20:34:27 25.09.2020
 
Stiri

Marea care ar putea atrage SUA într-un război cu China. Expert: „Există un risc major”

Știri 23.12.2017 16:30 Vizualizări1234 Autor: Ziarul National
Marea care ar putea atrage SUA într-un război cu China. Expert: „Există un risc major” Sursa: digi24.ro


Marea Chinei de Sud este renumită pentru disputele teritoriale nenumărate care există pe seama acestui nucleu geopolitic. Totuși, aceasta nu este singura zonă asiatică tensionată cu potențial de conflict internațional.

Un focar belicos mai puțin luat în calcul este Marea Chinei de Est, transmite CNBC. „În ciuda profilului mai puțin vizibil, disputa din Marea Chinei de Est poate avea un risc mult mai mare de a atrage Statele Unite într-un conflict cu China decât disputele din Marea Chinei de Sud”, a declarat Ryan Hass, expert în politică externă din cadrul programului Brooking.

China și Japonia revendică o salbă de insule nelocuite – care acoperă 81.000 de kilometri pătrați - din acest areal maritim.

Este vorba despre celebra dispută teritorială asupra insulelor Senkaku, aflate sub controlul autorităților de la Tokyo, dar revendicate, ca suveranitate, de Beijing sub numele de insulele Diaoyu.

Insulele sunt situate pe o rută maritimă bogată în rezerve energetice despre care ambele țări pretind că se află în zona lor economică exclusivă.

„Există un risc major de producere a unui incident neintenționat între forțele chineze și cele japoneze care operează în Marea Chinei de Est”, a subliniat Hass, argumentând „frecvența operațiunilor maritime foarte apropiate care implică active chinezești și japoneze, absența mecanismelor mature de reducere a riscurilor și lipsa de consens dintre Beijing și Tokyo asupra unui comportament acceptabil”.

Japonia este un aliat apropiat al SUA. Prin urmare, a subliniat expertul, în cazul escaladării unui conflict chinezo-japonez, Washingtonul se va vedea nevoit să intervină, având în vedere faptul că americanii au militat constant pentru păstrarea culoarului maritim și aerian deschis. Dacă Beijingul va refuza accesul navelor sau avioanelor, încălcând prevederile acordurilor internaționale din Marea Chinei de Est, acest lucru ar putea declanșa o reacție din partea Casei Albe.

Disputa din Marea Chinei de Est este importantă pentru Tokyo și Beijing deoarece „este percepută de ambele țări ca un model de împuternicire pentru felul în care relaționează una cu alta ca forțe asiatice”, a opinat Ryan Hass.

Sursa: digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md