08:44:03 02.10.2023
Stiri

„Mai puține hârțoage pentru antreprenori”: Parlamentul a ușurat activitatea agenților economici din R. Moldova

Actualitate 12.05.2023 12:32 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
„Mai puține hârțoage pentru antreprenori”: Parlamentul a ușurat activitatea agenților economici din R. Moldova PAS


Antreprenorii din R. Moldova nu vor fi amendați în primii trei ani de activitate a întreprinderii, decât în cazurile în care se comit infracțiuni, nu vor mai trebui să dețină „pașaportul albastru medical” pentru angajații din domeniul HoReCa, iar programarea concediilor devine opțională.

Schimbările se conțin în primul pachetul de dereglementare, care a fost votat astăzi de Parlament în două lecturi.

De exemplu, costurile pentru verificarea medicală la angajare și cea periodică a persoanelor care urmează a fi angajate în funcții care implică activitatea cu produse alimentare, inclusiv în domeniul HoReCa, vor fi acoperite din bugetul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Concomitent, este prevăzută posibilitatea efectuării examinării medicale la instituțiile medicale publice sau private.

Totodată, Parlamentul a aprobat o nouă redacție a clauzei privind achitarea indemnizației de concediu, care să aducă un echilibru între drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului. Astfel, indemnizația de concediu va fi plătită de către angajator cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu sau la o altă dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul.

Alte schimbări operate de Parlament prevăd că Guvernul va oferi compensații la procurarea aparatelor de casă pentru a ușura tranziția la activitatea independentă a deținătorilor de patentă, iar agenții economici nu vor mai trebui să raporteze informații privind salariații către centrele militare.

Totodată, deținerea regulamentelor interne a fost lăsată la latitudinea antreprenorilor și a fost exclusă necesitatea precontractului individual de muncă și a preavizării în scris a angajatului despre data începerii concediului anual.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, autorul proiectului, estimează că modificările operate în legislație vor duce la economisirea a peste 50 de milioane de lei și a circa 200 mii de ore de muncă pe an.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md