VIDEO // Primele declarații ale lui Voronin după perchezițiile și reținerile operate în cazul celor 14 deputați care l-au părăsit în 2015 pentru a-l ajuta pe Plahotniuc: „Cu lucrul acesta trebuie de terminat odată și odată”
Liderul comuniștilor Vladimir Voronin salută acțiunile organelor de drept în cazul transfugilor care i-au decimat, la finele anului 2015, fracțiunea parlamentară, pentru a ajuta democrații să aibă o majoritate în Parlament, dar se arată surprins că s-a reacționat abia după șapte ani de la acele evenimente.
Voronin a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că va colabora cu organele de anchetă în acest caz, mai ales că partidul său a avut de suferit enorm de pe urma celor 14 transfugi, la scurt timp alăturându-li-se și deputata Aliona Babiuc, numărul „trădătorilor” ridicându-se la 15.
Comuniștii aveau atunci 21 de deputați, iar la alegerile următoare nu au mai intrat în Parlament, liderul PCRM explicând acest lucru prin faptul că încrederea alegătorilor a fost pierdută din cauza transfugilor.
„Cu lucrul acesta trebuie de terminat odată și odată. Tragem nădejde că o să se ajungă la un final”, a punctat Vladimir Voronin.
Aceeași sursă a precizat că, la scurt timp după ce au părăsit fracțiunea comuniștilor, mai mulți foști colegi de-ai săi s-au „îmbogățit peste noapte”.
Ex-deputatul Sergiu Stati și-ar fi procurat un automobil de lux, Galina Balmuș - „apartament și mașină”, „ceilalți tot așa”.
„Cum poți pe spatele partidului să faci așa ceva, să trădezi și să te îmbogățești? Nu mai vreau să vorbesc de această Ivanov, că mi-e greață. Dacă îs vinovați, să răspundă de unde s-au îmbogățit peste noapte, de unde aceste bogății”, a declarat Voronin, adăugând că fostul deputat Eugeniu Nichiforciuc i-ar fi propus unei deputate comuniste 300 000 de euro ca să părăsească fracțiunea.
Liderul comuniștilor a ținut să nege și faptul că perchezițiile și reținerile de ieri ar fi o „înțelegere” a sa cu președinta Maia Sandu, afirmând că, de când a fost aleasă șefă a statului, au purtat o singură discuție care a durat „mai puțin de un minut”. Mai exact, Maia Sandu l-a telefonat în primăvara trecută, ca și pe ceilalți ex-președinți, pentru a le afla părerea despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate.
Deputata Elena Bodnarenco, prezentă la aceeași conferință de presă, a declarat că și ei i s-a propus atunci să-l părăsească pe Voronin. Cel care i-a făcut oferta „de două ori” a fost ex-deputatul Sergiu Sîrbu, și el transfug de la comuniști, numai că mai înainte.
Bodnarenco a scris plângere la Centrul Național Anticprupție, iar timp de șase ani nu s-a întâmplat nimic.
Amintim că procurorii anticorupție și angajații SIS au efectuat, miercuri, percheziții la 13 deputați care, în 2015, au părăsit fracțiunea comuniștilor din Parlament. Patru dintre aceștia au fost reținuți, fiind bănuiți de îmbogățire ilicită. Este vorba de Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Anatol Zagorodnîi.
De asemenea, a fost reținut și fostul deputat Sergiu Sîrbu, care l-ar fi prevenit cu o zi înainte pe Reșetnicov „să-și curețe casa”, fiindcă urmează percheziții.
Conferință de presă susținută de liderul comuniștilor, deputatul Vladimir Voronin
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”