13:59:12 26.06.2022
Stiri

Ministrul Finanțelor aruncă responsabilitatea pe FMI. „Fondul Monetar Internațional a cerut ANULAREA FACILITĂȚILOR fiscale pentru sectorul HoReCa”

Economie 30.07.2019 13:13 Vizualizări1584 Autor: Ziarul National
Ministrul Finanțelor aruncă responsabilitatea pe FMI. „Fondul Monetar Internațional a cerut ANULAREA FACILITĂȚILOR fiscale pentru sectorul HoReCa”


Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, recunoaște că Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut anularea facilităților fiscale pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante și cafenele). Declarația a fost făcută la o întrevedere cu reprezentanții sectorului HoReCa, unde s-a discutat despre politicile fiscale incluse în Acordul cu FMI.

„Noi vrem să intrăm într-o albie de normalitate și să facem impact normal de reglementare, să consultăm în mod onest orice modificare care afectează mediul de afaceri. Vom consulta în următoarele două luni politica fiscală care va conține și alte măsuri. Noi vrem să găsim un sistem de impozitare care să fie unul raționalizat și să fie echitabil pentru toți. Mai mult decât atât, noi avem de gând să luăm măsuri pentru îmbunătățirea administrării fiscale. În acest sens, voi fi bucuroasă să discutăm care sunt alte acțiuni care afectează capacitatea de operare în sectorul HoReCa, care ar ajuta mai mult decât scutirea la TVA”, a declarat Natalia Gavrilița.

Totodată, ministrul Finanțelor a explicat că FMI a cerut anularea facilităților fiscale pentru sectorul HoReCa, deoarece acestea au fost adoptate la pachet cu alte decizii, precum amnistia fiscală, care au dus la înghețarea programului cu FMI.

Citește și: PD cere DEMISIA ministrului Finanțelor: „Nu a găsit alte soluții decât să bage mâinile în buzunarele cetățenilor noștri”. Natalia Gavriliță: „Voi da DETALII cum avea de gând guvernarea precedentă să acopere această gaură bugetară după alegeri”

„Programul cu FMI era imperativ necesar pentru a aduce suport bugetar din partea UE. De aceasta depindea spațiul nostru fiscal pentru a face cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal pentru pensii și salarii și pentru investiții în dezvoltarea țării. Nenorocul sectorului HoReCa este că aceste facilități fiscale au fost adoptate la pachet cu alte decizii, faptul că nu s-a făcut la adoptare atunci un studiu de impact. Pentru reluarea programului FMI au fost niște linii roșii care au ținut de reversarea deciziilor care au dus la înghețarea programului”, a adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul lor, reprezentanții sectorului HoReCa au expus problemele cu care se confruntă în activitatea lor. În acest context, aceștia au solicitat examinarea posibilității de a renegocia acordul cu FMI, care urmează să fie semnat în luna septembrie, anul curent.

„Voi discuta cu reprezentantul FMI în R. Moldova, Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor”, a conchis Natalia Gavrilița.

De menționat că Ministerul Finanțelor a propus să fie dublat TVA-ul, până la 20%, în sectorul HoReCa.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md