Muncitor din Bălți, patron în Germania


Succes // A reușit să pună pe roate o afacere în Germania, iar acum oferă locuri de muncă pentru emigranții din R. Moldova
Acum 24 de ani, Rebeka Blecher muncea în laboratorul Fabricii de carne și mezeluri din orașul Bălți. Avea peste zece ani de experiență în spate și nici prin cap nu-i trecea că va ajunge să lucreze asistent social. Dar nu în Republica Moldova, ci în Germania. I-a ajutat pe emigranții din fosta Uniune Sovietică să se integreze în societatea nemților, iar peste ani a ajuns să-și deschidă o afacere proprie în orașul Frankfurt, în domeniul asistenței sociale.
Rebeka Blecher provine dintr-o familie de evrei care au locuit în satul Sculeni, Ungheni. A emigrat în Germania împreună cu soțul și fiul în anul 1990. A ajuns să muncească în domeniul vânzărilor, chiar dacă în R. Moldova avusese o cu totul altă meserie. „Învățam zi și noapte limba germană, studiam singură economia, un domeniu cu totul străin pentru mine. Am perseverat până am ajuns să lucrez în contabilitatea firmei, dar nu mă simțeam împlinită”, își amintește astăzi Rebeka.
Asistent social, din întâmplare
A renunțat la vânzări și s-a angajat într-o companie care oferea servicii de asistență socială și sprijin imigranților din orășelul Leipzig. A studiat legislația germană, a trecut zeci de cursuri pentru a deveni un bun specialist în domeniul social și, când totul parcă se aranjase, o tragedie i-a dat viața peste cap. Singurul fecior, de 16 ani, a murit înecat în apele unui lac. A fost înmormântat în Frankfurt, iar părinții au decis să se mute cu traiul acolo unde și-au pierdut copilul. „O altă localitate și totul de la capăt. Norocul a făcut ca primul anunț de angajare pe care l-am văzut, lipit pe un pilon, să fie în domeniul social. Am ajuns manager într-o firmă care oferea asistență socială la domiciliu bătrânilor. Peste doi ani, mi s-a propus să devin asociată a patronului. Acum patru ani, mi-am deschis propria companie care oferă aceleași servicii și acum gestionez activitatea a două instituții”, precizează Rebeka.
A angajat zece moldovence
Trecută prin experiența grea a emigrării, Rebeka nu ezită acum să întindă o mână de ajutor altor moldoveni care sunt în căutarea unui loc de muncă în Germania. De multe ori uită de rigorile pe care le are la angajare și își ia moldovence în echipă. Dintre cei 46 de angajați pe care îi are, mai mult de zece sunt din R. Moldova. „Obligatoriu cer la angajare cunoașterea limbii germane, dar am făcut multe excepții pentru moldovence. Le-am angajat, fiind sigură că vor învăța repede. Văd atâta insistență și vreau să le ajut. Important este că nu sunt dezamăgită de munca lor nici eu, nici bătrânii pe care-i îngrijesc”, spune Rebeka.
Serviciile celor două companii conduse de eroina noastră sunt la mare căutare în orașele Frankfurt și Offenbach, unde sunt stabiliți mulți bătrâni vorbitori de limba rusă. „Munca este apreciată, fiindcă asistentele lucrează cu inima, nu numai din necesitate”, motivează eroina. Deși sunt circa 200 de astfel de firme doar în Frankfurt, de multe ori autoritățile municipale recomandă serviciile companiilor conduse de Rebeka sau bătrânii insistă să fie deserviți de aceste firme, la recomandarea unor rude sau prieteni.
A revenit o singură dată la baștină
Deși este mândră că a reușit să-și pună pe roate afacerea în Germania, Rebeka spune că cea mai mare realizare din viața ei este familia. „Primul fiu l-am pierdut, dar am prins la curaj după 40 de ani și am născut încă doi copii. Băiatul a venit pe lume înainte de termen și avea doar 700 de grame. Minunea s-a produs pentru noi când am văzut că trăiește. Acum e un adevărat bărbat și studiază medicina. Și fata în curând va merge la facultate. Întotdeauna le povestesc despre R. Moldova, iar în 2009 am revenit prima data la baștină, împreună cu fiica. Am vizitat prietenii din Bălți, fiindcă rude nu mai avem în R. Moldova. Fata a rămas uimită de bunătatea oamenilor pe care i-a întâlnit acolo. Nu o să credeți, dar fiica mea înțelege și vorbește limba română, pentru că îi place foarte mult, chiar dacă noi vorbim în familie rusa și germana. Adoră muzica românească și are o mulțime de prieteni din România. Des suntem întrebați dacă venim din Federația Rusă și atunci punctez că suntem din R. Moldova. Le explic tuturor unde-i țărișoara asta pe hartă”, spune Rebeka.
Familia Blecher rămâne conectată și la realitățile din R. Moldova – fie că prietenii din Bălți sau Chișinău îi informează, fie că știrile „de acasă” sunt la ordinea zilei. „Următoarea noastră misiune este să-i facem cunoștință feciorului cu R. Moldova. Poate în viitorul apropiat soțul va merge cu el pe meleagurile natale, unde n-a mai revenit de 24 de ani”, planifică Rebeka Blecher.













































































