11:13:12 22.05.2018
 
Stiri

Loc misterios în lume: GROAPA cu diamante

Știri 08.09.2017 20:03 Vizualizări2251 Autor: Ziarul National
Loc misterios în lume: GROAPA cu diamante sursa: google.ro

Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, fiind cea de-a doua groapă artificială din lume ca mărime.

Groapa este astăzi un hău imens, în interiorul căruia, pentru a privi este nevoie de un act de curaj, însă priveliștea merită din plin acest efort.

Dimensiunile gropii sunt cu adevărat impresionante, suprafața fiind de 17 hectare iar lățimea de 463 de metri. Adâncimea totală a gropii depășește 200 de metri, dar pot fi văzuți astăzi doar 175 din ei, un lac adânc de 40 de metri aflându-se pe fund.

Dincolo de superlativele sale, The Big Hole este un loc cu o istorie zbuciumată.

Frământările din zonă au început în anul 1866, când Erasmus Jacobs a găsit ceea ce părea a fi o pietricică strălucitoare pe când se plimba pe un platou, undeva lângă orașul Kimberley de astăzi. Pietricica s-a dovedit a fi nici mai mult nici mai puțin decât un diamant veritabil, iar de aici până la începerea freneziei a fost doar un pas. Cecil Rhodes, după numele căruia fusese numită o țară din Africa, Rhodesia, s-a folosit de influența, banii și puterea sa pentru a exploata fiecare diamant din zonă. Astfel, compania condusă de acesta a ajuns una dintre principalele companii extractive ale lumii.

Săpăturile au durat mulți ani, imensa groapă fiind făcută prin muncă fizică extenuantă și extrem de periculoasă, folosindu-se cele mai rudimentare metode. Astfel, miile de muncitori aduși de companiile extractive au început în scurt timp să fie victimele numeroaselor accidente de muncă, care au creat un renume sumbru locului.

În timp eforturile au dat rezultate peste așteptări, de aici fiind extrasă o cantitate titanică de diamante - 2722 de kilograme (mai bine de două milioane și jumătate de carate).

În anul 1914, extracția de la The Big Hole devenise neprofitabilă, iar mina a fost închisă. Atunci s-a hotărât transformarea locației într-o atracție turistică, care ar aduce profituri sub altă formă. Compania extractivă De Beers a investit o sumă destul de semnificativă în acest sens, amenajând groapa astfel încât astăzi să pară un loc liniștit și plăcut de vizitat. Pe lângă inundarea gropii care a dat naștere unui lac și amenajarea locului în sine pentru a fi sigur, s-au amenajat și clădiri în jur, dedicate istoriei locului.

Gura imensă către interiorul pământului pare să își fi găsit în sfârșit liniștea, păstrând în continuare liniștitul lac albăstrui pe fund. Locul este astăzi o dovadă a impactului puternic pe care omul îl are asupra mediului.

În prezent, autoritățile sud-africane fac eforturi pentru a include The Big Hole pe lista monumentelor aflate în patrimoniul mondial UNESCO.

Sursa: realitatea.net

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md