17:24:49 07.07.2022
Stiri

Nicolae Negru // A conspirat Tokaev cu Putin împotriva lui Nazarbaev sau cine l-a prins pe vulpoiul kazah?

Actualitate 07.01.2022 09:20 Vizualizări13880 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // A conspirat Tokaev cu Putin împotriva lui Nazarbaev sau cine l-a prins pe vulpoiul kazah?


Semne diacritice

Kazahstan e ca o cutie neagră, nu se știe bine ce e în interiorul ei, dar se vede clar unde a căzut: în mâinile lui Putin, care a trimis, la solicitarea președintelui kazah Kasym Jomart Tokaev, circa 3 000 de „pacificatori” pentru a „stabiliza” țara vecină, cu o graniță comună de 7 600 km. Iar acolo unde intră „pacificatorii” ruși, procesul de „pacificare” durează. În Republica Moldova, de exemplu, durează de 30 de ani și nu i se vede capătul. E adevărat că în Kazahstan militarii ruși sunt intrați pe „termen limitat”, dar limitele nu sunt stabilite și, prin urmare, pot fi mereu schimbate.

Faptul că 500 de militari a mai trimis Belarus, 200 - Tadjikistan și 70 - Armenia nu trebuie să ne înșele. Era dispus să trimită militari și Kîrgîzstanul, care face parte și el din Organizația pentru Securitate Colectivă, dar deputații kîrgîzi nu au reușit să se adune în număr suficient pentru a decide acest lucru. Cu alte cuvinte, Bișkekul nu a dorit și aceasta îl onorează.

Creșterea prețului la gazul petrolier lichefiat a fost scânteia care a aprins focul protestului politic. Însă viteza cu care s-au răspândit flăcările în celelalte regiuni au surprins autoritățile. Președintele Tokaev s-a arătat la început dur, inflexibil, apoi a lăsat-o mai moale. Paradoxal, mulți kazahi au ieșit în stradă să ceară plecarea lui Nazarbaev (Șal ket!), care, formal, nu mai ocupă funcția de președinte din 2019, fiind „doar” șef al Consiliului de Securitate. După ce l-au suportat timp de 27 de ani, el deținând toată puterea, mimând democrația și răfuindu-se crunt cu oponenții săi, după ce a dat semne de oboseală, de intenții de a pleca la pensie, kazahii, dintr-odată, au început a se sufoca și nu l-au mai putut răbda, deși nu Nazarbaev a majorat prețurile la GPL. Nu e ciudat că nicio forță politică, niciun lider nu și-a asumat mișcarea de protest? „Receptiv” la „doleanțele poporului”, Tokaev l-a demis pe „tatăl națiunii” - Elbasî, punându-se în fruntea Consiliului de Securitate.

Conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale, în 2020, PIB bazat pe paritatea puterii de cumpărare constituia în Kazahstan 26 744,4 dolari SUA, Armenia – 13 307,2 dolari, Azerbaidjan – 14 474,3 dolari, Belarus – 20 231,7 dolari, Georgia – 14 761,5 dolari, Kîrgîzstan - 4962,9 dolari, Republica Moldova – 12 995,6 dolari, Federația Rusă – 28 213,4 dolari, Tadjikistan – 3 856,8 dolari, Turkmenistan – 16 195,5 dolari, Ucraina – 13 056,7 dolari, Uzbekistan – 7 731,1 dolari. În aparență, nu Kazahstan era „veriga slabă” în ce privește nivelul de viață și stabilitatea în spațiul postsovietic.

Dar și Putin a avut motive de nemulțumire față de „Tatăl națiunii kazahe”, zis și „Vulpoiul”, ale cărui asigurări de loialitate și prietenie erau contrazise, din punctul de vedere al rușilor, de acțiuni care îndepărtau Kazahstanul de Rusia, cum ar fi decizia de trecere a limbii kazahe la alfabetul latin, îmbrățișarea panturkismului sau, și mai grav, deschiderea ușilor pentru investițiile americane (în industria petrolieră kazahă), dar și pentru cele chineze. Noul drum al mătăsii trebuia să treacă prin Kazahstan. Pe de cealaltă parte, Elbașî s-a opus cu tărie introducerii unei monede unice și integrării politice în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, avându-l, e adevărat, de partea sa, până nu demult, pe Aleksandr Lukașenko. Cu Lukașenko s-a rezolvat... Acum i-a venit rândul lui Nazarbaev, căci progresul integrării pe direcția UEE nu era posibil fără înlăturarea sa, iar timpul nu mai are răbdare pentru Putin...

