01:03:02 08.12.2023
Stiri

VIDEO // Salarii majorate cu 15% pentru 48 de mii de angajați din sistemul medical, cu 25% pentru cei din domeniul culturii și indemnizație unică în valoare de 5 000 de lei pentru 66 de mii de cadre didactice și angajații MAI

Actualitate 25.09.2023 11:27 Vizualizări17196 Autor: Ziarul National
VIDEO // Salarii majorate cu 15% pentru 48 de mii de angajați din sistemul medical, cu 25% pentru cei din domeniul culturii și indemnizație unică în valoare de 5 000 de lei pentru 66 de mii de cadre didactice și angajații MAI


UPDATE // Guvernul a anunțat, după briefingul premierului Dorin Recean, că pachetul de sprijin numit „Spor pentru (R.)Moldova” are o valoare de 1,65 de miliarde de lei.

Acesta mai include majorarea cu 20% a salariului angajaților mai multor instituții publice - Consiliului Audiovizualului, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, APP, ANSA, AIPA, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și a Agenției Resurse Informaționale Juridice.

Guvernul de la Chișinău anunță un pachet de sprijin numit „Spor pentru (R.)Moldova”, în valoare de 1,3 miliarde de lei și cu impact direct pentru circa 170 000 de beneficiari.

Premierul Dorin Recean a declarat astăzi, într-un briefing de presă susținut la Guvern, că rectificările la bugetul de stat urmează a fi făcute în zilele următoare, iar săptămâna viitoare va merge personal în Parlament pentru a solicita sprijinul deputaților pentru realizarea acestui program.

Programul, sprijinit de partenerii de dezvoltare, mai prevede alocarea altor 352 de milioane de lei pentru cheltuielile pentru căldură și energie electrică din școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Rectificările anunțate presupun acordarea de suport pentru domeniile sănătate, educație, ordine publică și cultură.

„Suportul pentru sănătate constă dintr-o creștere de 15% a salariilor tuturor medicilor, asistentelor medicale și infirmierilor. Asta se referă la 48 000 de persoane care activează în instituții finanțate din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, dar și în spitalul Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării, Centrul de reabilitare, medicii din instituțiile penitenciare, dar și medicii legiști în cazul cărora salariul va fi majorat cu 26%. Astfel, salariul mediu al unui medic va crește de la 17 344 de lei la 19 945 de lei”, a explicat Dorin Recean.

Același program prevede indemnizații unice acordate tuturor angajaților din sistemul de învățământ, adică la peste 100 000 de persoane.

„Pentru roți profesorii din toate instituțiile de învățământ vom oferi o plată unică de 5 000 de lei. Este vorba despre 66 000 de persoane. În plus, peste 35 000 de cadre non-didactice vor primi un spor unic de 3 000 de lei”, a detaliat șeful Guvernului.

Tot câte 5 000 de lei vor primi circa 10 000 de angajați din sistemul afacerilor interne.

Premierul Recean a anunțat, de asemenea, majorarea cu 25% a salariilor tuturor angajaților din domeniul culturii. De exemplu, un actor ar urma să primească o retribuție lunară mai mare cu 1 500 de lei.

Același program mai prevede alocarea suplimentară a 10 milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor, a altor 300 de milioane pentru proiectele de dezvoltare regională, incluse în programul „Satul European”, precum și a 100 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor.

„Guvernul este alături de cetățeni în aceste timpuri grele. Anul trecut a fost unul dificil și, cu ajutorul partenerilor europeni, cu ajutorul SUA, cu ajutorul altor prieteni, am putut să trecem împreună de o iarnă foarte dificilă, compensând cheltuielile din factură, dar și acordând altfel de asistență necesară în timpurile dificile. Anul acesta este la fel, destul de dificil, ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice și de asta Guvernul vine să sprijine cetățenii, economia. Oricât de dificil ar fi, Guvernul a identificat, totuși, resurse suplimentare, tot cu ajutorul prietenilor noștri europeni, din SUA și din organizațiile internaționale și vom avea un program bine pus la punct pentru ca, pe de o parte, să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii ale populației, dar și să putem să stimulăm creșterea economică. Obiectivul nostru este să avem o economie puternică, o economie europeană, care să ducă la creșteri salariale”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md