22:29:27 15.04.2024
Stiri

LICITAȚII // „Cuibușorul” democraților de la Cahul

Anticorupție 14.02.2016 10:12 Vizualizări7898 Autor: Mariana Rață
LICITAȚII // „Cuibușorul” democraților de la Cahul facebook.com
Sergiu Dragoi și Andrian Galaju, membri activi în cadrul Organizației Teritoriale Cahul a PD, alături de premierul Pavel Filip


ARANJAMENTE // O bună parte din licitațiile publice organizate anul trecut în raionul Cahul a fost câștigată de firmele reprezentanților Partidului Democrat

Doar în 2015, mai bine de 70 de licitații organizate în raionul Cahul au fost câștigate de patru companii, fondate și administrate de reprezentanți și fruntași ai Organizații Teritoriale (OT) Cahul a Partidului Democrat (PDM).

Șeful Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul, Sergiu Drangoi, tot el secretar executiv al OT Cahul a PDM, susține că e vorba doar despre o coincidență. Caietele de sarcini pentru licitațiile câștigate de aceste companii au fost elaborate de direcția lui Drangoi, tot el membru al comisiei de concurs.

Interesele au carnet de partid

Boris Susanu este vicepreședintele OT Cahul a Partidului Democrat și cofondator al companiei de construcții „Gebhardt-Costruct” SRL. Pe parcursul anului trecut, firma a câștigat 20 de licitații publice organizate în raionul Cahul. Valoarea totală a lucrărilor pe care compania democratului s-a asumat să le execute este de 3,2 milioane de lei.

Cel mai valoros contract de achiziții, câștigat de firma lui Susanu, prevede reparația capitală a Liceului „Mihai Eminescu”din orașul Cahul.

Concursul a fost desfășurat în mai 2014, iar „Gebhardt-Construct” a câștigat licitația la care au mai participat trei companii, grație faptului că a propus cel mai mic preț - 4,481 de milioane de lei.

Peste exact un an de zile, conducerea liceului, reparat din banii Guvernului României, urma să taie panglica de inaugurare a instituției, lucru care s-a întâmplat, chiar dacă lucrările de reparație încă nu se încheiaseră.

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, la 15 mai 2015, „Gebhardt-Construct” a semnat cu liceul un contact de prelungire a termenului de executare a lucrărilor, iar peste o lună a cerut să i se plătească în plus 591 de mii de lei pentru lucrările executate.

Ala Gaidar, directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, tot ea președintă a Organizației de Femei din Cahul a Partidului Democrat, a acceptat cererea de majorare a costului lucrărilor.

Apartamentul, prietenul și tenderele

Compania „Gold-Construct” SRL a câștigat, în 2015, 19 licitații publice organizate în raionul Cahul. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondator și administrator al firmei este AndrianGalaju, un angajat al Oficiului teritorial Cahul al ÎS „Cadastru”.

Andrian este membru activ al Partidului Democrat, pe pagina sa de Facebook acesta are mai multe poze în care apare alături de noul premier, Pavel Filip, tot el președinte al OT Chișinău a PDM.

„Aveți răbdare, lucrurile o să se schimbe spre bine. Cunosc capacitățile și pe domnul Filip personal, hai o să discutăm măcar după primele 100 de zile”, nota tânărul, pe aceeași rețea de socializare, într-un mesaj de susținere a candidaturii lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru.

Firma „Gold-Construct” a fost fondată pe 25 noiembrie 2013 și peste doar cinci luni de zile a și început a câștiga licitații în primăriile din raionul Cahul.

„Nu e nimic straniu. Eu lucrez pentru un profit mic. Propun cel mai mic preț și de aceea câștig licitațiile”, ne-a explicat Andrian Galaju succesul său la tenderele publice din Cahul.

Întâmplător sau nu, firma acestuia însă își are sediul într-un apartament care aparține tatălui șefului Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri din raionul Cahul, Sergiu Drangoi, despre care Galaju recunoaște că îi este un bun prieten.

Tot Dragoi este și secretarul executiv al OT Cahul a PDM, iar direcția pe care o conduce are rolul important de a elabora caietul de sarcini pentru licitațiile publice de executare a lucrărilor de reparații și construcții organizate în Cahul. Cu alte cuvinte, direcția lui Drangoi stabilește condițiile pe care trebuie să le întrunească viitorul câștigător al licitației.