De unde au apărut „bandele teroriste”, cine a stat în spatele tinerilor kazahi care au recurs la violență, la banditism, au atacat aeroportul, primăria, reședința prezidențială din Almatî e o enigmă asemănătoare celei de la protestele din 7 aprilie 2009, în Chișinău. Dar rezultatul vorbește de la sine: Nazarbaev, vulpoiul, care a dus de nas, timp de 30 de ani, Moscova, este înlăturat de la putere. Tokaev, absolvent MGIMO, fost diplomat sovietic, devine președinte real, trupele ruse se află în Kazahstan, iar un deputat, cu nume kazah, din Duma de Stat a Rusiei, propune un referendum de unire a Kazahstanului cu „patria istorică - Rusia”, fiindcă „Asia Mijlocie este pământ rusesc”.

Eliminându-l pe Nazarbaev, cu ajutorul kazahilor nemulțumiți, Putin încearcă să rezolve o altă problemă geopolitică, nu mai mică decât cea ucraineană. Așa că, după cazul Plahotniuc, avem încă o dovadă că lipsa democrației, corupția prezintă și o gravă problemă de securitate națională. Vom vedea dacă Tokaev, care a trecut deja la limba rusă, nu este un Ianukovici sau Lukașenko, dacă nu va anula sau nu va amâna până la calendele grecești decretul cu privire la introducerea treptată a alfabetului latin către 2023. Va fi foia de turnesol a „independenței” sale.

E ironic că liderul revoluției armene Nikol Pașinean a fost cel care, în calitatea sa de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate Colectivă, a luat decizia de a trimite trupe străine în Kazahstan, la solicitarea lui Tokaev, dornic să-l înlăture pe „binefăcătorul” său. E și mai ironic dacă se adeverește că Nazarbaev a fugit în Rusia.

Un rol activ, manifestând inițiativă, l-a jucat și Aleksandr Lukașenko și e de înțeles de ce. S-a aflat și el în situația lui Nazarbaev. Numai că Lukașenko nu și-a dat seama că îi face un deserviciu, nu un serviciu prietenului său. UE a simțit ceva, cerând Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului. E cum i-ai cere ursului intrat în prisacă să nu se înfrupte cu miere.

În mod ciudat, unii politicieni de la noi le-au reproșat susținătorilor săi că nu reacționează la majorarea prețului la gaze ca cei din Kazahstan. Ce confuzie în capetele respective! Majorarea prețului la gaze e determinată în Republica Moldova preponderent de politica Rusiei, nu a guvernării. A protesta imitând pe cineva nu e o soluție bună, doar dacă intențiile nu sunt altele: de a face jocul Rusiei. Ceea ce se întâmplă acum în Kazahstan nu e de invidiat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

I.Vasile 07.01.2022 10:03

E bine să fim obiectivi. E necesară transparența... La gaz e vorba de secretizarea Contractului de achiziții. La combustibili nu depindem de Rusia ci de politica de accize a guvernării. Majorarea accizelor precum și cumularea calculării a TVA (prețul benzină+transport+accize) e problema la care guvernarea evită să dea răspuns.

