02:35:33 09.11.2024
Stiri

DEZBATERI ELECTORALE // 10 la ZERO pentru Maia Sandu și câștig pe linie la mesajele de început și final! „Omul Moscovei” a citit până și replicile de pe foaie, evitând să ofere răspunsuri esențiale: „Un cal troian”

Actualitate 27.10.2024 18:55 Vizualizări2014 Autor: Raisa Lozinschi
DEZBATERI ELECTORALE // 10 la ZERO pentru Maia Sandu și câștig pe linie la mesajele de început și final! „Omul Moscovei” a citit până și replicile de pe foaie, evitând să ofere răspunsuri esențiale: „Un cal troian”








Maia Sandu,
42,49% din voturi obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale: „Pe această scenă avem un cal troian (arată cu mâna spre Stoianoglo – n.r.), un om prin care alții vor să conducă republica. Noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă (încă o dată a arătat spre Stoianoglo – n.r.) după care se ascund pentru ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului”


Alexandr Stoianoglo, 25, 95% din voturi obținute pe 20 octombrie: „Guvernarea voastră nu face nimic. Tot ce faceți este să închideți grădinițe, școli, universități, posturi tv, site-uri, întreprinderi întregi ne părăsesc republica. În acești ani nu s-a construit nimic, nu mă refer doar la spitalele, dar nici măcar un post nou de televiziune. Înțeleg că nu țâne de competența Dvs., totuși în patru ani ați intervenit numai cu opt inițâative legislative. Acum o întrebare: Cu ce vă acupați, dnă președinte?”







Cetățenii R. Moldova au avut ocazia să asiste duminică, 27 octombrie, la primele dezbateri electorale între cei doi contracandidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale și care se vor lupta, pe 3 noiembrie curent, pentru fotoliul de șef al statului.

Organizate la Palatul Republicii, la propunerea președintei în exercițiu, Maia Sandu, dezbaterile electorale s-au desfășurat fără moderator, contracandidații având posibilitatea să adreseze mesaje către alegători la început și la final, precum și să adreseze câte zece întrebări, dar și să ofere răspunsuri timp de câte 2 minute la fiecare.

Actuala șefă a statului, Maia Sandu, a dominat dezbaterile electorale cap-coadă, iar contracandidatul ei, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, și-a citit stâlcit și cu mâinile tremurânde până și replicile de pe foaie, de multe ori acestea neavând nimic în comun cu răspunsurile oferite de președintă la întrebările acestuia.

Dacă Maia Sandu a vrut să afle de la „omul Moscovei” și „calul troian” din această campanie electorală, în favoarea căruia s-ar „cumpăra voturi”, cum va gestiona relațiile cu Ucraina, cu România, dar și cu Uniunea Europeană (UE), după ce a boicotat referendumul pentru integrarea europeană, Stoianoglo a întrebat de două ori de ce au fost închise televiziunile rusești, a promovat narațiunile propagandei proruse, inclusiv cu referire la gazele naturale sau datoria externă, și s-a arătat deranjat de publicarea listelor cu persoanele din rețeaua grupării criminale dirijate de la Moscova de către condamnatul Ilan Șor, cu scopul de a influența alegerile din R. Moldova.

„Când ați venit la guvernare, datoria externă era de 78 de miliarde de lei, dar la finele anului, conform bugetului, va fi 129 de miliarde de lei, adică cu 50 de miliarde mai mult”, a spus, în cadrul dezbaterilor, Stoianoglo.

În replică, Maia Sandu i-a spus că informația reprezintă un fals promovat de ce care stau în spatele lui și l-a sfătuit pe contracandidatul său să se uite la „indicatori relevanți”. „În perioada despre care ați vorbit Dvs., Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 11 miliarde de dolari la 18 miliarde. Respectiv, raportul care contează este cel dintre datorie și PIB”, i-a explicat economista Maia Sandu lui Stroianoglo.

Totodată, deși a boicotat referendumul pentru integrare europeană, Alexandr Stoianoglo s-a declarat „susținător al integrării europene” de câteva ori pe parcursul dezbaterilor, a lăsat să se înțeleagă faptul că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri pe care l-a eliberat din închisoare și care se ascunde la Londra de justiția moldovenească, ar fi fost o „victimă” a regimului Plahotniuc și a ținut să sublinieze că filmările care surprind scena „kuliok”-ului cu Igor Dodon au fost făcute ilegal.

Tot în spiritul propagandei ruse, Alexandr Stoianoglo a învinuit actuala guvernare a R. Moldova că și-ar „motiva incompetența” dând vina pe războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și s-a arătat deranjat de faptul că Chișinăul s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.







Ziarul NAȚIONAL publică întrebările și răspunsurile oferite de Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cei doi candidați la funcția de președinte al R. Moldova
(păstrând în totalitate exprimarea acestora - n.r.), în cadrul primei dezbateri din această campanie electorală:







Mesajele de la începutul dezbaterilor electorale


Maia Sandu: „Noi știm cine se ascunde în acest cal troian”

„Dragi cetățeni, aș vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru R. Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian (arată cu mâna spre Stoianoglo – n.r.), un om prin care alții vor să conducă republica. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om (din nou arată cu mâna spre Stoianoglo – n.r.). Niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă (încă o dată a arătat spre Stoianoglo – n.r.) după care se ascund pentru ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de interese regionale și mai mari. Banii alocați în această campanie nu sunt ai lui Șor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniți din altă parte. Bani trimiși în statul nostru pentru a destabiliza republica, pentru a aduce dezbinare și conflict aici, acasă. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian. Știm că se ascund Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și despre Alexandr Stoianoglo. Această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru republica noastră – este alegere între dezvoltare și stagnare, alegere între deschidere și izolare, alegere între stabilitate și destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru – ce stat ne dorim, cine vrem să ia decizii importante pentru republica noastră, aceste lucruri trebuie să le clarificăm la această dezbatere.

