07:15:39 13.08.2022
Stiri

Ion Sturza spune cine sunt AUTORII devalizării Băncii de Economii: „Platon și Shor executau schema”

Politică 18.06.2015 23:12 Vizualizări10454 Autor: Ziarul National
Ion Sturza spune cine sunt AUTORII devalizării Băncii de Economii: „Platon și Shor executau schema” deschide.md


Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, afirmă că sumele enorme de bani au fost scoase din țară, punând în pericol sistemul financiar-bancar moldovenesc, printr-o schemă pusă la punct în afară, „în Est”, iar controversatul Veaceslav Platon și bancherul Ilan Shor au fost cei care au executat-o la Chișinău.

„Principalii autori (ai devalizării celor trei bănci cu probleme – n.r.) nu sunt în R. Moldova. Sunt din Est. Nu este greu de depistat. Vedeți lista de bănci din Rusia care au rămas fără licențe în ultimii doi ani din cauza spălării de bani”, a sugerat Sturza, la emisiunea „Interpol” de la Tv7, urmărind legătura acestora cu băncile intermediare care au avut de-a face cu băncile de la Chișinău.

Potrivit lui Sturza, „în Rusia, sub protecția serviciilor speciale, a existat întotdeauna o schemă de spălare de bani, profitând de bănci din țările baltice și R. Moldova”.

„Eu sunt șocat câți bani s-au învârtit prin R. Moldova. În R. Moldova s-au spălat pe bune bani”, e exclamat fostul premier în cadrul aceleiași emisiuni, spunând că R. Moldova a rămas fără un miliard de dolari din rezerva valutară, după alocarea de către Banca Națională a Moldovei a sumei respective celor trei bănci.

Ion Sturza a mai declarat că Veaceslav Platon și Ilan Shor au fost cei care au executat schema la Chișinău, „fiind coordonați de centrele respective din exterior”, implicând „elita” moldovenească, de la foști președinți de stat, foști prim-miniștri, până la oameni de cultură sau din sport.

„Autorii schemei au cerut permisiune de la oamenii care iau decizii în R. Moldova, cu repartizarea corespunzătoare a profiturilor. Evident că sumele au fost mai mari decât au anticipat, că băieții nu mai vedeau zerourile, și au pus condiții cu mult peste posibilitățile primilor”, a dezvăluit Sturza.

În cadrul aceleiași emisiuni, Sturza a mai declarat că situația de la celelalte trei bănci supravegheate de Banca Națională a Moldovei – „Moldova Agroindbank”, „Victoriabank” și „Moldincombank” - este stabilă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md