Îți place să tragi un pui de somn? E scris în ADN-ul tău
Este scris în AND-ul tău motivul pentru care adori să tragi câte un pui de somn la amiază, sugerează un studiu. Iar beneficiile somnului de după-amiază le cunoaște puțină lume, de aceea vă invităm să trecem câteva în revistă. O mulțime de studii recente au arătat că siesta îmbunătățește performanța și starea emoțională, crește creativitatea și sănătatea. De asemenea, alungă oboseala și ajută la creșterea nivelului de concentrare.
Acum, ar putea exista o explicație științifică despre motivul pentru care adorăm că tragem un pui de somn la prânz. Și nu pentru că suntem leneși și vrem să tragem de timp.
Un nou studiu realizat de oamenii de știință japonezi de la Universitatea din Tsukuba pe șoareci arată că o singură mutație genetică poate crește cantitatea de somn de care are nevoie un șoarece, o descoperire pe care cercetătorii o consideră oportună pentru înțelegerea obiceiurilor de dormit ale oamenilor.
Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că se știu puține lucruri despre mecanismele fiziologice care reglementează somnul. Aceasta înseamnă că motivele pentru care somnul unei persoane diferă de al altei persoane reprezintă încă un mister pentru experții în somnologie.
De data aceasta, cercetătorii au studiat mutația unei proteine numite SIK3 și au examinat efectele pe care aceasta le-a avut asupra obiceiurilor de dormit ale șoarecilor. Ei au descoperit că prin mutarea celui de-al 551-lea aminoacid din SIK3, șoarecii au avut nevoie de mai mult somn decât de obicei, ceea ce se reflecta în activitatea lor cerebrală. Aceste creaturi, deși s-au trezit, aparent revigorate, a trebuit să revină mult înainte de ora de culcare a laboratoarelor sale normale. Era ca și când șoarecele avea o nevoie mai mare de somn.
Această observație, spun oamenii de știință, ar putea fi cheia înțelegerii la nivel molecular de ce avem nevoie de somn și de ce ne simțim somnolenți. Ceea ce rămâne încă neclar, totuși, este exact de ce somnul este atât de important și modul în care creierul urmărește cât timp este treaz.
Cercetarea de față arată că persoanele care au nevoie de somn mai mult – pe care ar putea să-l recupereze la amiază – ar putea avea o proteină cu eticheta „somnoroasă”. Cu toate acestea, dat fiind că studiul a fost efectuat pe șoareci și nu pe oameni, nu există încă certitudine privind acest aspect. Cu toate acestea, constatările oamenilor de știință japonezi ar putea fi revoluționare, având în vedere că unul din trei adulți nu doarme suficient (n.r. - cel puțin șapte ore pe noapte).
Lipsa somnului este asociată cu un risc crescut de a dezvolta obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și distres (stres care depășește o intensitate critică).
Sursa: tabu.ro
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul