23:21:22 19.04.2024
Stiri

Mame de închiriat

Social 09.02.2014 09:05 Vizualizări6640 Autor: Tatiana Scutaru
Mame de închiriat Sursa: www.surromom.com
Poză simbol


Procreare // Deși sunt interzise prin lege, mamele surogat nu pleacă capul sub nicio sabie. Pentru bani grei, moldovencele sunt gata să-și dea burțile cu chirie

Nașterea unui copil e lucru mare, se știe. Iar dacă vrei să-l ai și nu poți, atunci apare neliniștea, îndoiala și crizele în familie, spun psihologii. Cuplurile care își doresc foarte mult un copil recurg la diferite metode, doar-doar or avea și ei un bebeluș cu ochii mamei și bărbia tatălui. O metodă populară în lume este cea a mamelor purtătoare de embrioni străini – mame surogat – o metodă care este solicitată și în Republica Moldova. Diferența este că la noi practica este interzisă de lege, iar „chiria burților” se face numai cu lumina stinsă.

Incubator pentru copiii altora

Nadejda M. este o tânără mamă din Edineț. Are 23 de ani, este căsătorită și are și un copil de doi ani, al ei. Spune că nu suferă de nicio boală, că e sănătoasă tun și încă e foarte puternică. Profilul ei l-am găsit pe un site de anunțuri din Chișinău, unde alături de alte moldovence, femeia își „vindea burta”. „Căsătorită. Am copil. Rog seriozitate”, scria Nadejda. Cu noi, ofertanta a vorbit destul de liber și a fost foarte sinceră. „Eu nu am născut prin cezariană copilul meu, ca să înțelegeți, totul a fost pe cale naturală”, se laudă femeia. „Nu am niciun viciu, nu beau și nici nu fumez”, continuă Nadejda discursul unei potențiale mame surogat. Spune că nu a mai născut copii pentru altcineva, dar asta „nu e o problemă”. Ne înțelegem, cică.

Naște copii contra cost

Tânăra nu știe ce tarif să ne ceară. „Ne înțelegem, eu nu știu cât să cer, pentru că nu am mai făcut asta”, spune ea. Insistă totuși să o asigurăm în timpul gravidității cu legume, fructe și carne. „Doar vreți un copil sănătos, nu?”, se justifică Nadejda. Spune cu tărie că nu se va atașa de copilul pe care îl va purta temporar. „Nu îmi trebuie, am deja unul acasă, ce să mai fac cu încă unul?”, întreabă retoric. „Dacă o să am nevoie, o să îmi fac!”, o taie scurt femeia. Soțul tinerei a vorbit și el cu noi. „Da, știu de asta, sunt de acord”, spune bărbatul răspicat, fără a adăuga alte comentarii.

Are nevoie de bani

Din discuția cu Nadejda se simte că este neexperimentată în această afacere și că îi este puțin frică. „Asta nu e legal, nu știți?”, ne întreabă ea aproape în șoaptă. Apoi prinde totuși curaj. „O să mergem la notar, dacă ceva. Facem contract, pentru că dvs. tot trebuie să înțelegeți că este o treabă serioasă asta ce vrem noi să facem. Să nu nasc eu și să rămân cu copchilu ista!”, izbucnește brusc tânăra. Chiar dacă simțim teamă în vocea ei, se vede că Nadejda a avut totuși și mult curaj, dacă și-a lăsat toate datele personale (nume, prenume, adresa parțială și numărul de telefon) pe un site deschis de anunțuri. „Vreau să fac asta pentru bani, dar și pentru că multe perechi nu au copil, iar eu pot să îi ajut”, o întoarce femeia.

