09:53:06 25.04.2024
Stiri

„Gazprom", TĂCERE absolută în privința livrărilor după 1 octombrie, atunci când trebuie să REDUCĂ semnificativ prețul la gaze pentru R. Moldova. Spînu dă asigurări că autoritățile sunt pregătite să pună în aplicare un plan ALTERNATIV ​

Actualitate 20.09.2022 08:58 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National
„Gazprom


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, susține că Federația Rusă încă n-a venit cu un răspuns clar, dacă oferă sau nu gaz R. Moldova după 1 octombrie, atunci când prețul de achiziție a gazului va fi unul mult mai mic față de cel achitat în prezent.

Andrei Spînu spune că șeful „Gazprom", Alexei Miller, a menționat în timpul discuției telefonice din august că auditul datoriilor „Moldovagaz" trebuie să fie finalizat până în luna septembrie. Potrivit contractului semnat cu cele două companii de audit, verificările vor fi finalizate abia anul viitor, fapt ce ar putea determina „Gazprom" să sisteze livrările, fiind invocat motivul nerespectării termenului.

„Nu avem un răspuns cert al celor de la „Gazprom" referitor la situația de după 1 octombrie. Noi am reiterat poziția noastră, că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrat gaz în baza formulei din contract. De la 1 octombrie formula se schimbă și este mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Cu Miller am discutat despre auditul datoriilor, i-am dat termenul luna martie când va fi finalizat auditul, abia atunci putem discuta despre faptul ce facem cu datoria istorică. El mi-a zis despre sfârșitul lui septembrie și i-am zis că este un termen nerealist pentru că cele două companii selectate abia în septembrie au primit primul set de acte de la "Moldovagaz”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV, transmite IPN.

Andrei Spînu spune că în eventualitatea în care "Gazprom" va închide gazul, sistemul centralizat de încălzire din Chișinău va fi trecut pe păcură, iar din banii împrumutați de la BERD va fi procurat gaz de pe piața internațională.

„Avem un credit de la BERD de 300 de milioane, a existat deja un proces de precalificare în timpul căruia au fost selectate 7 companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz. Printre cele 7 companii nu este "Gazprom". Banii de la BERD nu pot fi utilizați pentru compensații. Noi le-am comunicat celor din România că vrem să semnăm un contract pe termen lung, cu prevederi pe care să le revedem în fiecare an. Am venit cu propunerea ca până să semnăm un contract pe termen lung, să trecem de această iarnă. Mingea este pe terenul României, când va fi un răspuns, noi vom da curs”, a mai spus Andrei Spînu.

De asemenea, oficialul s-a referit și la cererea „Moldovagaz” către Agenția pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului până la 29 de le cu TVA.

„Încurajez ANRE să facă calculele să vadă devierile negative… Dar, eu consider că, cel mai bine acum e să avem un tarif cât mai mic și cu compensațiile să micșorăm povara de pe umerii cetățenilor”, a conchis Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md