Secretul succesului

„Relațiile mele cu Andrian Galaju nu puteau influența licitațiile”, ne asigură Drangoi, precizând că nici el, nici tatăl său, Nicolae Drangoi, nu au nicio legătură cu firma „Gold-Construct”.

„Andrian a semnat un contract de comodat cu tatăl meu și a închiriat apartamentul acestuia pentru sediul firmei”, afirmă funcționarul cahulean.

Întrebat cum se face că marea majoritate a licitațiilor pentru efectuarea lucrărilor de reparații și construcții în Cahul sunt câștigate de firme ale membrilor Partidului Democrat, Drangoi ne-a dat asigurări că niciodată nu s-a ținut cont de apartenența politică a oamenilor de afaceri.

Și AndrianGalaju insistă că prietenia sa cu Drangoi nu i-a influențat succesul la licitații.

„Nu are nicio legătură, mai ales că Sergiu nu activează de mult timp în această funcție. Eu am câștigat licitații și până ca el să devină șef al direcției”, afirmă Galaju, explicându-ne că el participă doar la licitațiile din raionul Cahul, pentru că astfel și cheltuielile de regie sunt mai mici și nici experiența nu este atât de mare, încât să participe la licitațiile din alte raioane.

Timp de un an și jumătate, până la venirea lui Drangoi în fruntea direcției, firma lui Galaju a câștigat zece licitații publice în Cahul, iar în șapte luni după numire, „Gold-Construct” a câștigat alte 17 licitații.

Andrian Galaju menționează că și-a deschis compania din economiile făcute și ajutorul părinților. „Unii preferă să își investească economiile în mașini. Eu am ales să pornesc o afacere pentru a-mi face un viitor în țară”, a explicat el.

În 2015, firma tânărului a câștigat licitații în valoare de 4,1 milioane de lei.

Alte firme, același partid

Tot membri ai Partidului Democrat ar fi și Alexei și Ion Ghindă, fondatorii companiilor „Alexconstruct” și „Lumea calității”, care s-au ales în 2015 cu 26 și, respectiv, patru contracte de reparații în Cahul.

Surse din cadrul Consiliului raional Cahul ne-au comunicat că toate aceste companii au reușit să câștige licitațiile grație suportului vicepreședintei raionului Elena Bacalu, președintă a OT Cahul a PDM.

Președintele raionului, Ion Groza, dezminte. Potrivit lui, Elena Bacalu nu mai este vicepreședintă a raionului din septembrie 2015, când a devenit deputat al fracțiunii PDM.

„Despre licitațiile din raion pot să vă spun doar că nu am avut niciodată senzația că ar fi aranjate. Nu am primit niciodată obiecții. Eu reprezint Partidul Liberal Democrat și nu aș fi avut niciun motiv să avantajez la tendere firmele democraților. E adevărat că în ultima perioadă noi am expus opinii critice la adresa PLDM, dar asta nu înseamnă că suntem deja la PDM”, a încercat să se justifice președintele raionului.

„Nu-mi voi încuraja colegii să își ceară scuze pentru succes”

„Menționez tranșant: în calitate de lider al organizaţiei teritoriale a PDM Cahul, nu voi încuraja niciodată membrii acestei organizaţii să îşi ceară scuze pentru succesul pe care-l au în carieră și pe care l-au obţinut datorită pregătirii și muncii lor. Cei peste 3000 de membri ai organizaţiei teritoriale Cahul a Partidului Democrat sunt profesori îndrăgiţi, medici respectaţi, lideri agricoli serioşi, oameni de nădejde şi muncitori. Da, din echipa PDM fac parte manageri bunişi oameni care au reușit în business, în mediul privat. Eu și echipa PDM Cahul încurajăm implicarea acestor oameni, pentru că raionul are nevoie de profesionişti în realizarea proiectelor de dezvoltare.Este important pentru raion să fie realizate cât mai multe proiecte de dezvoltare, pentru binele tuturor locuitorilor,iar resursele financiare publice pentru aceste lucrări să fie utilizate în mod transparent și corect.În ciuda tuturor presiunilor care există, nu pot să fiu de acord cu denigrarea imaginii membrilor noştri, prin acuzaţiilepublicate fără nicio probă și verificare detaliată”, ne-a răspuns Elena Bacalu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md