Mâini de aur la Atena


Artă // Și-a închis atelierul de la Chișinău, dar și l-a deschis în Grecia unde este apreciată
De 18 de ani locuiește pe pământul vechi al Eladei, ajungând una dintre cele mai apreciate pictorițe-decoratoare. Însă, pentru a reuși să se afirme într-o țară străină, plasticiana, originară din satul Abaclia, raionul Basarabeasca, a trebuit să o ia de jos. A fost, la început, îngrijitoare de copii și bătrâni, după care, studiind pictura murală și având mai multe colaborări cu diverse ateliere ale unor maeștri eleni cunoscuși, și-a deschis propria afacere. Astăzi, Tamara Topală deține, la Atena, propriul atelier al obiectelor de artă, participând la diferite vernisaje și contribuind la organizarea acțiunilor culturale ale diasporei moldovenești.
Fascinată de culori de mică
A devenit pictoriță, pentru că de mică îi plăcea tot ce e frumos. Își amintește că, odată, în copilărie, a fost trimisă de mama la magazin, dar, pe drum, observând un fluturaș foarte frumos colorat, l-a tot urmărit încât a uitat ce trebuia să cumpere. Un alt caz este cel legat de tatăl ei, șofer, care le-a adus ciocolate dintr-o deplasare la Harkov, Ucraina. Dar Tămărica a fost impresionată mai mult de hârtiuțele multicolore în care erau învelite acestea, iar din această cauză a rămas fără dulciuri, deoarece restul fraților și surorilor, ei fiind opt copii la părinți, le-au mâncat pe toate. De la părinți a învățat a coase, a broda, a împleti și chiar a zidi. Anume mama a învățat-o să iubească natura, altoindu-i dragostea de frumos. Foarte multe a învățat și de la sora sa, Ana, căreia îi plăcea să deseneze, să danseze și să cânte la acordeon. Ele i-au fost primele „învățătoare”.
Visa să devină cetățean cinstit
În ultimul an de școală, Tamara a obținut primul loc la concursul „Gazeta de perete”, în calitate de redactor și pictor. De mică voia să fie un cetățean onest. Chiar și în ultimul an de școală, fiind pedepsită pentru că a încercat să-și apere o colegă, a fost pusă la ungher, însă ea a refuzat să întoarcă spatele colegilor. La întrebarea de ce nu face „așa cum se cuvine?”, a răspuns că ai ei colegi „nu sunt vinovați cu nimic ca să stea cu spatele la ei”. Profesoara s-a revoltat atunci și a întrebat-o ce vrea să devină în viață, iar viitoarea absolventă i-a răspuns: cetățean cinstit.
Avea afacere de decorațiuni la Chișinău
Și-a făcut studiile de pictor-decorator la Institutul Politehnic (astăzi, Universitatea Tehnică) din Chișinău, ocupându-se ulterior de decoruri. La Centrul „Tânărul tehnic” din capitală a activat în calitate de constructor-modelist, confecționând diferite machete tehnice și electronice. Și-a deschis și o firmă particulară în domeniul artistic, pe la mijlocul anilor ’90, însă până la urmă a fost nevoită să ia calea pribegiei. Ca toți emigranții, la început s-a confruntat cu probleme. „Până am însușit greaca și m-am acomodat la Atena, nu mi-a fost deloc ușor. Tuturor le doresc să nu renunțe la visuri, pentru că visurile se îndeplinesc, dacă știi să învingi greutățile”, spune plasticiana.
Ca să ajungă pictor la Atena, a luat-o de jos
Inițial, în Republica Elenă a executat diferite munci: a îngrijit de copii și bătrâni, a lucrat la restaurant ș.a. Însă, Tamara nu a renunțat la activitatea artistică, studiind trei ani picturile murale la o instituție de specialitate din Grecia. Între timp, a colaborat cu mai multe galerii de artă din Atena, făcând și schițe pentru un atelier de bijuterii artistice din aur și argint.
Din 2008 este membru al Clubului pentru UNESCO al Departamentului Piraeus & Islands, participând la expozițiile de grup. Tot în Grecia a însușit o meserie ce în ultimul timp este dată uitării - legatul cărților. Astăzi, basarabeanca este proprietara unui atelier de creație la Atena, lucrând ca pictor, pictor-mural, decorator-constructor, confecționând obiecte artizanale pentru magazinele de nunți și botezuri.
Lucrările ei sunt găzduite de Universitatea din Atena
A participat la expozițiile de picturi murale bizantine organizate de Uniunea Femeilor Ortodoxe din Grecia. Icoana sa „Iisus Hristos” și tabloul în ulei „Numai în sine” au înfrumusețat holurile Universității din Atena, dar și ale diferitelor forumuri internaționale de artă. A participat și la Expoziția internațională „Împotriva foamei”. Moldoveanca a mai participat, dar a și sponsorizat Festivalul de cântec și dans, organizat de persoanele originare din statele CSI.
Decorează serbările moldovenilor din Grecia
Tot ea este autoarea decorațiilor la manifestările organizate de diaspora moldovenească în Republica Elenă. Mai mult ca atât, plasticiana contribuie și financiar la desfășurarea în Elada a Zilei Independenței și a Sărbătorii „Limba Noastră”. Pentru ca datinile de Crăciun și Anul Nou să fie sărbătorite ca acasă, pictorița de la sudul R. Moldova confecționează măștile-costum „Capra” și „Ursul”, dar și costumația lui Moș Crăciun. Tot meritul ei este și decorarea scenelor la concertele de „Mărțișor” și 8 Martie.
Cătălin Mihai













































