Miticu Mitica 07.01.2022 12:13

Daca nu cadtigau fortele démocratice acelasi lucru se intampla si in RM. Acesta este scrnariul Rusiei, caté se téme ça occidentalii vor fi raspuns la Ucraina cu alte tari CSI, se debaraseaza de infideli pt a instaura noi regimuri totalitare obediente , asa cum au incercat si cu Ianukovici . Nagorno facea parte din acasi scénariu, adica consolidatea prezentei militaire

Alt Vasile 07.01.2022 13:10

Donmule I. Vasile, Republica Moldova nu are semnat niciun contract de achiziție de gaze cu Risia și nici nu poate avea. Contract are MOLDOVAGAZ și GAZPROMUL. Iar guvernul s-a implicat și se implică în această problemă pentru că ea este una de importanță majoră și e cert că în guvern nu activează dușmani ai Țării. Se poate de admis că prețul ar putea fi mai mic, dacă conducerea Moldovei ar ceda din DEMNITATE și așa cum o făcea Dodon, ar linge scările Kremlinului. Iar faptul că cineva care se crede politician, în realitate fiind membru al unei secte toxice numite PPDA - cheamă la proteste din caza prețului la gaze, este o diversiune pentru că dacă această sectă ar reuși să organizeze un pritest, prețul la gaze nu ar fi mai mic, pentru că conjunctura internaționașă e de așa natură, încât azi gazul pe piața europeană e de 1300 Euro pentru 1000 metri cubi, iar în Asia și mai mare.Iar obiectiv exprimânu-ne, trebuie să recunoaștem că cu bune și cu rele actuala guvernare a scos Moldova din izolația internaționașă, reprezentânu-ne cu cinste și demnitate în lumea civilizată. Modul cum a fost primită M. Sandu în România, Franța, Germania, Italia, Austria, și în alte țări și instituții internaționale, cât și faptul că Moldovei îi sunt acordate sume importante financiare în formă de granturi - demonstrează că această guvernare este una de valoare. PUNCTUM.

ion potcoavă 07.01.2022 13:15

Guvernarea ar trebui(și poate) să elimine toate comisioanele bancare - circa 300 de comisioane - (ex. Premier energy încasează 2% la fiecare factură de plată - spre deosebire de Moldovagaz or Moldcell cu ZERO comision..), să anuleze solicitarea de orice document eliberat de către o autoritate publică către altă autoritate publică (extrase de la ASP, Registru, ANSA etc..) - în total peste 350 de tipuri de ”sprăvci”, consumatoare de timp și efort inutil!!! E necesar de înțeles că guvernarea NU CREEAZĂ VALOARE ADĂUGATĂ, poate oferi doar servicii de suport, produsul de bază finnd doar decizii/hotărâri, norme și proceduri simple, clare și ușor de aplicat!!! Nu o să găsim nimic din acestea în programul de guvernare.. Când îșu dau seama/or poate nu-și dau - deja sunt eliminați de la guvernare..

I.Vasile 07.01.2022 13:38

Domnului Alt Vasile, într-o societate democratică fiecare are dreptul la opinie fără a fi etichetat și suspectat că e ”dușman” al poprului... E,probabil, o boală cronică reacția virulentă față de oricare altă părere și, fără a veni cu argumentele necesare și suficiente.. E vorba de miliarde de lei ale contribuabililor plătite către o societate comercială cu numele de Moldovagaz - Guvernul, fiind doar colector de impozite și taxe... E bine de știut, că nimeni nu ne oferă ceva gratuit (vedeți suma dobânzilor planificate anual în Buget pentru deservirea împrumuturilor contractate de toate guvernărilie și care vor fi plătite de contribuabili!!!) Mai mult ca atât, orice economist știe leacul contra fluctuațiilor/speculațiilor prețurilor, acest leac fiind creearea stocurilor tampon/bufer (cunosccută și aplicată de către Iosif prin achiziția și înmagazinarea a 10% din recilta anuală de cereale. Similar, pentru viitor, Guvernul trebuie să planifice rezerve de bani pentru a cumpăra și stoca gaze în România or Ucraina pe timp de vară. fapt e că nu regăsim îm Legea Bugetului asemenea sume rezervate.

iRod 07.01.2022 14:01

"Cutia secreta", de care vorbeste domnul N.Negru, nu mai prezinta nici un o informatie secreta, caci la impcatul ei cu "stanca" nemultumirile populare din Kazahstan a dat la iveala un regim medieval, costumat "europeneste", cu un presedinte, care, de neimaginat, pentru o tara moderna, a dat ordin sa se impuste in popor, care peste noapte a devenit "o adunatura de teroristi".Lectia cea mai importanta , pe care am desprins-o noi, cei care privim de la distanta la lucruri, e ca Rusia va trece, indubitabil, prin o asemenea "incercare", care ii va fi fatala,caci ar fi ridicol, sa crezi, ca o putere pe potriva va trimite acolo trupe "pacificatoare" ca sa salveze regimul putinist! Bucurati-va, rusilor, ca va asteapta "mantuirea" anul acestaa, la anul sau peste o mie de ani! - as zice eu, daca nu i-as cunoate de-o vesnicie...

