03:12:07 21.05.2022
Stiri

Iv Ceban recunoaște: „Da, mă AJUTĂ și pe mine mama”

Politică 09.04.2018 09:30 Vizualizări2093 Autor: Ziarul National
Iv Ceban recunoaște: „Da, mă AJUTĂ și pe mine mama”


Trustia, elegii politikoase

Am intrat în campania electorală pentru alegerea primarului ot Chișinău pe neprins de veste, ca haiducii în codru, urmăriți de potira coordonatoricească. Grație sociologilor atenți avem deja primii favoriți ai cursei: Iv Ceban, Silvia Bradu, Maia Candu, înainte de abdicarea sa, și pe a patra, dar nu ultima poziție, e Andrei Țopa, care va reprezenta echipa unită a răzbunătorilor populari timocrați. Vorba cântecului: E haiduc și e vestit, Andrii Țopa cel mai mic.

Redacția noastră a inițiat un ciclu colocvial cu pretenția deontologică de a scoate la iveală esența existențială, antropologică a eventualilor edili transoligarhici. Primul dialog concepțional l-am întreținut, cum era și firesc, cu cel mai masiv candidat, Iv Ceban.

ZN: Să apucăm taurul de coarne, domnule sau tovarășe Iv Ceban. De departe sunteți cel mai corpolent candidat. Care e greutatea Dvs. fizică?

Iv Ceban: Acestea sunt date personale pe care nu sunt obligat să le divulg. Apropos, ca socialist, aș prefera să fiu abordat ca „tovarăș” sau „camarad”.

ZN: Ne-a intrigat promisiunea Dvs. electorală: „Eu știu: Orașul va continua să existe”. Vă referiți la Chișinău, probabil?

Iv Ceban: Mă refer la orașul în care candidez. E greu de priceput? Dacă aș candidat la Bălți, m-aș referi la orașul Bălți. Da, Chișinăul va continua să existe, dacă voi deveni primar. Și Moldova are viitor, în pofida unioniștilor. Și da, cred în viitorul luminos al omenirii, după ce noi vom câștiga alegerile parlamentare.

ZN: Credeți în viitorul luminos al omenirii în pofida entropiei, a legilor astrofizicii care spun că soarele se va stinge? Clasicii marxism-leninismului nu cunoșteau acest detaliu, încă nu fusese descoperit big bangul, altfel, probabil, nu aveau să fie atât de optimiști.

Iv Ceban: Acestea sunt teorii eurounioniste. Noi vom câștiga alegerile parlamentare și le vom anula.

ZN: Dar ce viitor poate avea Republica Moldova în afara Terrei și a sistemului solar?

Iv. Ceban: Da, cred în viitorul Moldovei pe alte planete, în alte sisteme solare și galaxii! Da, cred în statalitate și în infinitatea Moldovei lui Ștefan cel Mare. Și nicio teorie unionistă nu îmi va zdruncina crezul.

ZN: Dar vorbim despre cosmologie, astrofizică, despre ceea ce au descoperit savanți ca Stephen Hawking.

Iv Ceban: Eu sunt moldovan, statalist, anti-unionist și cu asta am spus totul.

ZN: Dar ce credeți despre moldovenii de peste Prut?

Iv Ceban: Moldovenii de dincolo de Prut s-au românizat, numai noi suntem moldoveni adevărați.

ZN: Dar liderul de la Tiraspol, Krasnoselski, zice că numai transnistrenii sunt moldoveni adevărați. Cu cât suntem mai rusificați, cu atât suntem mai moldoveni?

Iv Ceban: Da. Moldovenii adevărați nici nu trebuie să știe moldovenește, fiindcă, dacă știi moldovenește, înțelegi și românește și riști să te contaminezi de românism. Ca să ne salvăm ca popor, ca să salvăm statalitatea trebuie să renunțăm la limba noastră, să vorbim numai rusește.

ZN: În altă ordine de idei, v-ați început cariera ca democrat, pe urmă ați aderat la PCRM, ca, în ultima instanță, să vă identificați ca socialist.

Iv Ceban: Și care e problema? Am încălcat Constituția?

ZN: Totuși, cât cântăriți Dvs.? Nu vă pare că sunteți prea masiv pentru un politician de stânga?

Iv Ceban: Eu țin dietă și fac jogging, când am timp.

ZN: Se vede că aveți timp puțin. Îmi amintesc cum vociferați, ca să nu zic răcneați, într-o iarnă la un miting al PCRM, alături de Voronin. Puțini și-ar fi imaginat atunci că îi veți părăsi pe tovarășii comuniști. De ce l-ați trădat pe Voronin? El pare mai simpatic, mai uman, mai natural decât Dodon.

Iv Ceban: Gusturile nu se discută. Am realizat că socialismul se potrivește mai bine caracterului nostru național moldovenesc, decât comunismul.

ZN: Dar e vreo diferență? Gurile rele spun că Plahotniuc v-a îndrumat pașii spre PSRM.

Iv Ceban: Haideți să facem abstracție de motiv și să analizăm consecințele: cine eram eu în PCRM – băiat de mingi, și cine sunt în PSRM – portavoce. Dacă a fost ideea lui Plahotniuc, nu o confirm, nici nu o infirm, înseamnă că a fost o idee bună și îi sunt recunoscător. Să judecăm faptele, nu ceea ce se spune despre un om sau altul.

ZN: De unde ați luat bani pentru casa de un milion? Vă ajută părinții, ca pe Dodon, sau primiți onorarii de la coordonator?

Iv Ceban: Nu voi nega, mă ajută și pe mine mama, ca pe tovarășul președinte. E și natural, suntem membri ai aceleeași familii politice eurasiatice. Nu-i pot interzice această plăcere.

ZN: Ultima întrebare: primul lucru pe care îl veți face dacă, nu dea meteorologii, deveniți primar? Veți scoate drapelul UE de pe edificiul primăriei?

Iv Ceban: Sigur că da. Cum de ați ghicit?

ZN: Domnule tovarăș Iv Ceban, mulțumim pentru că ați fost cooperant și ați acceptat să ne acordați acest interviu imaginar.

Pentu conformitate: Frosi Buraga

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md