02:58:37 13.06.2024
Stiri

Liderul unui partid parlamentar spune că Dodon ar fi COMIS UN ABUZ în serviciu și cere Procuraturii Generale să ia măsuri

Politică 28.02.2017 14:00 Vizualizări6060 Autor: Ziarul National
Liderul unui partid parlamentar spune că Dodon ar fi COMIS UN ABUZ în serviciu și cere Procuraturii Generale să ia măsuri


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), ex-ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, consideră că președintele Igor Dodon a comis un abuz în serviciu atunci când a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiile multilaterale din România, iar Procuratura Generală, precum și alte instituții ale statului, trebuie să se autosesizeze și să reacționeze la acest caz.

„Foarte multă lume bună este indignată de decizia inexplicabilă a președintelui Igor Dodon de a interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții multilaterale în România. Mai mult, atitudinea agresivă și incompetentă a președinției față de reacția ambasadorilor român și american la această decizie este demnă de toată critica”, a scris Ciboratu pe o rețea de socializare.

Citește și: DOC // Dodon consideră că SUA și România sunt „SATE” și nu are nevoie de „LECȚII”: „Aș vrea să văd reacția Casei Albe sau a Palatului Cotroceni”

Potrivit fostului ministru al Apărării, Dodon ar fi incovat un motiv inventat, atunci când a interzis militarilor moldoveni să participe la acel exercițiu.

„Nu am văzut rezoluția președintelui la demersul Ministerului Apărării de a-l informa privind exercițiul și de a-i cere permisiunea pentru deplasarea peste hotare a contingentului cu arme din dotare - o procedură standard. Din relatările de presă am înțeles că Dodon și-a motivat refuzul de a permite plecarea contingentului prin, chipurile, „necorespunderea acțiunii principiului de neutralitate”. Dacă e așa, atunci e un motiv inventat, nimic din legislația curentă nu-i oferă o astfel de interpretare. Avem în cazul dat o decizie voluntaristă și nemotivată, care poate fi calificată drept abuz în serviciu”, este de părere Cibotaru.

În același context, liderul PLDM a precizat că, pentru participarea contingentului Armatei Naționale la aceste exerciții, au fost alocate resurse din bugetele SUA și României.

„Decizia neîntemeiată a președintelui Dodon a adus un prejudiciu material (pe lângă cel politic, desigur) României și SUA, dar și Armatei Naționale. Dodon a provocat un prejudiciu pe care trebuie să-l acopere din propriul buzunar, nu din contul bugetului de stat. Dacă va continua tot așa, partenerii vor proceda astfel: vor penaliza R. Moldova pentru neîndeplinirea angajamentelor sale acceptate și intrate în vigoare. Orice acțiune de acest fel a președintelui - Comandantul Suprem al Forțelor Armate - trebuie examinată sub prisma legislației. Chem Procuratura Generală, dar și alte instituții ale statului R. Moldova să se sesizeze pe marginea acestui caz”, a cerut Cibotaru.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md