09:11:48 13.05.2025
Stiri

Moldoveanul care a străbătut 20 de țări în căutarea cafelei

Moldovenii în lume 07.02.2014 09:45 Vizualizări8004
Moldoveanul care a străbătut 20 de țări în căutarea cafelei

Carieră // Ovidiu Negrea, născut la Edineț, lucrează la o firmă specializată în importul de cafea, cu sediul la Londra

Toată lumea cunoaște ce e cafeaua, iar o bună parte nu-și închipuie viața fără o ceașcă aromată de cafea. Puțini însă cunosc care este istoria acestui produs, câte feluri de această „băutură excitantă” există, care este cea mai în vogă și cum se prepară cea mai bună cafea. Ovidiu Negrea, concetățeanul nostru care actualmente locuiește în Londra, Marea Britanie, a străbătut circa 20 de țări în căutarea celor mai bune sorturi de cafea.

Călătorește pentru a promova cafeaua

Ovidiu Negrea s-a născut la Edineț, oraș pe care, până și după 14 ani de absență, îl consideră drag și „un fel de punct de sprijin”. „Deși am plecat de acasă de ceva vreme, încerc să revin de fiecare dată când am ocazia. Suficient de des, în opinia mea, și destul de rar, după părerea părinților mei”, zice el.

După un an de studii la Academia de Studii Economice din Moldova, s-a transferat la București, unde a absolvit Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine (secția engleză). După facultate, a lucrat o vreme la București, la o firmă care importa cafea din Brazilia pentru piața românească, urmând un nou transfer în cadrul aceleiași companii, în sediul central de la Londra, unde activează momentan în departamentul de vânzări. „Natura jobului meu presupune călătorii frecvente în diverse țări, cu scopul promovării și exportului cafelei braziliene, țara căreia îi aparține aproximativ o treime din producția mondială de cafea. Arabica și Robusta sunt cele mai cultivate și comercializate soiuri de cafea din lume. Arabica reprezintă cel mai popular soi de cafea și este considerat și cel mai aromat. Robusta are caracteristici mai dure, care nu necesită o îngrijire aparte, respectiv fiind și mai ieftină, utilizându-se îndeosebi la prepararea cafelei instant”, ne-a dezvăluit Ovidiu câte ceva din secretele meseriei.

Descoperitorii cafelei - caprele

Potrivit cafegiului londonez, despre originea acestei băuturi circulă mai multe mituri și legende, unul dintre cele mai întâlnite fiind cel al lui Khaldi, ciobanul din Etiopia care a observat cum caprele sale au devenit neastâmpărate și energice după ce au înghițit fructele roșii ale unor tufișuri. Uimit de comportamentul lor, Khaldi a dus fructele la o mănăstire din apropiere, unde starețul, fierbându-le în apă, a obținut un lichid amar, dar aromat, foarte stimulator, care alungă oboseala și somnolența.

L-am întrebat pe eroul reportajului nostru cum se prepară cea mai bună cafea și ne-a răspuns că, de-a lungul timpului, modalitatea de preparare a cafelei a cunoscut diverse modificări – de la tradiționala cafea turcească preparată la ibric, la clasicul „espresso” – metodă inventată de italieni, unde o cantitate de apă caldă străbate o anumită cantitate de cafea măcinată, sub o presiune stabilită. De la „espresso”, de exemplu, derivă celelalte băuturi ajunse atât de mult în vogă în lumea mondenă – cappuccino, caffe latte, macchiato, mocha sau americano, iar meseria celor care o prepară poartă numele de barista. În lume există multe școli și diverse competiții, unde cei mai iscusiți barista fascinează lumea prin creativitatea și ingeniozitatea de care dau dovadă. Mai există termenul de „specialty coffee” (cafea specială). Aceasta se referă la anumite soiuri de cafea (subtipuri ale Arabicii), crescute în anumite regiuni și în condiții speciale, utilizând doar îngrășăminte naturale, iar boabele sunt culese manual, fiind selectate doar acele de culoare roșie (coapte).

O mie de dolari pentru boabe semi-mistuite

„Kopi Luwak”, de exemplu, este cunoscută drept cea mai scumpă cafea din lume, prețul unui kilogram ajungând până la 1 000 de dolari. Băutura respectivă se prepară din boabe de cafea parțial ingerate de un animal mic, numit Luwak, care se întâlnește prin părțile Asiei. Deoarece acesta consumă mai mult decât poate să digere, o parte din boabe sunt eliminate semi-digerate. Localnicii culeg aceste boabe, le spală, le prăjesc și prepară această băutură.

Aflându-se în Indonezia, țara-mamă a acestui tip de cafea ciudată, ne povestește Ovidiu, a încercat și el „Kopi Luwak”. „Trebuie să recunosc, însă, că feedback-ul a fost unul sub așteptările mele. Rămân în continuare fanul clasicului espresso, obținut de preferință din Bourbon galben – un subtip al Arabicii, întâlnit în sudul regiunii Minas Gerais din Brazilia”, s-a destăinuit experimentatul consumator al licorii negre.

„Fair trade” – ultimul trend în achiziționarea cafelei

În ceea ce privește achizițiile de cafea, Ovidiu Negrea spune că, în special în Vest, a devenit destul de popular termenul de „fair trade” (din engleza – „schimb cinstit”) care se bazează mai mult pe aspectul etic. Indiferent de originea cafelei, cei care o cumpără acceptă să plătească un pic peste prețul pieței, fiind conștienți că o parte din această sumă le revine direct fermierilor care au recoltat boabele. „Datorită acestui schimb echitabil, comunitatea fermierilor își poate îmbunătăți infrastructura locală (școlile, grădinițele, spitalele etc.), iar cumpărătorul poate dormi liniștit și cu simțul civic împăcat. De-a lungul timpului, cultul consumului de cafea a ajuns de la un produs de lux, savurat exclusiv de elitele societății, la o comoditate banală, fără de care diminețile devin cam monotone, iar expresia „a ieși la o cafea” a devenit o fraza clasică, un simbol al relațiilor de socializare”, susține Ovidiu.

Cătălin Mihai

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte