20:20:51 19.04.2019
 
Stiri

Mao Zedong al sec. XXI // China schimbă Constituția pentru președinte

Știri 26.02.2018 18:00 Vizualizări674 Autor: Ziarul National
Mao Zedong al sec. XXI // China schimbă Constituția pentru președinte Sursa: ziare.com

Xi Jinping, care conduce China - cu o mână de fier - de peste cinci ani, urmează să rămână la conducerea gigantului asiatic atât cât va dori, în contextul în care Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunțat duminică faptul că vrea să elimine limita de două mandate prezidențiale prevăzută de Constituție.

Comitetul Central, un fel de „parlament” al PCC, a propus să se șteargă din Constituție prevederea potrivit căreia un președinte „nu poate exercita mai mult de două mandate consecutive” de cinci ani, a anunțat agenția China Nouă.

Xi, președintele Republicii Populare Chineze din 2013, ar urma să-și încheie funcția în 2023.

„Cred că va deveni împărat pe viață și Mao Zedongul secolului al XXI-lea”, a comentat politologul Willy Lam, de la Universitatea chineză din Hong Kong, referindu-se la atotputernicul fondator al regimului comunist, în 1949.

„Dacă sănătatea i-o permite, el dorește să rămână la putere 20 de ani, adică până în 2032 în calitate de secretar general al Partidului, iar până în 2033 în calitate de președinte al statului”, a adăugat Lam, citând surse apropiate puterii de la Beijing.

Xi va avea 80 de ani în 2033.

PCC a propus totodată să se includă „gândirea lui Xi Jinping” în Constituția țării, potrivit Chinei Noi.

Aceste dispoziții urmează să fie supuse aprobării parlamentarilor chinezi în cadrul sesiunii anuale plenare a Adunării Naționale Populare (ANP), ale cărei lucrări se deschid pe 5 martie.

Căutând să se mențină pe termen nedeterminat la putere, Xi Jinping „se putinizează, devine mai puțin democratic” decât președintele rus Vladimir Putin, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong.

După ce și-a plasat, de cinci ani, oamenii în eșaloanele cele mai înalte ale puterii, el ar urma să obțină, potrivit lui Cabestan, postul de președinte al ANP pentru un personaj care îi este foarte apropiat, Li Zhanshu, „eminența (sa) gri”, care a devenit anul trecut numărul trei al regimului, după premierul Li Keqiang.

Mao reloaded

„El se asigură, astfel, că reforma constituțională va fi adoptată fără vreo luptă”, preconizează sinologul, notând existența unei opoziții interne a regimului.


La cel de-al XIX-lea congres cincinal al PCC, care a avut loc în octombrie, Xi a obținut deja ca „Gândirea cu privire la socialismul chinez al noii ere” să fie inclusă în statutul partidului, o onoare rezervată până acum, în timpul vieții, numai lui Mao Zedong.

Xi Jinping le-a promis atunci compatrioților săi nașterea unei „noi ere” care va culmina în 2060 cu o Chină prosperă, modernă și respectată pe scena internațională, dar cu partidul comunist în continuare la putere.

De când a preluat șefia partidului, la sfârșitul lui 2012, Xi Jinping a concentrat puterile în persoana sa cum n-a mai făcut vreun conducător chinez de cel puțin un sfert de secol.

El a angajat o luptă împotrivă corupției, în care au fost sancționate un milion de cadre, însă în care toată lumea vede doar un mijloc prin care președintele se debarasează de orice opoziție internă.

Puterea sa a fost însoțită de o cvasirevenire la cultul personalității președintelui, omniprezent în presă, și de o consolidare a reprimării presei, apărătorilor democrației și drepturilor omului.

Xi a promis în octombrie să lupte împotrivă oricui ar „submina” puterea PCC și sistemului socialist.

„Asistăm la întoarcerea erei Mao Zedong, când o singură persoană decidea pentru sute de milioane”, comentează Willy Lam. „Nu există contraputeri. Este foarte periculos, deoarece Xi Jinping riscă să comită greșeli, iar nimeni nu va îndrăzni să-l contrazică”.

Într-o reuniune, sâmbătă, a Biroului Politic al partidului unic, Xi Jinping a apreciat că „nicio organizație ori individ nu are privilegiul să fie mai presus de Constituție și lege”, scrie China Nouă.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!



Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md