Alexandr Stoianoglo, citind de pe foaie: „Pentru cetățănii noștri garantez că granițele, hotarele vor rămâne deschise”

„Stimați contecețeni, cred că platforma mea electorală este deja bine cunoscută de alegători – oprirea exodului populațâei, iplementarea programului de revenirea demnă, modărnizarea europeană a R. Moldova în economie, în infrastructură, în educațâia și sănătate, garantarea drepturilor cetățenești, trasformarea R. Moldova într-un furnizor activ de pace și de securitate în regiune. E ceea ce voi face eu. Dar astăzi dumneavoastră trebuie să știți ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicat în negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Europa, pentru cetățănii noștri garantez că granițele, hotarele vor rămâne deschise, ca om al legii și doar al legii, promit că în R. Moldova nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justițâei prin tot felul de consilii și comisii excepționale. În încheiere, ca susțânător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu se semnăm în zilele următoare o declarațâie comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a R. Moldova, indiferent de cine va câștiga. Acest parcurs dificil al modărnizării, al libertăților, a dreptății trebuie să continue.







Cele 10 întrebări puse de Maia Sandu contracandidatului Alexandr Stoianoglo:

1.Dle Stoianoglo, republica vă cunoaște în calitate de fost procuror general pe perioada căruia au fost eliberați mai mulți infractori și niciunul din cei care sunt vinovați de furturile majore nu a fost sancționat. Cum puteți convinge cetățenii că puteți fi un președinte mai bun decât ați fost procuror general? De ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon care erau în desfășurare și, datorită deciziei Dvs., el a putut să plece din republică și doar după ce a plecat procurorii l-au dat în căutare internațională.

Răspunsul oferit de Alexandr Stoianoglo: Am fost un procuror general exemplar. Și anume pe perioada mea a fost atras la răspundere penală oamenii care a fost implicat în furtul miliardulu șî alte fărădelegi.

Replica Maiei Sandu: Cetățenii simt și văd rodul muncii Dvs. Cetățenii văd și astăzi ce spuneți Dvs. despre cei care au înfăptuit furtul miliardului. Și, mai mult decât atât, vedem că aceștia vă sprijină în continuare și își fac planuri pentru R. Moldova prin intermediul Dvs.

2. Dle Stoianoglo, în ultimii ani, omenirea a trecut printr-o perioadă marcată de multiple crize economice; a fost COVID-ul care a generat creșterea prețurilor în toată lumea, a venit invazia Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat relațiile comerciale. R. Moldova este una dintre cele mai afectate state din lume din cauza acestor crize și, totuși, noi am reușit în acești ani să păstrăm stabilitatea economică, să ajutăm categoriile de oameni care sunt mai vulnerabili, am reușit să mobilizămresurse externe, ca să putem să-i ajutăm pe cetățeni. Pe mine mă interesează, în aceste condiții, pentru că ele se păstrează, vor fi în continuare dificile, cum puteți Dvs. ajuta omul simplu din R. Moldova?

Răspunsul oferit de Alexandr Stoianoglo: Noi vom promova un alt model de economie, un modăl legată cu inițâativa oamenilor, cu libertatea. Noi vom propune un modăl, care propune schimbarea structurii economiei, promovarea tehnologiilor, domeniulu de activitate, domeniulu industriei care presupune o altă valoare adăugată. Noi promovăm tot ce a fost făcută corect din partea guvernării Dvs., în același timp anulăm toate eșecurile care Dvs. ați făcut.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, astea sunt povești cu zâne, care arată că sunteți departe de realitățile economiei R. Moldova, că nu înțelegeți care este impactul acestui război pentru R. Moldova și pentru celelalte țări, nu înțelegeți că în UE există mai multe resurse și de asta țările din UE au putut să se descurce mai ușor. Se pare că nu știți care este structura demografică a acestui stat. Dacă nu știți, vă spun eu: numărul oamenilor care sunt la pensie este aproape egal cu numărul oamenilor angajați în câmpul muncii. În toată această perioadă, evident că a fost greu și noi am venit cu resurse suplimentare, inclusiv cu surse externe ca să creștem pensiile de două ori, asta ne-a costat 11 miliarde de lei, pe care nu știu de unde Dvs. le-ați fi luat, am reușit să creștem salariile, am reușit să pornim șantiere de construcție în toată republica.

3.Este o problemă majoră cu care se confruntă republica noastră și asta înseamnă resursele de apă. Din cauza schimbărilor climatice, a secetelor, a arșițelor, resursele noastre de apă se micșorează foarte repede. E nevoie de zeci de miliarde de euro pentru a construi magistrale, e nevoie de multe sute de milioane de euro pentru a împăduri republica și noi am început acest efort și pe apeducte, și pe împădurirea statului. Pe mine mă interesează care este soluția Dvs. în această problemă serioasă: apă pentru cetățeni.

Replica Maiei Sandu la răspunsul oferit de Alexandr Stoianoglo: Dvs. nu ați susținut referendumul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că Dvs. credeți că aderarea la UE trebuie amânată pentru mulți ani înainte. Din punctul meu de vedere, aderarea la UE ne permite să obținem resurse suplimentare ca să ne rezolvăm problema majoră care ține de resursele de apă. Dar Dvs. veți s-o amânați și ne povestiți aici că o să găsiți nu știu de unde zeci de miliarde de euro. De unde o să le luați, dle Stoianoglo? Nici cei care vă susțin nu au acești bani și, mai ales, să vrea să îi dea cetățenilor.

4.Președintele are câteva atribuții importante: este garantul integrității și suveranității, numește judecători și este responsabil de politica externă. Pe partea de justiție ne-am clarificat, nu ne facem iluzii, am văzut ce ați făcut atunci când erați procuror general. Întrebarea mea este: pe politica externă, în calitate de președinte, cum o să stabiliți o relație bună cu Ucraina?

