04:08:38 27.05.2024
Stiri

Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung: Investitorii pot procura obligațiuni de stat fie prin intermediul primarilor sau brokerilor, susținând direct proiectele finanțate de stat

Actualitate 23.05.2023 11:47 Vizualizări1274 Autor: Ziarul National
Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung: Investitorii pot procura obligațiuni de stat fie prin intermediul primarilor sau brokerilor, susținând direct proiectele finanțate de stat


Ministerul Finanțelor anunță că reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulație. La licitația din 24 mai 2023, investitorii vor putea procura Obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5, și 7 ani.

Totodată, în vederea dezvoltării pieței de capital, Ministerul va admite tranzacționarea VMS cu termen lung de circulație, la Bursa de Valori a Moldovei.

„Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în Obligațiuni de stat la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) și 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferită de Minister este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II a anului 2024, va înregistra valoarea minimă de 3,9%”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

Aceeași sursă precizează că investitorii pot procura respectivele Obligațiuni de stat fie prin intermediul dealer-ilor primari, fie prin brokeri pe piața secundară, susținând direct proiectele finanțate de stat, precum reparația și construcția drumurilor, a grădinițelor, școlilor, spitalelor, plata salariilor și a pensiilor, și alte activități de menire socială.

Lista Obligațiunilor de stat admise spre tranzacționare și pozițiile deschise vor fi publicate de către Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficială.

La fel, pentru atractivitatea investițională a valorilor mobiliare de stat tranzacționate pe piața reglementată, Comisia Națională a Pieței Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50 la sută comisionul perceput de operatorul de piață.

„Valorile mobiliare de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții întrucât beneficiază de garanția integrală a statului. Conform legislației, plățile pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat și pentru achitarea dobânzilor aferente acestora sunt efectuate în mod prioritar față de alte plăți”, arată Ministerul Finanțelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md