20:46:01 29.05.2023
Stiri

„Maidanul sângeros” al lui Dodon și Usatîi

Politică 28.11.2014 19:03 Vizualizări7435 Autor: Mariana Rață
„Maidanul sângeros” al lui Dodon și Usatîi


Extremism // Organizații extremiste, a căror activitate este coordonată de liderii unor organizații separatiste din Ucraina și care sunt afiliate Partidului „Patria” și Partidului Socialiștilor, puneau la cale o lovitură de stat după alegerile de duminică

Două organizații extremiste afiliate deputatului comunist Grigore Petrenco, candidat pe lista partidului care îl are cap de listă de Renato Usatîi, și Partidului Socialiștilor, condus de Igor Dodon, puneau la cale acțiuni sângeroase după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Polițiștii au descoperit, miercuri, în locuințele și oficiile mai multor dintre membrii organizațiilor, arme, grenade, muniții, cocktailuri Molotov, echipament militar și scheme detaliate ale clădirilor Comisiei Electorale Centrale, Guvernului și postului public de televiziune. De asemenea, în timpul perchezițiilor au fost descoperite sume mari de bani, printre care și ruble rusești eliberate de o bancă din Rusia.

Arsenalul șoferului lui Petrenco

Polițiștii Direcției Servicii Operative a Inspectoratului General de Poliție (IGP) au descoperit mai multe arme și muniții în apartamentul activistului grupării extremiste „Antifa Rezist”, Mihail Amerberg. Deși figurează în calitate de membru al Partidului Comuniștilor, Amerberg de mai bine de două luni nu a mai dat pe la partid, afirmă șefa Serviciului de presă al PCRM, Adela Răilean. Potrivit ei, de câteva luni, Amerberg este șoferul personal al lui Grigore Petrenco, fondatorul mișcării „Antifa Rezist” și cel de-al patrulea candidat de pe lista electorală a Partidului „Patria” care îl are cap de listă pe controversatul businessman Renato Usatîi.

Cel mai bun țintaș al Armatei

Militar cu o pregătire bună, Amerberg a fost desemnat în 2011 cel mai bun țintaș al Armatei Naționale. Angajații tirului la care obișnuia să vină își amintesc că venea deseori și se antrena sârguincios. Și fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, își amintește de Amerberg, al cărui nume i-a atras atenția după ce, anul trecut, polițiștii au descoperit în locuința lui mai multe arme, muniții și chiar un lansator de grenade, deținute ilegal. Atunci, Amerberg a scăpat cu o amendă.

„Avea o pregătire bună, de aceea l-am luat. Putea fi util Armatei Naționale. Dar, ulterior, psihologii au depistat că avea un caracter impulsiv și era foarte pasionat de arme”, își amintește Marinuță motivul pentru care Amerberg a fost sfătuit să plece din armată.

Arme din armată și pentru Detașamentul „Pantera”

În cadrul „Antifa”, Amerberg era responsabil de asigurarea cu armament a organizației. În mai multe înregistrări telefonice făcute publice de Inspectoratul General al Poliției, acesta negocia cu diferiți vânzători de arme de pe piața neagră procurarea de armament sau echipament militar. Pentru acțiunile antistatale pe care le punea la cale, Amerberg își completa arsenalul și din stocurile Armatei Naționale, prin intermediul unui angajat al armatei care, așa cum reiese dintr-o convorbire telefonică, îi vânduse mai multe muniții.

De asemenea, el ar fi vândut arme unui angajat al Detașamentului cu Destinații Speciale „Pantera” din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare.

„Antifa” și „Forumul Social al Moldovei”, roluri împărțite

Polițiștii au efectuat, miercuri, percheziții similare celor din apartamentul lui Amerberg și în locuința purtătorului de cuvânt al mișcării „Antifa”, Pavel Grigorciuk, și el fost membru al PCRM. Acesta, în ultimele luni este antrenat în activitatea unei noi organizații extremiste, „Forumul Social al Moldovei”. Spre deosebire de „Antifa”, ultima este afiliată Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon.

Dacă „Antifa” s-a specializat în pregătirea fizică și echiparea luptătorilor care urmau să organizeze dezordini în masă după alegeri, „Forumului Social al Moldovei” i-a revenit rolul de a pregăti opinia publică pentru o eventuală revoluție. Grigorciuk asigură puntea între cele două organizații, afirmă oamenii legii.

