Ai noștri la Google și Microsoft


Carieră // Doi tineri din R. Moldova au ajuns în SUA și încearcă să schimbe lumea, activând la cele mai prestigioase companii
Dumitru Erhan lucrează de trei ani la compania Google din Los Angeles, California, în domeniul inteligenței artificiale, pe care l-a descoperit în Universitatea Jacobs din Germania, după ce a decis să aleagă o instituție de învățământ din Vest în locul studiilor în R. Moldova.
„Doomie” de la Google
„Dacă vrei să ajungi la Google, cel mai „simplu” mod e să faci un stagiu la ei. În ghilimele, pentru că stagiile la Google nu sunt deloc ușoare, dar nici imposibile. Țin minte că prima zi a fost plină de emoții. Să începi un lucru nou întotdeauna e stresant, vrei să le demonstrezi că au făcut o alegere bună. Dar aceste emoții nu-și au rostul. În primele săptămâni ai de învățat atât de multe, încât devii util companiei doar peste o lună-două”, ne spune Dumitru, ajuns la Silicon Valley.
Anterior, el a colaborat cu Yahoo! și zice că experiențele sunt similare. „În ambele companii încercam să rezolvăm probleme complicate, cu instrumente sofisticate și cu echipe extraordinar de bine puse la punct. Când am plecat de acolo, atmosfera era mai puțin pozitivă decât mi-ar fi plăcut să fie. Dar lucrurile s-au schimbat în bine de când Marissa Mayer a devenit președinte”, explică el.
Condițiile de muncă – „legendare”
Cât despre condițiile de muncă de la Google, Dumitru spune că „sunt legendare”. Administrația de aici a înțeles că e în interesul de lungă durată al companiei să creeze o atmosferă în care lucrătorii să aibă cât mai puține griji posibile. „Mâncare gratuită, gătită de bucătari renumiți, omul care îți face cafea, locuri de agrement în care poți juca jocuri video și săli de sport cu masori și antrenori personali. Oricum, nu prea reușim să profităm de tot ce are de oferit acest loc. Mai schimbăm câteva vorbe pe coridoare despre „Game of Thrones” (serial american extrem de popular – n.r.) și cât de rar plouă în California, după care iarăși ne apucăm de muncă”, descrie moldoveanul condițiile de muncă de la una dintre cele mai mari companii din lume.
Remunerare pe potrivă
Dacă ar fi să comparăm salariile plătite în R. Moldova cu cele de peste Ocean, ultimele ar părea „exagerate”. Dar, ține să precizeze tânărul nostru, și cheltuielile sunt mult mai mari în California. Salariile „decente” de la Google mai reflectă și o competiție serioasă între companii pentru a atrage oameni talentați și cât mai bine pregătiți.
„La Google, eu construiesc algoritmi care ar înțelege ce e reprezentat în toate imaginile și fotografiile de pe Internet. Ei vor fi capabili să descrie o poză chiar mai bine decât un om. Pentru asta folosim algoritmi de inteligență artificială, cum ar fi rețele neuronale, care sunt în vogă acum. La fel, sunt implicat în câteva proiecte de viitor, care încearcă să ajute utilizatorul să catalogheze și să înțeleagă tot ce se întâmplă în jur, fără prea mult efort. Sper să schimb lumea într-un mod sau altul și să fac viața mai ușoară tuturor”, își descrie munca Dumitru.
De la matematică la informatică
După ce și-a făcut studiile universitare în Germania, basarabeanca Mihaela Korte a fost invitată să lucreze la Microsoft în Washington. Muncește acolo deja de doi ani și s-a stabilit definitiv în SUA.
„La Microsoft m-a uimit regimul de lucru. Imediat cum am început munca, trebuia să intru în proces de rând cu ceilalți. Produsul la care lucrez se reînnoiește la fiecare trei săptămâni. E o cadență înaltă, comparativ cu cea de la echipa Windows de exemplu, unde reînnoirile au loc o dată la 2-3 ani. Oricum, îmi place să lucrez sub presiunea timpului. Aici, eu verific funcționalitatea produsului – o utilitate ce permite crearea programelor și colaborarea dintre programatori”, explică Mihaela.
Tânăra zice despre oamenii de la Microsoft că sunt „foarte pasionați” de ceea ce fac și pot sta și după program la lucru. „Managerul meu vine dimineața și stă până la 8-9 seara, câteodată până la 11.00 noaptea. Toți sunt dedicați, pentru ei nu e o problemă să rămână și în week-end la muncă. Am colegi din India, Australia, Bulgaria. Majoritatea dintre ei nu știu nimic despre Moldova și trebuie să le explic unde se află. Alții ne cunosc de la Eurovision”, ține să remarce ea.
Moldova și Eurovisionul
„Foarte bune”, descrie Mihaela condițiile de muncă de la Microsoft, deși adaugă faptul că „nu sunt ca în Silicon Valley, la Apple sau Google”. „Avem băuturi pe gratis câte vrei: ceai, cafea din Starbucks, băuturi răcoritoare. Poți lua un abonament gratuit la sala de sport sau să-ți cumperi o bicicletă, sau schiuri și să ți se ramburseze banii. Cât despre salariu, la Microsoft e un pic mai mare decât salariul mediu în statul Washington (75 de mii de dolari pe an – n.r.)”, detaliază Mihaela.
Fiind o companie mare, „uriașă”, cum îi zice tânăra originară din R. Moldova, oamenii din diferite departamente nici nu ajung să comunice între ei. „Uneori, mă deranjează faptul că despre produsele noi aflu, ca toată lumea, din mass-media. Când a fost lansată tableta Surface Pro 3, de exemplu, toți am privit anunțul live și ne-am dat seama că nu știm aproape nimic despre ea. Și da, ni se permite să cumpărăm produse Apple. Nu suntem fani obsedați, suntem lucrători. Microsoft nu e o cultură, e o companie”, afirmă Mihaela Korte.
Pașapoartele albastre
Nici Dumitru și nici Mihaela nu cred că se vor întoarce în R. Moldova. Ei vin acasă doar pentru a-și revedea părinții, buneii și oamenii dragi. „Bineînțeles, R. Moldova va fi întotdeauna țara natală pentru mine”, spune Dumitru. „Dar mă întorc rar și am din ce în ce mai puțini prieteni acolo”, adaugă el. Mihaela consideră că nu prea există schimbări în R. Moldova. „Când vin, observ că drumurile sunt mai rele și casele sunt mai dărăpănate. Socrii și soțul meu neamț au fost, desigur, fascinați de beciurile din Cricova, Orheiul Vechi, peșterile din stâncă. Dar simțeau că au ajuns în R. Moldova cu mașina timpului”, afirmă Mihaela.
Natalia Sergheev













































































