22:40:06 29.10.2020
 
Stiri

Mii de hectare de teren și sute de imobile aflate în proprietatea statului nu apar în evidența contabilă a ministerelor. Munteanu: „Risc iminent de devalizare și înstrăinare a proprietății publice”

Actualitate 24.09.2020 16:19 Vizualizări1342 Autor: Ziarul National
Mii de hectare de teren și sute de imobile aflate în proprietatea statului nu apar în evidența contabilă a ministerelor. Munteanu: „Risc iminent de devalizare și înstrăinare a proprietății publice”


Mii de hectare de teren și sute de imobile aflate în proprietatea statului nu sunt evaluate corespunzător, iar altele nu apar deloc în evidența contabilă a ministerelor, ceea ce presupune „un risc eminent de devalizare și înstrăinare a proprietății publice”, atenționează președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, Igor Munteanu.

Deputatul, care a prezentat astăzi concluziile Comisiei pe care o conduce după examinarea rapoartelor de audit ale Curții de Conturi efectuate la opt din cele nouă ministere, cu excepția celui al Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că este vorba de neînregistrarea în evidența contabilă a ministerelor a cel puțin 219 terenuri, cu suprafața de opt mii de hectare, a 246 de imobile și a 52 de construcții. Aceste nereguli vizează ministerele Finanțelor, Apărării, al Agriculturii și cel al Justiției.

Totodată, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, auditorii au constat subevaluarea cu 373 de milioane de lei a valorii terenurilor gestionate, ca urmare a neevaluării și necontabilizării a 449 de loturi de teren cu suprafață de 7,1 mii de hectare. Același minister ar menține, din cauza unor erori contabile, în înregistrările sale 92 de loturi de teren în valoare de 278 de milioane de lei, deși acestea aparțin unor persoane terțe.

Potrivit lui Munteanu, ministerele ignoră, de asemenea, cota statului în diferite întreprinderi publice. Deși își deleagă reprezentanți în diferite consilii de administrare, aceștia sunt „inerți și incapabili să apere interesele statului” în acele companii.

O altă neregulă semnalată se referă la alocarea banilor publici după placul miniștrilor, încălcându-se deseori regulile procesului bugetar.

Aceeași sursă a prezentat cazuri de investiții capitale nevalorificate, deși construcția unor obiective a fost finalizată, dar și exemple de construcții noi care au costat zeci de milioane de lei, ridicate în lipsa documentelor necesare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md