15:51:26 20.03.2023
Stiri

„Moldovagaz” DEMONTEAZĂ minciunile „Gazprom”. „Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei au asigurat întotdeauna predarea către „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate, iar acest fapt este CONFIRMAT și de actele semnate de „Gazprom”

Actualitate 23.11.2022 12:03 Vizualizări2640 Autor: Ziarul National
„Moldovagaz” DEMONTEAZĂ minciunile „Gazprom”. „Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei au asigurat întotdeauna predarea către „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate, iar acest fapt este CONFIRMAT și de actele semnate de „Gazprom”


Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, infirmă acuzațiile lansate de rușii de la „Gazprom”, potrivit cărora ucrainenii ar fura volumele de gaz destinate R. Moldova. Ceban menționează că operatorii rețelelor de transport din Ucraina au asigurat tot timpul predarea volumelor de gaze venite din Rusia, iar „Gazprom”, care a amenințat cu reducerea livrărilor și în decembrie (cu 56% mai puțin decât este prevăzut în contract n.r.) cunoaște foarte bine acest lucru.

Ceban a subliniat că, începând cu anul 2021, SA „Moldovagaz” și „Gazprom” determină cantitatea de gaze naturale furnizată R. Moldova în baza unui acord.

„Potrivit înțelegerii, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și R. Moldova. Nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în republică”, a explicat Vadim Ceban într-o postare pe Telegram.

Citește și: Primele PRECIZĂRI ale lui Spînu cu privire la acuzațiile de FURT lansate de ruși: „Gazprom ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc"

Totodată, sursa citată precizează că între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova a fost semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare (PI) „Alexeevka” și „Grebenniky”, în conformitate cu prevederile Codurilor rețelelor de gaze naturale, care sunt în vigoare pe teritoriul Ucrainei și R. Moldova.

Citește și: Rușii încearcă să semene DISCORDIE între R. Moldova și Ucraina? „Gazprom” acuză autoritățile ucrainene că ar FURA din volumele de gaze destinate R. Moldova, iar din acest motiv va REDUCE livrările

„Acordul de interconectare prevede proceduri de reglementare a tuturor operațiunilor transfrontaliere de măsurare și gestionare a fluxurilor fizice pentru transportul gazelor naturale în diferite direcții, inclusiv simultan și în direcție opusă fluxului fizic de bază, precum și menținerea unui cont de echilibrare operațională (OBA), care înregistrează diferența între nominalizările utilizatorilor de sistem și cantităților măsurate de gaze. Valoarea acestei diferențe este determinată de cererea consumatorilor de gaze naturale și în perioada rece a anului depinde în special de condițiile climaterice”.

Ceban a adăugat că, în prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei.

„În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii republicii în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”.

Citește și: „Partenerul strategic” Federația Rusă nu renunță la planul său de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: A decis să REDUCĂ cu 56% livrările de gaze în luna decembrie

În contextul celor menționate, declarăm că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova”, a conchis Vadim Ceban.

Amintim că Federația Rusă a decis să reducă livrările de gaze în luna decembrie cu 56,5 la sută, deși contractul semnat în octombrie 2021 prevede livrarea unui volum de peste 400 de milioane de metri cubi de gaze pentru ambele maluri ale Nistrului.

Gigantul rus „Gazprom” a acuzat Ucraina că ar fura din volumele de gaze destinate R. Moldova și acesta ar fi motivul pentru care rușii vor micșora volumul de gaze livrat zilnic prin țara vecină. În replică, „Naftogaz” din Ucraina a respins acuzațiile lansate de rușii de la „Gazprom”, potrivit cărora o parte din gazul destinat R. Moldova ar fi oprit ilegal în statul vecin. „Naftogaz” susține că poate demonstra cu documente că întreaga cantitate de gaze care intră pe teritoriul Ucrainei este livrată integral la punctele de intrare pe teritoriul R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md