Posterele revoluționare

Sub controlul unor specialiști în PR și dezinformare din Federația Rusă, dar și al conducătorilor unor organizații extremiste care au pregătit terenul pentru mișcările separatiste din Ucraina de Est, „Forumul Social al Moldovei” a publicat mai multe buletine informative de propagandă rusească, prin care a încercat să inducă ideea că alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi fraudate, de aceea oamenii ar trebui să iasă în stradă. Pe lângă ziarele tipărite, „Forumul Social al Moldovei” a editat mai multe postere cu mesajul revoluționar: „Moldova de până la 30 noiembrie: Presimțim un război civil”. Acestea au fost încleiate în întreaga republică.

Agenții din Donbas

„Forumul Social al Moldovei” a fost fondat în această vară, în perioada când Moscova a început să își arate sprijinul deschis pentru Partidul Socialiștilor.

Deși conducerea PSRM respinge orice legătură cu această organizație, ultima susține deschis Partidul Socialiștilor. Și Mihail Amerberg recunoaște într-o înregistrare telefonică faptul că „Forumul” este al echipei lui Dodon, „iar acolo totul e controlat de Rusia. Dodon are toată echipa formată din ruși”.

Rușii despre care vorbește Amerberg sunt cei pe care Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate i-au reținut în urmă cu două săptămâni, iar apoi i-au expulzat din R. Moldova. Este vorba despre Alexei Dikii, Dmitri Kaminski, Vladimir Hraciov, specialiști în PR și dezinformare, dar și Maxim Firsov și Victor Șapinov. Primul este liderul organizației extremiste „Borotiba” din Ucraina care a stat la originile mișcărilor separatiste din estul Ucrainei. Precizăm că steluța pe de sigla „Forumului Social al Moldovei” seamănă izbitor de mult cu cea de pe sigla organizației separatiste „Borotiba”.

Legături deconspirate

De altfel, IGP a făcut publică o interceptare a unei convorbiri telefonice între Firsov și Grigorciuk în care primul, cu puțin timp înainte de a fi reținut de polițiști, îl roagă pe Grigorciuk să nu facă scandal pentru a nu trăda legătura dintre ei.

Într-o altă convorbire, cu o altă persoană, Grigorciuk recunoaște că a fost în ultima perioadă în Ucraina de sud-est, acolo unde au loc luptele cu separatiștii proruși.

Din echipa de propagandă a celor două organizații mai fac parte fostul deținut politic de la Tiraspol Ernest Vardanian, fostul șef al Securității Naționale Anatol Plugaru. De asemenea, la evenimentele organizate de „Forumul Social al Moldovei” participă activ și fondatorul „Ligii tineretului rus”, Igor Tuleanțev.

600 de insurgenți, în așteptarea ordinului

Pentru evenimentele planificate pentru începutul acestei ierni la Chișinău, au fost pregătiți peste 600 de luptători, afirmă un membru al „Antifa” care apare într-o înregistrare video difuzată pe internet. El dezvăluie că pregătirile s-au făcut în tabere militare deschise în diferite localități din republică, unde au fost învățați să lupte corp la corp, să tragă din pistoale, mitraliere și puști cu lunetă. Membrii mișcării sunt împărțiți în grupuri de câte cinci persoane, iar membrii grupurilor nu se cunosc între ei.

Acesta mai afirmă că, indiferent de rezultatele alegerilor, la câteva zile după acestea, liderii grupurilor vor fi anunțați despre locul și ora la care va începe operațiunea, vor primi arme, echipament și revoluția va începe.

Declaraţii:

Sovsem strah potereali (ați pierdut frica – n.r.)? Leancă, să fii mâine în cabinet că oamenii o să vină să te întrebe. Chestia asta prosto tak ne proidiot (nu va trece pur și simplu – n.r.). Vreți revoluție? Vreți oamenii să iasă în stradă?”, Igor Dodon, 27 octombrie 2014

„Eu am semnat pe stânga. Trebuie să ajut rușii. Dacă nu fac asta, rămân mâine cerșetor. Eu astăzi sunt prizonierul Moscovei”, Renato Usatîi, într-o înregistrare video pe care și-a asumat-o acesta, dar a zis că „a jucat un rol”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md