ECONOM-GRUP 07.01.2022 17:40

În România și Germania practic nu se discută problema prețului la gaze, deși în aceste țări prețil depășește 800 și 1000 Euro pentru 1000 m. cubi. Apropo, dacă Moldova ar procura gaz din România, chiar dacă românii ne sunt frați, prețul la aceste gaze ar fi de peste 1000 Euro, pentru că în așa domeniu frate-frate, dar brânza e cu bani. Nici rușii nu ne-ar fi vândut gazul cu prețul de azi, dacă Doamna M. Sandu nu ar fi intervenit cu autoritatea sa în fața liderilor occidentali, care замолвили слово о бедном гусаре. Dar, referitor la pițigăitul unei fetițe dintr-un partid care se pretinde UNICUL expert în toate, în acest context credem că actuala guvernare s-a gândit la autoritate PAS-lui.Altfel ar fi trebuit să-i numeascîă în fruntea Ministerului Dezvoltării regionale și infrastructurii nu pe A. Spînu, ci pe unul din liderii PPDA-lui, ori pe I. Grigiriu, ori pe D. Plăngău. E clar că niciun responsabil din conducerea GAZPROMULUI nu avea să discute cu ei, iar Moldova ar fi intrat într-un colaps. Dar în schimb PAS-ul avea la cine arata cu degetul cine e ”vinovat” și avea moti să se spele de ”grija” care le-o poartă PPDA-ul ș.a. critici. Iar azi cucoana Grigoriu cheamă la proteste pentru că vezi, ”crede” că acolo se poate hotărî prețul la gaze, în realitate pe ea tulburând-o invidia față de PAS. Într-un cuvânt, la noi e ca la nimeni, se apucă să scrie versuri chiar și acel care e necărturar. Acesta e adevărul pur moldovenesc. E necesar de remarcat că la acest capitol cei din PSRM sunt mult mai moderați.

Elvira 07.01.2022 20:03

O remarca. Tokayev nu acum a inceput sa vorbeasca in rusa. El dintotdeauna a vorbit in rusa, in limba kazaha poate citi doar de pe foaie.

Miticu Mitica 09.01.2022 21:02

Idéea este Clara ça oamenii "profita" de focalizarea guvernelor pe lupta anti-covid pt à isi récupéra punctele stratégice : Crimeea ce da un avantaj nu doar maritim ci si de proximitate cu Europa. Acum centrul Baikonur ...Masarea de trupe la frontièra cu Ucraina a avut dublul rôl de a distrage atentia la "invazia" Kazahstanului si paravan in caz ça occidentalii ar fi raspuns la aceasta mutate cu atac in Donetsk !!! RETINETI si NU UITATI nu Ucraina intereseaza Rusia ...ci Crimeea si MAI ALES NOVORUSIA pt a capata supérioritate la Marea NEAGRA si in spécial iesire la gurile Dunarii . Bastroe a fost finantat si proiectat de Rusia prin mainile obedientilor de la Kiev. Géostratégic este CLAR ça ciné are accès la Gurile Dunarii are usa deschisa la Balcani , iar cei ce detin Balcanii au placa turnanta dintre 4 lumi : orientala (Turcia), Occidental (Italia) , Centrala (Austria) si méridionala (URSS). Pt moment aceasta pozitie de maxima importanta strategica au avut-o dacii , iar mai apoi urmasii lor. Iata de ce ei au fost trecuti prin foc si sabie de toate impériile caté au dorit sa ii subjuge...dar mereu a existât vitejia Clar descrrisa de toti istoricii : getii cei mai viteji dintre traci, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu !!! Samd...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md