Răspunsul oferit de Alexandr Stoianoglo: Noi vom stabili și vom stabili relațâile bune de prietenie cu toțâi partenerii noștri dezvoltare șî în primul rând cu vecinii noștri – cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare Uniunea Europeană, SUA, Rusia, China. Eu sunt sigur că noi găsim problemele comună cu Ucraina, noi susțânem Ucraina în războiul care sunt în timpul actual. Noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și eu sunt sigur că relațâile noastre, atunci când eu să fiu președinte cu Ucraina va fi mai puternică decât în timpul actual. Toate relațâile în timpul actual poartă un caracter numai declarativ. Eu nu am văzut, în afară de declarațâi militariste referitor la războiul în Ucraina nu am văzut nicio inițâativă legată cu pace, nicio inițâativă legată cu incetarea focului. De aceea, noi promovăm platformele care se permită altfel să privim la războiul în Ucraina, stabilind niște relațîi bună, niște relațâi bilaterale și avatajoașe și pentru Ucraina, și pentru R. Moldova.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, dvs. chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dvs. sunteți omul Moscovei, în spatele dvs. stă Dodon, care se exprimă prin republică: nași uje readom (ai noștri sunt aproape, cu referire la ruși – n.r.). Dvs., când ați ieșit să vă lansați în campanie, nu ați găsit două cuvinte să spuneți despre atacul cu bombă asupra spitalului de copii bolnavi de cancer, în care erau, apropo, și copii din R. Moldova. Și dvs. credeți că aceste lucruri vă fac credibil ca să puteți stabili o relație bună cu vecinul nostru Ucraina?

5. Relația cu România. Dvs. sunteți cetățean român, dar sunteți susținut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeți dvs. că puteți să construiți o relație bună cu vecinul nostru cel mai important – România?

Răspunsul oferit de Alexandr Stoianoglo: Aveți dreptate că România este cel mai important partener Republicii Moldova și din punct de vedere relațiile bilaterale, și din punct de vedere promovarea vectorului aspirație noastră proeuropeană. Vă garantez că relațiile cu România nu numai va îmbunătăți, dar va întări în toate domeniu de activitate. Ați făcut atâta declarațâi despre relațâile noastre cu România. Între-adevăr, statul românesc au acordat un sprijin în cele mai, cele mai îîî... situațâi complicată pentru republica noastră. Din același timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investițional regional, care ar putea apropia R. Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus un așa exemplu că 30 de ani sau mai mult decât 20 de ani vorbim despre relațâile bune cu România și până acuma nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău până la București. De aceea, haidem lăsăm declarațâile aparte și trecem la realizări concret, la acțiuni concret. Eu o să fiu persoana care promovea deciziile și acțiunile care va intări relațiile și la nivel bilateral, și la nivel regional.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importante. Dvs. nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem – construcția de poduri, reparația de grădinițe, finanțarea unor proiecte din Programul „Satul European”, obiective culturale, cumpărare de autobuze școlare și multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a șantajat cu livrarea de gaze. Dar așa, ca între doi români, dvs. chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei și o să continue să facă asemenea investiții, așa cum a făcut până acum? Chiar credeți asta? Eu zic să fiți sincer cu cetățenii și să nu le spuneți povești cu zmei.

6. Conducerea unui stat este un act de mare responsabilitate. Pentru a conduce o republică, e nevoie de echipă. Noi știm câțiva oameni din echipa dvs.: Platon, Șor, Dodon. Dar vrem să știm care sunt ceilalți membri ai acestei echipe și vă rog să ne dați nume concrete, nu definiții generale.

Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo: „Dna Sandu, vă rog refuzați de la declarații false. Eu nu am avut și nu am nicio relație nici cu domnul Platon, nici cu domnul Șor, nici cu alții cu care dvs. spuneți permanent că stă în spatele meu. Eu voi crea o echipă tehnocrați. O echipă oamenilor care știe din temelie problemele oamenilor în fiecare domeniu de activitate. Eu crea o echipă care poate răspunde la toate nevoilor oamenilor. În echipa mea o să fie oameni care o să fie cunoscut pentru toată republica. Încă o dată vă spun că crităriul de bază formării echipei mele va fi nu crităriile politice care există în timpul actual, da numai critrăriile de meritocrațâe și cumsecădenie (cu accent pe i – n.r.). O să fie promovat în toate instituțiile statului numai oameni tehnocrați, numai oameni care cunosc domeniile de activitate și numai atunci noi putem să schimba ceva în stat.

Replica Maiei Sandu: Domnule Stoianoglo, oamenii pe care i-am pomenit eu vă susțin public. Că dvs. nu vreți să recunoașteți că ei vă susțin financiar campania, este altă întrebare. Cetățenii văd și aud. Apropo despre actuala guvernare, dacă vreți să calculați, o să vedeți că jumătate din membrii Guvernului, inclusiv prim-ministrul, nu sunt membri de partid. Eu, la Președinție, am un singur consilier care este membru de partid. Ceilalți sunt oameni din societate pe care i-am invitat. Eu cred că dvs. nu știți cine sunt oamenii care trebuie să vină cu Dvs. Eu cred că dvs. veți primi această informație prin SMS, așa cum primesc oamenii care își vând voturile.

7.Președintele are un rol important în procesul de integrare europeană. R. Moldova este stat-candidat, noi am făcut eforturi serioase și am obținut rezultate serioase în acești câțiva ani. Este un proces complicat, amplu. Cum veți putea ajuta la succesul acestor negocieri, cum veți discuta cu liderii europeni, în situația în care toată lumea a văzut care este atitudinea dvs. față de integrarea europeană la acest referendum?

Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo: Eu sunt adeptul UE. Da eu nu am participat la referendumul pe care dvs. l-ați propus din cauza că acest referendum a urmărit numai scopurile dvs. personale. Eu nu particip la imitațâi. Eu particip la acțiuni concret. Asta unu. Unica persoană care a beneficiat de la referendum care a fost făcut în R. Moldova asta sunteți dvs. și ați organizat pentru a întări sau consolida susținătorii dvs. anume la alegerile prezidențiale. Dacă sunteți președintele republicii și vreți statul să fie consolidat, despre ce dvs. permanent declarați, atunci inainte de așa fel de referendum trebuie să avem un dialog permanent cu oamenii, trebuie explicăm oamenii ce înseamnă UE. Eu sunt sigur că majoritatea cetățenii R. Moldova sunt adepții Uniunea Europeană, dar anume din cauza că dvs. ați propus în situații respective, adica ați coincis alegerile prezdențiale cu referendumul, asta a fost un vot de protest, când o mare parte de oameni nu a participat, da altă parte, participând, a votat contra.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, și eu sunt sigură că marea majoritate a cetățenilor R. Moldova susțin ideea integrării europene. Problema a venit de la cei care vă susțin pe dvs. Cu toate dezinformările, cu toate sperietorile, ați umplut statul cu minciuni și cu sperietori despre integrarea europeană și nu v-a fost suficient, ați hotărât să mai cumpărați și voturi împotriva integrării europene. Dvs. spuneți că nu acum, dar când? Peste 30 de ani? Cât vreți să mai aștepte oamenii aceștia? Dvs. știți că toate statele UE, toate care au aderat în ultimii 20 de ani, acuma sunt mult mai bine decât până la aderare. Dvs. știți că UE alocă zeci de miliarde de euro pentru ca să se construiască drumuri mai repede, să crească pensiile ș.a.m.d. Toți cetățenii sunt avantajați și Dvs. veniți și spuneți că „nu acum”? Cât să mai aștepte oamenii? 30 de ani? A fost modificată Constituția, a fost o decizie importantă și liderii de la Bruxelles au văzut și au făcut concluzia cine susține integrarea europeană și cine nu.

8.Proiectele din sudul R. Moldova. Dvs. ați văzut drumurile noi pe care le-am construit în Autonomia Găgăuză, centura Comratului, drumul Chișinău – Comrat și multe altele. În cadrul programului „Satul European”, am finanțat proiecte din Autonomia Găgăuză. Spuneți-mi zece proiecte finanțate de Rusia în R. Moldova în toată această perioadă?

Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo: Eu sunt foarte mulțumit pentru UE, pentru partenerii noștri de dezvoltare în sprijinul care ei se acordă în ultimul timp pentru R. Moldova, inclusiv pentru realizarea proiectelor în domeniul infrastructurii, în domeniul social și alte domenii de activitate. Dar vreau vă amintescdrumule șî centura Comrat, și altele a fost construită din banii luați în credit, care R. Moldova și cetățănii noștri trebuă să restituie. Asta unu. Altul: eu nu fac niciodată comparațâie între ajutorul care vine din partea Europei și din partea Rusâiei. Și nu vreau și să fac comparațiâia respective. Noi trebuă să vorbim despre relațâile bilaterale și relațâile bune cu toții partenerii noștri și cu toți vecinii. Și încă un moment, dar de ce dvs. ați remarcat anume despre realizarea proiectelor în Găgăuzia? Apropo, în Găgăuzia din punct de vedere realizarea proiectelor este cel mai prejudiciat regiune în R. Moldova, anume din cauza politicele pe care dvs. ați promovat. Toate resursele financiare, toate resursele pe care dvs. promovați pe teritoriu în cadrul diferite proiecte poartă un caracter politic. Majoritatea banilor statului, majoritatea banilor din partea partenerii noștri de dezvoltate sunt repartizați pe crităriile politice și asta nu corespunde nici interesâi republicii, nici oamenii care aici trăiesc. Asta atitudinea sau comportamentul dvs. adevărat.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, această narațiune este falsă și ea este orientată la dezbinarea cetățenilor. Am auzit-o și de la dvs., și de la cei care vă sprijină pe dvs. Dacă o să vă uitați la cifre, o să vedeți că în Autonomia Găgăuză s-a investit mai mult decât în alte regiuni ale republicii și eu nu zic că asta este rău, eu îmi doresc ca să putem investi peste tot cât mai mult, sunt proiecte concrete în localități, sunt investiții mari în drumuri și, chiar dacă o parte din aceste resurse au venit sub formă de credite, dobânzile sunt mici, condițiile sunt foarte bune, iar Dvs. tocmai ați recunoscut că nu avem niciun proiect susținut de Federația Rusă. Vreau să vă rog să nu dezbinăm oamenii, noi avem nevoie de unitate.

9. Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în „kuliok”-ul dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?

Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo: Dna președinte, cu regret dvs. confundați permanent atribuțiile președintelui și procurorului. Procurorii trebuie să investighează dosarele penale pe cazurile respective. Dosarele penale nu poate să pornesc la baza declarațâile politice sau la baza comenzii politice, practica destul de șâr aplicat în timpul actual. Dosarele penale pornesc doar la baza probelor care au suficiente bănuieli rezonabile. Deciziile în privința oamenilor vinuiți, învinuiți adoptă numai procurorii. Acuma despre bani: nu este important a fost acolo bani sau nu, este importat că dosarul la baza căruia a fost pornită așa-numitul „kuliok” a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative care a fost făcută, a fost făcută în afara procesului penal, ce este ilegal și nu poate să fie folosită ca dovadă. Mai mult ca atât, sunt sigur că anume la comanda dvs. acest dosar a fost investigat și trimis în instanța de judecată.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, într-adevăr, procurorii trebuie să se ocupe de aceste cazuri și asta este întrebarea – ce ați făcut dvs. pe perioada cât ați fost procuror general? Acuma dvs. spuneți că nu contează ce a fost în sacoșa ceea, tot dvs. ați spus mai devreme într-un interviu că nu contează ce era în conturile din Bahamas care veneau să finanțeze Partidul Socialiștilor. Eu mă întreb ce înțelegeți dvs. din democrație, dacă considerați că finanțările venite din afară, finanțările ilegale pentru partidele politice, pentru campanii electorale nu sunt elemente importante. La ce reduceți Dvs. democrația? La cine are cei mai mulți bani, cele mai multe sacoșe, ca să umble și să mituiască oamenii, ca să umble și să finanțeze propagandă și dezinformare, proteste, ca să destabilizeze statul? Eu mă întreb cum arată democrația Dvs., că arată diferit de a noastră.

10. Dvs. vorbiși mult despre statul de drept. Cum vedeți construirea statului de drept, în condițiile în care dvs. eliberați un om din închisoare (pe Veaceslav Platon – n.r.), iar acesta, a doua zi, intră cu mascați peste judecători, peste oameni de afaceri? (...) Îmi amintesc o discuție în perioada când erați procuror general și a venit o informație la Consiliul Suprem de Securitate de la Banca Națională a Moldovei în care se spunea că un om de afaceri (Veaceslav Platon – n.r.) atentează la două bănci din R. Moldova, folosind judecători pe care vrea să-i cumpere. Când eu v-am sesizat atunci și v-am spus despre această problemă majoră, dvs. mi-ați răspuns în felul următor: doamnă președintă, și Voronin a încercat să se ocupe de personajul acesta și nu i-a reușit, n-o să reușiți nici dvs.

Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo: Tot ce ați spus dvs. este un fals. Nu am avut așa fel de discuții, dar am avut altfel de discuții, care cred că va fi foarte interesant pentru public, dar lăsăm asta între noi, referitor și la „Victoriabank” de ce eu pornit dosarele penale pe „Victoriabank”, asta este acționarii și partenerii noștri ș.a.m.d.

Replica Maiei Sandu: Domnule Stoianoglo, avem și procese-verbale la Președinție referitor la subiectul discutat în care dvs. încercați să-i mințiți pe cetățeni.







Întrebările adresate Maiei Sandu de către Alexandr Stoianoglo

1.Este un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Pe de o parte, ați menținut relații diplomatice cu Rusia, iar pe de altă parte v-ați alăturat sancțiunilor internaționale împotriva acesteia, lipsind, astfel Maldova atât de piețe, cât și de resurse energetice. Acum primim același gaz rusesc, dar prin intermediul... intermediari de la un preț mai mare. Întrebare: era obligatoriu pentru R. Moldova ca stat candidat Uniunea Europeană, să se alăture... alăturarea la sancțiunile respective?

Răspunsul Maiei Sandu: Sancțiunile se impun pentru ca să se oprească războiul, pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri cu ajutorul cărora sunt uciși oameni nevinovați la ei acasă. R. Moldova respectă sancțiunile, pentru că, altfel, tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei, care sunt conectate, pentru că noi suntem parte a comerțului internațional, ar fi fost sancționate. Și noi nu vrem ca cetățenii R. Moldova să nu mai poată, într-o bună zi, face transferuri dintr-o bancă în alta, să-și trimită banii acasă de peste hotare ș.a.m.d. Agenții noștri economici au nevoie de sistem bancar care este parte a întregului sistem din lume, nu a unuia izolat.

Atunci când vorbim despre gaze rusești, noi am asigurat cetățenii cu gaze naturale, cu căldură și lumină în cele mai dificile timpuri și atunci când șantajul a fost cel mai mare. Noi am deconectat R. Moldova de la această dependență și am oferit compensații. Dvs. când spuneți că puteți să asigurați mai bine R. Moldova cu gaze naturale, știți pe unde ajung gazele naturale în R. Moldova? Ele nu vin cu avionul, ele trec pe teritoriul Ucrainei. Și în momentul în care Dvs. spuneți că nu vă pasă de ce se întâmplă în Ucraina și sancțiunile nu trebuie respectate, ce-o să zică Ucraina despre tranzitul de gaze spre R. Moldova? Sau vreți să-i lăsați pe oameni fără gaze naturale?

2. Guvernarea voastră nu face nimic. Tot ce faceți este să închideți grădinițe, școli, universități, posturi tv, site-uri, întreprinderi întregi ne părăsesc republica. În acești ani nu s-a construit nimic, nu mă refer doar la spitalele, dar nici măcar un post nou de televiziune. Înțeleg că nu țâne de competența Dvs., totuși în patru ani ați intervenit numai cu opt inițâative legislative. Acum o întrebare: Cu ce vă acupați, dnă președinte?

Răspunsul Maia Sandu: Dle Stoianoglo, îi mințiți pe oameni când le spuneți că nu s-a construit nimic. Practic în fiecare localitate se construiesc apeducte, sisteme de canalizare, se repară drumuri, grădinițe, case de cultură, oamenii știu acest lucru, nu trebuie să le spuneți Dvs., cred că nu ați ajuns încă la ei. Sigur că e nevoie de mult mai mult și noi nu putem compensa într-un an ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani, inclusiv din cauza celor care au furat bugetul și inclusiv din cauza că Dvs. nu ați ajutat la recuperarea acelui miliard cu care am fi putut face mai mult.

3.Majoritatea recunoaște contribuția Dvs. semnificativă la reputata internațională a R. Moldova. Numărul incomparabil de vizite intărnațională atât din partea Dvs., cât și dinspre altă țări în R. Moldova este, cu adevărat, fără precedent. Totuși, fostul dvs. coleg Andrei Năstase afirmă că, în ultimii patru ani, datoria externă a R. Moldova a crescut de patru ori, iar domnul Filat susține că investițiile în capital sunt cu 50% mai mici decât în 2014. Întrebare: este această o realitate și de ce activitatea Dvs. intărnațională aduce doar efecte negative?

Răspunsul Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, dvs. chiar nu puteți să consultați statisticele, să vă informați din surse credibile? Datoria extern la PIB este astăzi exact la același nivel ca în anul 2020 și asta puteți verifica din surse credibile. Noi am reușit să aducem bani în republică, am reușit să pornim mai multe proiecte și sunt multe, cetățenii le cunosc, nu o să le amintesc aici. Despre investiții, să știți că am vorbit cu tare mulți investitori și mi-am dorit ca să vină mult mai multe investiții în R. Moldova. Știți ce-mi spun investitorii? Aveți un război la hotar. Noi trebuie să avem grijă de certitudinea investițiilor. Și-mi spun: reveniți când intrați în UE. Asta-mi spun: nouă ne place de voi, R. Moldova este un stat extraordinar și noi vrem să venim în R. Moldova. Dar investițiile noastre vor fi în siguranță atunci când veți fi în UE. Și dvs., tocmai prin decizia dvs., prin îndemnul dvs. ca oamenii să nu participe la referendum, ați arătat că nu vreți ca aceste lucruri să se întâmple – ca să putem crește investițiile, ca să puteam crea mai multe locuri de muncă, ca să putem crește veniturile la buget și să putem îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor.

