11:28:21 04.07.2022
Stiri

Ministrul Finanțelor: „Vrem să menținem salariile mai mari, dar pentru aceasta trebuie să colectăm venituri”. Ce se va întâmpla cu programele „Prima Casă” și „Drumuri bune”

Economie 12.07.2019 11:56 Vizualizări2709 Autor: Ziarul National
Ministrul Finanțelor: „Vrem să menținem salariile mai mari, dar pentru aceasta trebuie să colectăm venituri”. Ce se va întâmpla cu programele „Prima Casă” și „Drumuri bune” captură privesc.eu


Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, dă asigurări că salariile și pensiile vor fi achitate la timp, iar în acest sens va fi rectificat bugetul de stat pentru a acoperi cheltuielile și pentru implementarea Legii salarizării inițiate de Partidul Democrat.

„În bugetul pentru 2019, la capitolul venituri, pe lângă acumulări și taxe, au fost planificate granturi de 1 miliard 200 de milioane de lei. La capitolul cheltuieli, cele mai multe se fac cu noua Lege a salarizării. La executare, cheltuielile pentru Legea salarizării vor depăși cu un miliard de lei, suma planificată în buget. Se preconizează un deficit de 2 miliarde 200 de milioane lei. Pentru finanțarea deficitului erau planificate resurse din partea BM, FMI și UE în valoare de 2 miliarde de lei. În absența acestora, unica sursă de finanțare erau împrumuturile din bănci cu costuri mari de la stat și antreprenori. Gaura financiară moștenită poate fi estimată la mai mult de 4 miliarde de lei”, a declarat ministra Natalia Gavrilița, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Totuși, ministra spune că Legea salarizării va continua să fie implementată, iar în acest sens bugetul de stat va fi rectificat la mijlocul lunii august. „Noi vrem să menținem salarii mai mari, dar pentru aceasta trebuie de colectat venituri mai mari și de menținut relațiile cu partenerii de dezvoltare. Vom elimina scutirile pentru oamenii bogați, vom reduce cheltuielile pentru investițiile capitale cu 600 de milioane de lei”, a spus sursa citată.

Întrebată ce se va întâmpla cu programele „Prima Casă” și „Drumuri bune pentru Moldova”, inițiate anul trecut de PD, ministra a precizat că „toate proiectele în folosul cetățenilor vor fi continuate”.

„Ce ține de „Prima Casă”, vom continua să ne onorăm angajamentele, cât timp acest proiect este în beneficiul cetățenilor și este în cadrul prudenței fiscale. Toate proiectele în folosul cetățenilor vor fi continuate. Ce ține de Programul „Drumuri bune pentru Moldova”, Ministerul Economiei și Infrastructurii va face o evaluare, iar resursele financiare vor fi distribuite per capita și nu pe criterii politice”, a conchis Natalia Gavriliță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md