Medicul din Cehia, cu origini basarabene


Ironia sorții a făcut să ajungă să profeseze medicina într-o țară unde cândva, pe timpul URSS-ului, au lucrat și părinții săi. Astăzi, el activează la una dintre cele mai mari clinici de obstetrică și ginecologie din Republica Cehă și tot acolo își scrie teza de doctor în medicină. Este vorba despre Sergiu Leahomschi, care studiază cauzele apariției rezistenței celulelor canceroase la tratament. Totodată, tânărul obstetrician predă medicina în această țară din „inima” Europei și participă la competițiile de șah.
A revenit la Praga pentru a studia
Sergiu Leahomschi s-a născut în orașul Šumperk (regiunea Moravia de Nord, Republica Cehă), însă a absolvit liceul la Chișinău. În 2002, fiind student în anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, a obținut o bursă de studii din partea Guvernului ceh. La Praga a fost nevoit să reia studiile de la zero, începând cu învățarea limbii cehe, apoi susținând examene riguroase de admitere, a fost primit la Charles University (Univerzita Karlova), la Facultatea de medicină. Și-a luat licența în 2008, după care i-a fost oferit un loc de muncă într-o instituție medicală din Praga. Deja de 11 ani, medicul cu origini basarabene se află în R. Cehă.
A început să muncească încă din perioada studenției. A lucrat la Catedra de fiziologie patologică a Universității, în laboratoarele căreia a participat la realizarea diferitor studii în domeniul biologiei moleculare a cancerului. Mai multe rezultate ale acestor studii au fost publicate în ediții științifice din SUA și din Europa. Tot la Charles University a început să lucreze asupra tezei de doctor în medicină. Sergiu studiază cauzele moleculare de apariție a rezistenței celulelor canceroase la tratamentul modern biologic.
Una dintre cele mai mari clinici de obstetrică și ginecologie
Este medic obstetrician-ginecolog, activând la una dintre cele mai mari clinici universitare de obstetrică și ginecologie din Cehia. Este o clinică cu cea mai lungă tradiție în această țară. „Câțiva ani la rând, în paralel cu activitatea clinică, am predat studenților de la Facultatea de medicină de aici cursul de patofiziologie. În prezent, mă axez pe chirurgia ginecologică mini-invazivă și medicina fetală. Avem rezultate interesante pe plan european și mondial”, se mândrește tânărul.
Potrivit lui, în Cehia, pregătirea specialiștilor în domeniul obstetricii și ginecologiei este una specială. Aceasta include tot spectrul acestei problematici: perinatologia, medicina reproductivă, uroginecologia, medicina fetală, chirurgia mini-invazivă și oncoginecologia. „După pregătirea de specialitate de aici, tânărul specialist este capabil să țină piept de sine stătător tuturor încercărilor, începând cu nașterea fiziologică, terminând cu intervenții complexe oncoginecologice. De altfel, anume spectrul acesta complet mă și fascinează în obstetrică și ginecologie. Pacienții oncologici sunt tratați de specialiștii din domeniul respectiv. De exemplu, cancerul ovarian - de obstetricianul-ginecolog, cancerul de pancreas - de chirurg etc. Din câte știu, în R. Moldova strategia este diferită. Pot compara, pentru că am studiat medicina și la Chișinău, și la Praga”, ne asigură Sergiu.
I-a ajutat pe doi conaționali să facă transplant de ficat
Doctorul Leahomschi a fost cel care s-a implicat în cazul celor doi soți moldoveni, cărora le-a fost făcut transplant de ficat într-o clinică specializată din Praga. Operaţia a fost o premieră pentru doctorii cehi și chiar la nivel mondial, care au reuşit transplantarea de ficat de la un donor la doi pacienți adulți cu insuficiență hepatică acută.„Eu nu am participat nemijlocit la operația de transplant. La solicitarea ambasadorului R. Moldova în Cehia, Ștefan Gorda, am facilitat comunicarea între pacienți și personalul medical, inclusiv cu mass-media cehă, care a manifestat un interes enorm fața de caz”, spune el.
Recunoaște că a acceptat cu entuziasm propunerea de a asista pacienții moldoveni, deoarece este un caz deosebit atât din punct de vedere social, cât și medical.
A asistat câțiva copii moldoveni să vadă lumina zilei la Praga
Sergiu îi ajută și pe alți moldoveni de-ai noștri, aflați la muncă în Cehia, care au nevoie de medic. „Am avut cazuri când se adresau la mine cunoscuți din diasporă, îi ajut pe toți la fel, atât pe basarabeni, cât și pe cehi. Pe lângă miile de copii cehi, am și câțiva copii de-ai moldovenilor, pe care i-am asistat să vadă lumina zilei aici, la Praga”, ne-a mai relatat medicul nostru.
Întrebat cum apreciază nivelul serviciilor medicale din Republica Cehă, în comparație cu cele din Basarabia, Sergiu ne-a dezvăluit că sistemul ceh de asigurări în medicină este bazat pe principiul solidarității. „Aici nu contează dacă ești milionar sau persoană fără domiciliu – tratamentul necesar îl primesc toți la fel. Acest fapt le oferă oamenilor siguranță. În R. Moldova, dezvoltarea sferei medicale corelează cu nivelul economico-social al țării. Sunt și mereu vor fi vase comunicante și așa este peste tot”, crede Sergiu.
Pasionat de șah
Sergiu are și o pasiune - șahul. Îl ajută să se relaxeze și să evadeze pe puțin timp de la realitate. În timpul liber, practică „jocul minții” cu câțiva cunoscuți de-acolo. Prin intermediul Clubului sportiv al prieteniei moldo-cehe „Zimbru-Olymp”, în cadrul căruia activează și secția de șah, participă la diferite competiții.
Singur la părinți, dar departe de ei
Părinții lui Sergiu au lucrat în calitate ingineri în Cehoslovacia în anii 1978-1981. Astăzi, ei locuiesc în R. Moldova, mama fiind inginer-tehnolog de profesie, iar tatăl -inginer-mecanic. Este singurul copil în familie și, desigur, regretă că nu este mai aproape de părinți. „Sunt mereu cu gândul la ei. Cândva, credeam că am mulți prieteni, însă numărul prietenilor devine invers proporțional cu vârsta. Lor vreau să le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine, până la urmă ei sunt prietenii care rămân cu mine până la sfârșit”, își exprimă el recunoștința.
Doctorul nostru de la Praga a ținut la final să transmită un mesaj, invocând cuvintele profesorului-chirurg ceh Pavel Pafko, care spunea că: „De obicei, de sărbători oamenilor li se dorește multă sănătate. Eu tuturor oamenilor le doresc mereu să se bucure de viață. Cunosc oameni care sunt sănătoși, dar nu știu să se bucure de viață. Și cunosc mulți oameni grav bolnavi care se bucură de fiecare zi din viață”.
Cătălin Mihai













































