Și, apropo, pentru că ați amintit aici de posturi tv, dle Stoianoglo, au fost închise posturile tv care promovau războiul. Asta este important, pentru că securitatea cetățenilor noștri este cea mai importantă și noi nu vrem ca cineva aici să promoveze agresiunea și războiul. Noi vrem pace, noi am reușit să menținem pacea în acest stat și de asta am făcut aceste lucruri. Dacă ziceți că cineva nu ne critică, uitați-vă la GRT, care mă critică de dimineață până seara și spune falsuri de dimineață până seara. Ce înseamnă asta? Că nu există libertate de expresie? Există.

4. Prețuri, exod... În ultimii ani, aproximativ 300 000 de oameni au părăsit R. Moldova. Se creează impresia că întregul proiect social al Maiei Sandu se reduce la un singur lucru - dispariția completă a populației din R. Moldova și exodul întregii forță de muncă, a tineriloi în străinătate. În acest context, întrebarea: ce ați realizat, doamna Sandu, și Guvernul Dvs. pentru diaspora și muncitorii migranți? (...) Diaspora nu mai poate participa la programul „Prima casă”, ei trebuie să demonstreze proveniența banilor câștigați în străinătate. Diaspora din Rusia este lipsită de dreptul de a trimite bani în R. Moldova.

Răspunsul Maiei Sandu: E adevărat că trebuie simplificată legislația cu privire la transferul banilor. Această legislație a fost făcută mai riguros ca să împiedice venirea banilor lui Șor în republică, dar vedem că asta nu a funcționat. De aceea, guvernarea va revedea legislația și va face mai simplă situația transferurilor oamenilor care muncesc cinstit.

5.Afirmați că este timpul să renunțați la mănușile albe și să abandonați principiile europene pentru a vă menține la putere. Vorbiți deschis despre represalii inevitabile împotriva opozițâe, în cazul unei victorii. Întrebarea este ce considerați Dvs. ca fiind practica europeană: este atunci când prim-ministrul amenință judecătorii, iar toată puterea de stat aparține unor comisii excepționale, care, în lipsa unui proces judiciar, decide sancționarea și retragerea licențelor mass-media. Întrebare: numiți măcar o țară Uniunii Europene în care Consiliul pentru investiții înterzâce canale de televiziune?

Răspunsul Maia Sandu: Numiți o singură țară europeană unde se aduc bani și se cumpără voturile cetățenilor, votul suveran al cetățeanului. Despre ce democrație vorbiți dvs.? Așa arată democrația dvs.? Când cine are bani mulți vine și cumpără voturile cetățenilor? Dvs. credeți că așa se poate ajunge într-o funcție publică? Noi vorbim acum despre apărarea democrației noastre. Pentru că noi, în treizeci și ceva de ani am putut să avem alegeri libere și cetățenii au putut să decidă. Ce vedem noi acum? Noi vedem o situație când o grupare cu bani mari vine peste R. Moldova și cumpără, într-o dimensiune foarte mare, voturile cetățenilor. Nu mai vorbim că cetățenii aceștia au fost sărăciți tot de cei care acum atentează la votul lor. Dvs. credeți că este bine că judecătorii și procurorii, unii dintre ei, stau și se uită cum statul este trădat și nu acționează, cum votul cetățeanului este furat? Cine trebuie să decidă pentru R. Moldova? Cine are bani sau trebuie să decidă cetățeanul? Și justiția este acolo ca să apere democrația, legea și decizia cetățeanului și, atunci când justiția nu-și face treaba, noi nu putem să stăm și să admirăm ce se întâmplă. Noi avem obligația să găsim soluții democratice, legale, dar diferite de cele pe care le-am făcut până acum. Reforma noastră s-a pornit, sistemul se curăță, dar prea încet și de asta se folosesc forțele străine Republicii Moldova – ca până ajungem noi la finalul acestei reforme să vină și să ne atace democrația. De asta o să facem altfel de reformă după alegeri. Și o s-o facem în consultare cu toată societatea. Nedreptatea cea mai mare este că nu au fost sancționați hoții și acum acești hoți atacă voturile cetățenilor.

6. (Întrebare în limba rusă) Noi împreună cu dvs. nu suntem doar cetățenii R. Moldova, dar și cetățeni ai României. În experiența europeană a României sunt multe lucruri interesante. Întrebare: ce considerați mai valoros din această experiență pentru R. Moldova – adoptarea de către România a hărții limbilor regionale sau aderarea României la NATO?

Răspunsul Maiei Sandu în limba rusă: Voi susține adoptarea hărții limbilor regionale și vor susține dezvoltarea tuturor limbilor pe teritoriul statului nostru. Pe de altă parte, voi știți că R. Moldova este neutră și noi am susținut timp de patru ani acest lucru, iar ceea ce e scris în Constituție a fost respectat. Aceasta este ceea ce-și doresc cetățenii noștri. (Continuarea răspunsului în limba română – n.r.)

Acum când vorbim despre România, vreau să vă întreb un lucru: dle Stoianoglo, dvs. sunteți cetățean european, pentru că sunteți cetățean al României, dar la referendum nu ați vrut să susțineți acest lucru. De ce credeți că Dvs. trebuie să aveți beneficiile pe care le oferă deținerea pașaportului de cetățean european, iar ceilalți oameni din R. Moldova nu trebuie să aibă acest drept? Nu toți oamenii vor să-și ia cetățenia română sau nu toți oamenii pot să-și ia cetățenia română. Dvs., prin decizia dvs. la referendum, le limitați celorlalți oameni dreptul să aibă aceleași avantaje pe care le aveți dvs. datorită cetățeniei române și cetățenia UE.