Aurel, ruda „bună”

Pe lângă femeile care din diverse motive sunt de acord să nască copiii altora, sunt și cupluri disperate să găsească o asemenea femeie. Aurel, de exemplu, un bărbat din Chișinău, caută o femeie „cu o naștere anterioară”, pe care vrea să o ducă în Rusia, în perioada gravidității. „Eu caut o femeie de treabă pentru rudele mele. Ei locuiesc în Soci, dar sunt originari din Abhazia. O familie tare bună, nu o să aveți probleme. Ei nu pot să aibă copii, au încercat toate metodele și au rămas la asta. Acum ei lucrează din greu ca să strângă bani pentru așa ceva”, explică Aurel. Bărbatul nu a putut explica de ce rudele sale au ales anume o moldoveancă pentru a naște copilul dorit. Iar asta se întâmplă nu pentru că femeile din R. Moldova ar fi frumoase sau deștepte, ci pentru că sunt… mai ieftine. Prețul pentru o „chirie” este de două ori mai mic decât în alte țări, arată statisticile. O moldoveancă poate fi contractată și cu 5-6 mii de euro, dacă te târguiești bine, pe când în Marea Britanie sumele se dublează sau se triplează.

9 000 de dolari pentru o naștere

Aurel ne promite 9 000 de dolari, dacă „o să fie tot normal cu analizele”. „Înțelegeți că și ei au cheltuieli cu dvs.? Vă duc tocmai până în Leningrad ca să vă însămânțeze. Vă hrănesc. Vă cazează acolo. Asta tot e cheltuială!”, justifică bărbatul suma relativ mică pentru acest „proiect”. „Dacă o să fie totul bine, o să trebuiască să trăiți cu ei, până când o să nașteți”, mai spune ruda. Apoi, copilul poate fi lăsat părinților, iar mama care l-a purtat poate reveni acasă așa cum a plecat – fără burtă, dar cu parale în buzunar. Bărbatul ne dă asigurări că totul este legal, cinstit și curat ca lacrima de copil. „O să dați analize, o să vedem ce și cum. Vă dăm totul, mâncare, cazare, absolut tot, numai să vă potriviți cu ce vrem noi. Dacă sunteți de acord, vă dau numărul dvs. familiei din Soci și ei o să coordoneze deja tot procesul”, spune Aurel.

Legea – ba, mamele – da

Mama surogat este o femeie care își dă acordul să poarte o sarcină până la termen, pentru un cuplu care are probleme de fertilitate. Părțile semnează un contract prin care stabilesc condițiile și prețul. Mamele surogat au fost interzise prin lege în Republica Moldova pe 15 iunie 2012. Deputații au votat atunci în lectură finală proiectul de lege cu privire la sănătatea reproducerii. 53 de parlamentari au votat pentru, iar comuniștii s-au abținut de la vot. Atunci s-a votat și excluderea din proiect a articolului 14, care se referă la maternitatea „de substituție”. Legea a stârnit replici dure în Parlament.

Biserica condamnă această practică

Mitropolia Moldovei este împotriva mamelor surogat. În opinia episcopilor, această practică nu este potrivită cu învățătura creștină. Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a întrunit într-o ședință la începutul acestui an și a decis că toți pruncii născuți de o mamă surogat să fie botezați doar dacă părinții lor „se căiesc de greșeala comisă”. „Taina nașterii unui om se transformă într-o simplă operațiune de vânzare-cumpărare”, cred clericii. „Maternitatea surogat este inacceptabilă din punct de vedere moral și umilește femeia care poartă copilul unui cuplu”, spune Biserica.

Mamele surogat, în lume

Cele mai multe mame surogat la nivel mondial sunt în India. Acolo, o femeie primește circa 4 000 de euro pentru o naștere „străină”, ceea ce echivalează cu salariul ei pe 15 ani. În țări ca Marea Britanie, SUA sau Ucraina, mamele surogat sunt permise, însă costurile pentru serviciile lor sunt copleșitoare. Mai multe vedete internaționale au făcut copii cu ajutorul mamelor surogat: Pugaciova, Kirkorov, Ricky Martin, Nikole Kidman, Sarah Jessica Parker și chiar Elton John. Ultimul a decis ca mama surogat să nu fie îndepărtată din viața copilului. Aceasta participă în mod activ la educația și creșterea pruncului.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md