Liderul unui partid parlamentar spune că Dodon ar fi COMIS UN ABUZ în serviciu și cere Procuraturii Generale să ia măsuri
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), ex-ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, consideră că președintele Igor Dodon a comis un abuz în serviciu atunci când a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiile multilaterale din România, iar Procuratura Generală, precum și alte instituții ale statului, trebuie să se autosesizeze și să reacționeze la acest caz.
„Foarte multă lume bună este indignată de decizia inexplicabilă a președintelui Igor Dodon de a interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții multilaterale în România. Mai mult, atitudinea agresivă și incompetentă a președinției față de reacția ambasadorilor român și american la această decizie este demnă de toată critica”, a scris Ciboratu pe o rețea de socializare.
Potrivit fostului ministru al Apărării, Dodon ar fi incovat un motiv inventat, atunci când a interzis militarilor moldoveni să participe la acel exercițiu.
„Nu am văzut rezoluția președintelui la demersul Ministerului Apărării de a-l informa privind exercițiul și de a-i cere permisiunea pentru deplasarea peste hotare a contingentului cu arme din dotare - o procedură standard. Din relatările de presă am înțeles că Dodon și-a motivat refuzul de a permite plecarea contingentului prin, chipurile, „necorespunderea acțiunii principiului de neutralitate”. Dacă e așa, atunci e un motiv inventat, nimic din legislația curentă nu-i oferă o astfel de interpretare. Avem în cazul dat o decizie voluntaristă și nemotivată, care poate fi calificată drept abuz în serviciu”, este de părere Cibotaru.
În același context, liderul PLDM a precizat că, pentru participarea contingentului Armatei Naționale la aceste exerciții, au fost alocate resurse din bugetele SUA și României.
„Decizia neîntemeiată a președintelui Dodon a adus un prejudiciu material (pe lângă cel politic, desigur) României și SUA, dar și Armatei Naționale. Dodon a provocat un prejudiciu pe care trebuie să-l acopere din propriul buzunar, nu din contul bugetului de stat. Dacă va continua tot așa, partenerii vor proceda astfel: vor penaliza R. Moldova pentru neîndeplinirea angajamentelor sale acceptate și intrate în vigoare. Orice acțiune de acest fel a președintelui - Comandantul Suprem al Forțelor Armate - trebuie examinată sub prisma legislației. Chem Procuratura Generală, dar și alte instituții ale statului R. Moldova să se sesizeze pe marginea acestui caz”, a cerut Cibotaru.
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”
Război în Ucraina. Putin și-a demolat „cuibușorul de nebunii” de la Marea Neagră de frica dronelor