Replica lui Alexandr Stoianoglo: În rezultatul adoptării de către România a hărții limbilor regionale, limba maghiară a obținut statutul de limbă oficială în câteva județe din România, de rând cu româna. Și pentru ca în R. Moldova limbile ucraineană, bulgară, găgăuză să fie protejate nu trebuie să fii mâna Moscovei, adică ceea de ce mă învinuiți permanent. E de-ajuns să fii cetățean român.

7. (întrebare în limba rusă) Când ați fost inaugurată în calitate de președinte acum patru ani, ați jurat pe Constituție. În Constituție scrie că, după rezolvarea conflictului transnistrean, regiunii transnistrene în va fi atribuit un statut special în componența R. Moldova. Întrebare: cum vedeți acest statut?

Răspunsul Maiei Sandu: În toată această perioadă, sarcina noastră principală, preocuparea noastră principală a fost pacea și securitatea. Și eu mă mândresc cu faptul că noi toți – și cei de pe malul drept, și cei de pe malul stâng – am reușit să menținem liniștea la noi în republică. Este meritul tuturor cetățenilor R. Moldova. Și acest lucru va fi în continuare sarcina prioritară – pacea. Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean, dar noi ne dorim să rezolvăm această problemă doar pe cale pașnică. Tot ce facem noi, facem și pentru oamenii de pe malul drept, și de pe malul stâng. Economia noastră s-a reorientat semnificativ în ultima perioadă și nu doar malul drept, dar și malul stâng, aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg astăzi în UE. Asta vorbește despre faptul că suntem pe aceeași cale și trebuie în continuare să avem grijă de securitatea cetățenilor noștri. Trebuie în continuare să ne asigurăm că acest proces de integrare europeană pe care Dvs. vreți să-l amânați pentru nu știu câte decenii, să poată profita de el și oamenii de pe malul drept, și oamenii de pe malul stâng. Știți că, de când a început războiul Rusiei în Ucraina, aproape toți moldovenii de pe malul stâng au venit și și-au luat pașaportul R. Moldova? Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă că ei au încredere în R. Moldova, că ei se simt în siguranță având pașaportul R. Moldova.

Replica lui Alexandr Stoianoglo, citită de pe foaie în limba rusă: Pe parcursul mandatului dvs., nu ați avut nicio întâlnire cu reprezentanții Transnistriei nici la nivelul Parlamentului, nici a Guvernului. Statutul Transnistriei în componența R. Moldova este rezultatul consensului internațional, împărtășit de toate statele membre ale OSCE. Refuzul, chiar și teoretic, de a discuta acest statut, refuzul de a accepta transnistrenii pentru a participa în procesul de integrare europeană a R. Moldova, intenția de a merge în UE fără Transnistria este calea spre pierderea statalității prin pierderea acestui teritoriu. Cine dintre noi este mâna Moscovei?

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, rezultatele se măsoară nu după numărul întâlnirilor, dar după situația concretă. Noi avem o conlucrare în interesul cetățenilor de pe ambele maluri și, repet, noi am reușit să menținem pacea. Am văzut mulți care au semnat sute de mii de acorduri, au avut tare multe întâlniri și rezultatul a fost zero. Cetățenii noștri apreciază pacea și liniștea pe ambele maluri.

8.În R. Moldova există aproximativ 900 de primari. Peste jumătate dintre primari au dosare penale și administrative. Întrebare: este aceasta singura cale de a găsi limbă comună cu autoritățile publice locale?

Răspunsul Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, la întrebarea asta trebuie să răspundeți Dvs. Ați fost procuror general, trebuia să reformați sistemul ca să nu se comită abuzuri. Noi, când am venit la putere, am schimbat legile așa încât să nu existe aceste oportunități de abuzuri din partea instituțiilor. Din păcate, le mai vedem într-o anumită măsură, dar eu zic să discutați cu primarii și să vă amintiți perioada în care erați și dvs. în Partidul Democrat ce se întâmpla cu primarii care nu răspundeau la comenzile lui Plahotniuc. Noi astăzi avem o relație foarte bună, recunoscută de toți primarii, noi finanțăm proiecte în toate localitățile, doar prin „Satul European” cred că avem 80% din localitățile din republică, care este mult peste numărul de primari pe care-l are partidul de la guvernare. Iată prin aceste declarații false, dvs. în continuare încercați să divizați oamenii. Noi respectăm primarii și noi vrem ca primarii să aibă aceste resurse ca să poată să îmbunătățească condițiile de viață în localități. Și tocmai de asta avem nevoie de ajutor extern, și tocmai de asta nu avem voie să permitem izolarea republicii, tocmai de asta trebuie să ne mișcăm mai repede pe calea integrării europene, ca localitățile noastre să primească cât mai multe resurse, ca oamenii noștri să vrea să rămână acasă, ca să creăm condiții bune de viață.

9. Dna Sandu, în noaptea alegerilor ați declarat că 300 de mii de voturi au fost furate. Poliția deocamdată raportează doar 100 de cazuri de acest fel. Deci, toți înțelegem că numărul real ar putea fi mai mare. Totuși, consider că, într-o situațâie atât de critică, ar trebui să explicați de unde provine cifra de 300 de mii, de ce nu 200 de mii sau 400 de mii. Întrebare: ce știți și nu spune public Poliția?

Răspunsul Maiei Sandu: Dle Stoianoglo, informația pe care am avut-o noi cu ceva timp înainte de alegeri este că promisiunea grupării criminale celor care plătesc aceste fraude a fost de 300 de mii de voturi și asta am spus și în declarația mea publică. Că asta a fost promisiunea. Ce am văzut documentat de Poliție sunt peste 100 de mii, nu 100. Și chiar dacă ar fi fost 100, cred că dvs. ar fi trebuit să fiți la fel de îngrijorat cum ar fi și în situația a peste 100 de mii. Asta este problema cea mare și toată lumea o vede, doar dvs. nu vreți să vedeți acest lucru. Statul acesta este mic și informația se răspândește foarte repede, sunt probe. Cum credeți dvs. că puteți să construiți democrația în republica aceasta, dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dvs.?

