ANOMALII // Povestea femeii cu două ADN-uri. „Am simțit că, pentru prima oară, pot respira liniștită”
Un fotomodel din California s-a născut cu o extrem de rară tulburare genetică.
Taylor Muhl are ceea ce medicii numesc himerism genetic. Mai exact, tânăra s-a născut cu două ADN-uri complet diferite în ea.
Mutația genetică s-a petrecut în pântecul mamei ei: embrionul în curs de dezvoltare al lui Muhl a „absorbit” un alt embrion care ar fi trebuit să fie fratele ei geamăn, scrie publicația Newsweek.
De aceea, acum, Taylor are doi pigmenți diferiți la nivel epidermic – unul al ei, iar celălalt al geamănului-fantomă.
Tânăra spune că a fost ușurată în momentul în care a primit explicația medicală pentru felul în care arată zona ei stomacală. „Am simțit că pot respira liniștită pentru prima oară în viața mea”, a declarat Taylor Muhl pentru revista People.
Însă efectul acesta epidermic al himerismului ei genetic implică o serie de complicații care îi afectează sistemul imunitar. Într-un interviu oferit recent publicației Women’s Health, Taylor a explicat: „Corpul tratează această marcă genetică a geamănului meu ca fiind o materie străină și încearcă să o respingă, dar nu poate. Îmi afectează zilnic imunitatea. Iar stresul și lipsa de somn fac ca reacția să fie una severă”.
Până în prezent, de-a lungul istoriei, există consemnate doar 100 astfel de cazuri de himerism genetic, spune Muhl, dar statistica este probabil mult mai mare, numai că purtătorii acestei tulburări genetice nu sunt diagnosticați.
În 2015, un alt caz de himerism genetic a fost depistat în Statele Unite. Un bărbat 34 de ani a dat bătăi de cap medicilor care efectuaseră un test de paternitate pe care acesta îl solicitase, rezultatele demonstrând, contrar insistenţelor lui, că nu este tatăl copilului.
După nenumărate investigaţii, explicaţia s-a dovedit a avea o bază ştiinţifică: himerismul genetic.
Practic, genele geamănului nenăscut se transmiseseră copilului, ceea ce făcuse imposibil ca rezultatele testului să poată confirma paternitatea.
După ce testul de paternitate indicase iniţial că bărbatul nu era tatăl biologic, cei doi hotărâseră să apeleze la un test genetic de descendenţă, care avea să demonstreze că americanul era, de fapt, unchiul copilului.
Genele prezente în saliva acestuia difereau de cele spermatice, care se potriveau doar în proporţie de 10% cu cele ale copilului. Oricât de ciudat ar părea, din punct de vedere genetic, geamănul nenăscut al americanului era tatăl copilului.
Sursa: digi24.ro
O judecătoare a CSJ, eliberată din funcție, fără drept de a beneficia de indemnizația unică la concediere: Mariana Ursachi NU a promovat evaluarea externă
OFICIAL // Mai puțini pensionari și pensii mai mari în 2024: Câte persoane își încasează pensiile peste hotare
VIDEO // A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al echipei Steaua București: Momentul în care a devenit „eroul de la Sevilla”