00:06:39 18.06.2024
Stiri

„Mai puține hârțoage pentru antreprenori”: Parlamentul a ușurat activitatea agenților economici din R. Moldova

Actualitate 12.05.2023 12:32 Vizualizări1976 Autor: Ziarul National
„Mai puține hârțoage pentru antreprenori”: Parlamentul a ușurat activitatea agenților economici din R. Moldova PAS


Antreprenorii din R. Moldova nu vor fi amendați în primii trei ani de activitate a întreprinderii, decât în cazurile în care se comit infracțiuni, nu vor mai trebui să dețină „pașaportul albastru medical” pentru angajații din domeniul HoReCa, iar programarea concediilor devine opțională.

Schimbările se conțin în primul pachetul de dereglementare, care a fost votat astăzi de Parlament în două lecturi.

De exemplu, costurile pentru verificarea medicală la angajare și cea periodică a persoanelor care urmează a fi angajate în funcții care implică activitatea cu produse alimentare, inclusiv în domeniul HoReCa, vor fi acoperite din bugetul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Concomitent, este prevăzută posibilitatea efectuării examinării medicale la instituțiile medicale publice sau private.

Totodată, Parlamentul a aprobat o nouă redacție a clauzei privind achitarea indemnizației de concediu, care să aducă un echilibru între drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului. Astfel, indemnizația de concediu va fi plătită de către angajator cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu sau la o altă dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul.

Alte schimbări operate de Parlament prevăd că Guvernul va oferi compensații la procurarea aparatelor de casă pentru a ușura tranziția la activitatea independentă a deținătorilor de patentă, iar agenții economici nu vor mai trebui să raporteze informații privind salariații către centrele militare.

Totodată, deținerea regulamentelor interne a fost lăsată la latitudinea antreprenorilor și a fost exclusă necesitatea precontractului individual de muncă și a preavizării în scris a angajatului despre data începerii concediului anual.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, autorul proiectului, estimează că modificările operate în legislație vor duce la economisirea a peste 50 de milioane de lei și a circa 200 mii de ore de muncă pe an.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md