Replica lui Alexandr Stoianoglo citită de pe foaie: Dnă Sandu, se pare că, de fapt, nu aveți nimic concret de spus, iar asta îngrijorează, mai ales când apropiații dvs. – dna Davidovici, Albot – periclitează ancheta prin publicarea pe rețelele sociale liste cu numele presupuselor persoane cumpărate, încălcând și prezumțâia nevinovîțâe, și datele cu caracter personal. Vă rog, opriți isteria, deschideți ochii, controlați-vă!

10. (în limba rusă) Dnă Sandu, în ce calitate vorbiți la aceste dezbateri – în calitate de șef de stat sau candidat la această funcție? Cum să înțelegem declarația că dvs. veți decide dacă veți recunoaște alegerile sau nu? Adică, dvs. sunteți gata să acționați conform legii doar în cazul victoriei dvs.? Întrebarea importantă: în caz de eșec, nu veți recunoaște alegerile?

Răspunsul Maiei Sandu: Noi trebuie să avem alegeri corecte și, chiar dacă în primul tur au fost fraude masive, noi avem aceste alegeri. Dar solicitarea mea este ca și dvs., care încercați să vă prezentați aici ca un om care ține la lege, să faceți aceleași eforturi ca și noi și restul cetățenilor ca aceste alegeri să fie libere, să fie votul oamenilor, nu votul cumpărat de unii sau alții. (...) În calitate de președinte, eu am responsabilitatea pentru această republică, noi respectăm legea, dvs. nu o respectați, cei care vă susțin pe dvs., cei care vă finanțează pe dvs. nu respectă legea. Am mai întrebat o dată: unde ați văzut dvs. ca să se cumpere voturi și ca să se atenteze la votul suveran al cetățenilor? Fiecare decide pentru el, cum vede și pe cine îl vrea sau nu președinte. Dvs. veniți cu aceste mijloace murdare, cu bani murdari, cu propagandă. (...) Cetățenii vor ca votul lor să fie protejat și avem obligația ambii să ne asigurăm că votul este protejat și nu este unul cumpărat.

Replica lui Alexandr Stoianoglo: Vă propun ca, în cazul eșecului dvs., să recunoașteți rezultatele alegerilor, iar eu, în cazul în care pierd, nu voi chema alegătorii în capitală la un protest național.







Mesajele de final ale candidaților Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu: „În aceste alegeri, atacul asupra democrației este masiv”

Dragi, cetățeni, președintele este slujitorul poporului, puterea reală este a poporului și dvs. aveți, duminica viitoare, toată puterea de a decide cum vreți să trăiți. Oamenii mereu aleg bine pentru ei. Hoții nu pot câștiga alegerile altfel decât prin furt. În aceste alegeri, atacul asupra democrației este masiv. Avem dovezi, mărturii, le-a văzut toată republica. R. Moldova este un stat mic, un asemenea furt de proporții nu poate fi ascuns, oamenii vorbesc peste tot. Doar domnul Stoianoglo nu a văzut acest lucru. Sunt multe lucruri despre care domnul Stoianoglo nu știe. Nu știe ce a fost în sacoșa transmisă de Plahotniuc lui Dodon, nu știe ce lege a încălcat Platon în spălările de bani, nu știe dacă în aceste alegeri din R. Moldova s-au cumpărat voturi și pentru cine s-au cumpărat voturi. Eu mă adresez către toți cetățenii care au răspunsuri la aceste întrebări: alegerile care vin sunt despre cum vom trăi fiecare dintre noi, despre familia noastră, despre statul nostru. Propunerea mea pentru voi este să-mi permiteți să continui să păstrez pacea, să aduc bani pentru dezvoltare și să continuăm împreună calea noastră europeană, să continuăm proiectele de dezvoltare și să continuăm lupta pentru un stat de drept adevărat, așa cum scrie în Constituție. Republica noastră are o șansă reală să devină parte din Europa, are o șansă istorică și cuiva (arată cu mâna spre Alexandr Stoianoglo – n.r.) tare nu-i convine acest lucru. Dar decizia nu este a lor, este decizia moldovenilor. Oamenii cinstiți trebuie să trăiască bine acasă. Eu am toată încrederea în înțelepciunea și decizia dvs.

Alexandr Stoianoglo: „Haideți să facem cinstit această campanie, să păstrăm pacea civică în statul nostru”

Stimați alegători, ca persoană care a adoptat demult modălul integrării europene ca sistem personal de valori, sunt pregătit să respect supremațâia legii, să apăr principiul dreptății, imparțâalitatea și servesc interesele majorității. Nu am nimic de adăugat în afară de un singur lucru – e timpul ca aceste principii să obține victoria în R. Moldova. Cu toții suntem interesați de acest lucru. Și încă un moment foarte important: dna președinte, că toată lumea mă înțelege, eu sincer cred (mesajul continuă din acest moment în limba rusă – n.r.) că acum patru ani, când ați devenit președinte, eu și atunci am crezut, ați avut intenții bune și frumoase, dvs. într-adevăr ați dorit să schimbați ceva în republică, dar, din păcate, nu v-a reușit. Ca cetățean, ca om, vă cred, pentru că a fi președinte nu este vorba doar despre drepturi, dar în primul rând despre responsabilitate. Dvs. nu ați reușit. De asta vreau să vă învinovățesc, pentru că asta este caracteristic fiecărui cetățean. Nu trebuie să vă fie rușine și frică de asta. Dar, în același timp, ca om trebuie să puteți recunoaște greșelile. De aceea, haideți să facem cinstit această campanie, să păstrăm pacea civică în statul nostru. Haideți să facem tot ca, după noi, indiferent cine va fi președinte, să ne țină minte oamenii și să-și amintească de bine despre noi”.









Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Idei aberante: Maia ...

06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md