13:13:15 14.07.2020
 
Stiri

VIDEO // Orășelul European 2019, inaugurat oficial în centrul Chișinăului: „​Apropierea de UE se face nu prin declarații, pancarte și VUVUZELE, ci prin fapte concrete, în fiecare zi”

Social 11.05.2019 12:55 Vizualizări1156 Autor: Ziarul National
VIDEO // Orășelul European 2019, inaugurat oficial în centrul Chișinăului: „​Apropierea de UE se face nu prin declarații, pancarte și VUVUZELE, ci prin fapte concrete, în fiecare zi”


Orășelul European 2019, amenajat în Grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău, a fost inaugurat în această după-amiază de către Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, și diplomații statelor europene acreditați în R. Moldova.

Fiecare stat membru al UE a amenajat câte un stand, prezentând cetățenilor R. Moldova și oaspeților capitalei cultura, bucătăria tradițională, dar și proiectele sprijinite în republica noastră.

Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că relația dintre UE și R. Moldova rămâne a fi una strânsă. Printre principalele progrese înregistrate în ultimii ani, diplomatul a evidențiat reformele economice, implementarea Acordului de Liber Schimb, creșterea exporturilor spre piața UE și stabilizarea sistemului financiar.

Totodată, oficialul european a încurajat autoritățile să continue eforturile privind reformarea sistemului justiției, lupta împotriva corupției, consolidarea statului de drept.

Prezent la inaugurarea Orășelului European 2019, premierul Pavel Filip a declarat că apropierea de UE se face prin fapte concrete. „Europa nu este despre geopolitică, ci despre oameni. Este un model de dezvoltare bazat pe democrație, libertate și înțelegere. Europa este nu doar o destinație, Europa este un drum. Noi ne dorim aderarea la UE, aceasta este destinația noastră. Apropierea de UE nu se face prin declarații, pancarte și vuvuzele. Apropierea de UE se face prin fapte concrete, în fiecare zi”.

Totodată, premierul a accentuat că trebuie să gândim și să acționăm în stilul valorilor europene. „Iar Europa condamnă astăzi pe toți cei care se pronunță pentru distrugere, lichidare, anihilare. Europa construiește democrație, libertate și înțelegere. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă și politicienii. Haideți să devenim europeni prin gândire și acțiuni, nu prin declarații. Să fim europeni făcându-ne meseria cu dedicație, acționând cu responsabilitate și fiind mai toleranți și mai buni. Haideți în fiecare zi, împreună, să construim Europa aici, acasă, în Moldova”, a conchis Pavel Filip.

Orășelul European va fi deschis în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală în perioada 11 și 12 mai. Vizitatorii vor avea posibilitate să cunoască cultura și bucătăria țărilor europene, să asculte muzică și să vizioneze filme.


Agenda activităților dedicate Zilei Europei:

Orășelul european Chișinău: 11 mai 2019

Loc: Grădina publică „Ștefan cel Mare”

13:00 – 13:30 Ceremonia oficială de deschidere

13:30 – 17:00 Program muzical

13:00 - 17:00 Activități în cadrul orășelului european:

Cultura și gastronomia țărilor membre ale UE, proiecte de asistență tehnică, școala limbilor europene, Zona Urban Vibes, zona copiilor

19:00 – 21:30 Moldovan National Youth Orchestra și corului La La Play – un concert organizat în parteneriat cu UNICEF
Loc: Scuarul Catedralei

Zilele filmului și culturii europene Chișinău: 12 mai 2019

Loc: Grădina publică „Ștefan cel Mare”

14:00 – Deschidere

14:20 – Recital Jazz-n-Chisinau

15:00 – Charleen Macht Schluss (Despre o fată, Germania) – pentru adolescenți

17:00 – Concert Via Dacă

18:00 – Moromeții-2 (România) – dramă istorică

20:00 – Truman (Spania) – dramedie

22:00 – Încheierea zilei

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md