13:37:17 19.05.2024
Stiri

Ministrul Parlicov, discuții cu europarlamentari din România, la Bruxelles: R. Moldova va organiza în acest an PRIMELE licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

Actualitate 23.05.2023 11:11 Vizualizări1101 Autor: Ziarul National
Ministrul Parlicov, discuții cu europarlamentari din România, la Bruxelles: R. Moldova va organiza în acest an PRIMELE licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă


R. Moldova depune eforturi susținute pentru transpunerea directivelor europene în domeniul decarbonizării, prevăzute în așa-numitul Pact verde european, a dat asigurări ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Bruxelles, în cadrul întrevederilor avute cu trei deputați din Parlamentului European.

Este vorba despre Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, Siegfried Mureşan, co-președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, și Dacian Cioloș, ex-comisar pentru Agricultură, membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și membru al Delegației la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic, Euronest.

„În acest an, după modificarea legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, Republica Moldova va organiza primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă, iar acest fapt va contribui la dezvoltare potențialului de energie verde și o mai bună integrare a acesteia în rețea”, le-a comunicat ministrul Victor Parlicov europarlamentarilor români.

Discuțiile au vizat ritmul de preluare a legislației europene și îndeplinirea planului de acțiuni ce vizează crearea pieței de energie electrică și gaze naturale, ce include și finalizarea separării sistemului de transport al gazelor naturale, amendarea cadrului de reglementare a pieței de echilibrare a energiei electrice și integritatea și transparența pieței angro de energie.

Menționăm că, până în 2030, Republica Moldova și-a propus să aibă 27% ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie. Acest lucru înseamnă tehnologii noi, dezvoltarea sectorului și mai puțină dependență energetică de operatori din est.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 390 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md