19:22:29 26.07.2021
 
Stiri

Josep Borrell, către miniștrii de Externe ai Georgiei, R. Moldova și Ucrainei: „Apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți”

Actualitate 24.06.2021 17:40 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
Josep Borrell, către miniștrii de Externe ai Georgiei, R. Moldova și Ucrainei: „Apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți”


Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi la Bruxelles, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, David Zalkaliani și Dmytro Kuleba, o întrevedere cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles.

Oficialul european le-a transmis celor trei miniștri că Uniunea Europeană acordă cea mai mare importanță relațiilor sale cu partenerii estici și consideră că această regiune din care face parte și R. Moldova constituie o „prioritate” pentru autoritățile de la Bruxelles.

„Trebuie să salut coordonarea mai strânsă dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și solicitarea acestora de cooperare consolidată cu Uniunea Europeană. Un aspect crucial al Parteneriatului nostru estic este construirea de legături nu numai între Uniunea Europeană și țările noastre partenere, ci și între acestea - între parteneri, și acest lucru este binevenit. Și cu fiecare dintre dumneavoastră, nu numai că cooperăm în Parteneriatul estic, dar avem și acorduri de asociere, inclusiv Zone de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare. Aceste acorduri sunt cele mai cuprinzătoare pe care Uniunea Europeană le are cu orice alt partener - cu oricare dintre partenerii săi, ceea ce ne obligă să ne consolidăm asocierea politică și integrarea economică, lucru pe care l-am făcut.

Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate - și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride - cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei”, a declarat Josep Borrell la întâlnirea cu Ciocoi, Zalkaliani și Kuleba.

CITIȚI și Dodon apără interesele Rusiei în detrimentul AVANTAJELOR Republicii Moldova. Socialistul l-a sunat de URGENȚĂ pe Ciocoi și i-a cerut EXPLICAȚII pentru documentul semnat la Kiev. Cum i-a răspuns premierul interimar

Potrivit oficialului european, „apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți”.

„În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii-cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare. (...) Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. În decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat că Uniunea Europeană este partenerul politic și comercial strategic pentru cele trei țări asociate care și-au unit eforturile pentru a promova mai eficient agenda de integrare europeană, fiind ghidate de aspirațiile lor europene. Aureliu Ciocoi a opinat că în continuare sunt necesare eforturi susținute pentru consolidarea democrației și statului de drept, țările asociate asumându-și angajamente ferme în acest sens, inclusiv prin Acordurile de Asociere cu UE.

Menționăm că, la Bruxelles,cei trei miniștri de Externe de la Chișinău, Kiev și Tbilisi au mai avut întrevederi cu membrii Parlamentului European responsabili de cooperarea cu cele trei state asociate: președintele Comitetului pentru politică externă (AFET), copreședintele EURONEST, raportorii Parlamentului European privind implementarea celor trei Acorduri de Asociere și privind Parteneriatul Estic și copreședinții Comitetelor parlamentare de asociere cu UE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md