06:02:16 16.07.2024
Stiri

Maia Sandu, despre REDUCEREA cu 50% a gazelor livrate de „Gazprom”: „Este o decizie POLITICĂ… Vedem și coaliția între forțele politice susținute de Rusia în R. Moldova și grupurile CRIMINALE corupte”

Actualitate 10.11.2022 11:59 Vizualizări1496 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, despre REDUCEREA cu 50% a gazelor livrate de „Gazprom”: „Este o decizie POLITICĂ… Vedem și coaliția între forțele politice susținute de Rusia în R. Moldova și grupurile CRIMINALE corupte”


Președinta Maia Sandu afirmă deschis că reducerea de către „Gazprom” a livrărilor de gaze cu 50 la sută în luna noiembrie este o decizie eminamente politică, în condițiile în care R. Moldova plătește în avans pentru gazele rusești. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe comune cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa statului a subliniat că rușii nu au avut motive să reducă livrările, în condițiile în care înțelegerea semnată anul trecut prevede expres volumele furnizate R. Moldova. Totodată, Maia Sandu vede o legătură între această decizie luată unilateral de „Gazprom” și încercările forțelor politice susținute de Rusia, dar și grupărilor „corupte criminale”, de a destabiliza situația în R. Moldova.

„Gazprom” a redus volumul de gaze naturale livrate R. Moldova cu 50 la sută fără justificări și explicații. Noi credem că e o decizie politică. Nu este o decizie comercială, pentru că R. Moldova și-a plătit consumul de gaze, în pofida faptului că prețurile au crescut. Vedem și informații despre coaliția între forțele politice susținute de Rusia în R. Moldova și grupurile corupte criminale, care încearcă să folosească situația dificilă în care e republica noastră, inclusiv inflația înaltă, impactul crizei energetice și impactul crizei economice. Vor să folosească toate aceste lucruri împotriva autorităților alese în mod democratic și proceselor democratice din R. Moldova”, i-a transmis Maia Sandu președintei Comisiei Europene.

La fel, Maia Sandu a menționat că „Gazprom” nu poate fi un furnizor de încredere, iar în acest sens Guvernul, cu ajutorul sprijinului Uniunii Europene, a identificat resurse alternative de aprovizionare cu gaze a republicii.

„Fiind conștienți de incertitudinea furnizării gazelor de către „Gazprom”, Guvernul, instituțiile responsabile au creat condiții ca „Energocom” să cumpere gaze de pe piață. Astfel s-a reușit crearea unor rezerve. Astăzi, președinta Ursula von der Leyen a vorbit despre un suport suplimentar de 200 de milioane de euro, pentru ca R. Moldova să poată cumpăra de pe piață volume suplimentare de gaze, astfel ca să ne descurcăm în această iarnă”, a punctat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md