13:00:26 16.04.2024
Stiri

Mai mulți deputați sunt nemulțumiți că Igor Dodon ÎNCALCĂ sistematic CONSTITUȚIA: „Poate a venit momentul să înceapă procedura de DEMISIE, chiar dacă este una complicată”

Politică 03.12.2018 15:20 Vizualizări2215 Autor: Ziarul National
Mai mulți deputați sunt nemulțumiți că Igor Dodon ÎNCALCĂ sistematic CONSTITUȚIA: „Poate a venit momentul să înceapă procedura de DEMISIE, chiar dacă este una complicată”


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a avut în ultima perioadă schimburi de replici tăioase cu Igor Dodon, afirmă că mai mulți deputați îl îndeamnă să fie inițiată procedura de impeachment în privința șefului statului. Și asta pentru că președintele R. Moldova încalcă conștient Constituția.

„În cazul acestei confruntări politice a apărut un element instituțional și anume încălcarea legii și a Constituției. După ce Parlamentul își menține votul pentru câteva legi, Constituția îl obligă pe președintele Dodon să le promulge. Dacă nu promulgă, el încalcă legea. Constituția spune că, dacă președintele țării încalcă Legea Supremă, el poate fi demis. Pentru moment, noi nu am intrat într-o confruntare deschisă legată de demisie, deoarece demisia este o procedură foarte complicată. Din acest motiv ne-am adresat la Curtea Constituțională (CC), pentru a debloca situația. CC a spus că, în cazul în care președintele nu promulgă legile și nu numește miniștri, atunci atribuțiile sunt preluate de președintele Parlamentului sau prim-ministru. Nu vorbim despre suspendarea președintelui Dodon, ci despre faptul că-i sunt suspendate anumite atribuții, fiindcă dlui intenționat nu le exercită”, a declarat Candu, în cadrul unei emisiuni televizate.

Totuși, spicherul nu exclude că ar putea fi, totuși, inițiată procedura de demitere. „Cu regret, președintele deja a cincea oară încalcă Constituția. Mulți deputați se întreabă dacă nu a venit momentul să înceapă procedura de demisie, chiar dacă este mai complicată. Nu decid eu acest lucru. Trebuie să ne adresăm la CC, care să constate circumstanțele și motivele de demisie, după care trebuie să fie făcută comisie de anchetă în Parlament. Această comisie trebuie să facă dosarul, după care Curtea Constituțională să decidă. Ulterior, e nevoie de voturile a două treimi din deputați și urmează referendumul de demitere. S-ar putea să nu fie un scenariu probabil, dar la ora actuală președintele țării încalcă Constituția a cincea oară”, a subliniat oficialul.

Sursa citată mai spune că președintele Dodon nu prezintă argumente juridice atunci când nu semnează o lege sau nu numește unii miniștri.

„Sunt doar argumente politice, poziționare politică. Nu a semnat legea cu privire la Codul Audiovizualului, deoarece prevede anumite norme legate de lupta împotriva propagandei, fiindcă sunt prejudiciate interesele Federației Ruse. Sunt argumente politice, nu juridice. Dacă crede că legile sunt neconstituționale, atunci el se poate adresa la CC, dar nu să-și asume un rol prea mare. Legalitatea unei legi nu se pune la îndoială de președinte, atunci când el este obligat s-o promulge”, a conchis Andrian Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md