultumirea oamenilor, iar ea va zice ca de obicei ca Plahotniuc e de vina

Stelian 24.05.2019 10:51

Domnule Negru. Sunteti unul din ultimii analisti politici credibili, cel putin pentru mine. Insa, insistenta Dumneavoastra de a da vina pe ACUM deja incepe sa starneasca dubii. Dac chiar, sunteti asa de convins ca ACUM trebuie sa faca alianta cu PD, nu puteti in detalia sa descrieti cum vedeti aceasta alianta? Dar sa fie una care, chiar ar aduce schimbari reale si durabile in tara si care nu ara nimici PAS si PPDA.

No more comment... 24.05.2019 12:38

”...Maia Sandu, deși este dezinteresată, altruistă, face declarații neprofesioniste, se erijează în procuror, pare ostatică a unei idei fixe, care ne va costa nu mai puțin de 100 de milioane de lei.” N.B. Asta e!

Polilogu 24.05.2019 13:11

Dom Stelian, De ce nu ti-au starnit dubii cei zece ani câți ai suportat ,tu si toată suflarea MOLOTOVEANA, tragerea presului de sub picioarele PL si a românismului in general??? De peste un deceniu urmăresc de aici din RO cu cât sârg se injura si condamna tot ce initia PL. NIMIC NU V-A CONVENIT! DOAR UTOPIA IDIOATA a SUVERANISMULUI MĂRET SI PUS SUB PATRAFIRUL MOSCOVEI PUTINISTE !! TOTI, DE LA OPINCĂ LA VLADICĂ SUNTETI ROȘI PE DINLĂUNTRU DE ACEASTA IDEE DISTRUCTIVĂ !! Ba mai mult , ati reusit sa atrageti si Romania in aceasta degringolada sinucigașă !

Luminita 24.05.2019 15:54

Domnule Polilogu, va asigur ca nici pe departe nu toti cred in utopia idioata a suveranismului maret. Nu cred in aceasta creatura de stat de la nasterea lui si ca mine nu sunt putini. Acest stat s-a nascut mort, altfel nuci nu putea fi.

Ciocana 24.05.2019 16:09

Dle Polilogu, aveţi cumva orbul găinii? Cum de aţi reuşit să observaţi ceea ce nu a existat? Cât a fost parte a guvernării PL nici nu a vorbit despre Unire, nici n-a făcut nimic concret pentru asta. Ghimpu cu gaşca lui sunt nişte profitori şi ipocriţi care au exploatat sentimentele unioniste a unei părţi sincere şi nobile a societăţii noastre, iar primul a lăsat impresia că e un idiot.

Elvira 24.05.2019 20:01

Dle Polilogu, nu generalizati, va rog, nu sunt toti asa cum afirmati dvs. De exemplu, familia mea suntem complet debusolati de cand a iesit PL din scena. Ne pare tare rau de tot ce i se intampla lui Dorin Chirtoaca, de cum este tratat. Nu agream conduita celor de la ACUM. Nici nu i-am votat. Ne dorim din tot sufletul o alianta pro-Unire puternica, de macar 25-30 %.

Andres 24.05.2019 23:59

Domnule, Negru, poate mai manifestați ceva grijă și pentru PD, care e o grupare de bandiți și câni turbați numiți țuți, conduși de un ”cordonator” care nici un politician occidental nu vrea să discute. Cum n-ar fi, pare că el doar vă hrănește.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md