01:21:15 20.01.2021
 
Stiri

VIDEO, DOC // Maia Sandu, după întâlnirea cu președintele Ucrainei: "Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic"

Actualitate 12.01.2021 17:55 Vizualizări2220 Autor: Ziarul National
VIDEO, DOC // Maia Sandu, după întâlnirea cu președintele Ucrainei:


Relațiile moldo-ucrainene vor fi relansate, promite președintele Maia Sandu care a efectuat astăzi prima sa vizită oficială peste hotare și a avut întrevederi cu reprezentanții conducerii de vârf din Ucraina.

Șeful statului a declarat, după întrevederea cu omologul ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, că una dintre înțelegeri vizează inițierea unui "nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană".

"Cooperarea noastră se va baza atât pe discutarea și soluționarea problemelor existente, cât și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state. Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic.

Am convenit să continuăm discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, cât și să intensificăm eforturile noastre comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor.
Pe lângă faptul că ne-am înțeles să aducem la nivel de parteneriat strategic relația dintre statele noastre și să creăm Consiliul Prezidențial, am convenit să intensificăm eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, am declarat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, am stabilit să accelerăm acordul care ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate, am discutat despre necesitatea de a diversifica sursele de energie, am accentuat că aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru este o prioritate comună, am analizat opțiunea dezvoltării infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor noastre", a declarat Maia Sandu.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii dintre Sandu și Zelensky se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate, necesitatea de a diversifica sursele de energie, aprovizionarea cu apă alocalităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună, dar și dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

Menționăm că, la Kiev, președinții R. Moldova și Ucrainei au semnat o declarație comună, textul căreia îl puteți citi mai jos.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md