04:44:34 18.05.2021
 
Stiri

Iohannis: România nu vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe, ci să o ajute pe calea cea mai bună

Știri 18.11.2016 11:01 Vizualizări2906 Autor: Ziarul National


Iohannis: România nu vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe, ci să o ajute pe calea cea mai bună Sursa: ziare.com

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, că România doreşte în continuare să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova, dar la nivel instituţional şi în ceea ce priveşte ameliorarea dependenţei energetice pe care ţara vecină o are faţă de Rusia, astfel încât poporul moldovean să vadă în aceste acţiuni intenţia de a ajuta Moldova „pe calea pro-europeană”, nu „de a o ocupa”.

Klaus Iohannis a precizat, la o dezbatere organizată la Universitatea Babeş-Bolyai, că România şi Republica Moldova vor continua să aibă o relaţie specială şi privilegiată, mai ales prin prisma trecutului istoric comun, explicând că România trebuie şi doreşte să acorde o mână de ajutor instituţiilor din ţara vecină.

„România şi Republica Moldova au o relaţie specială şi privilegiată, care se bazează pe istorie şi limbă comună. Această relaţie este una specială, pe care dorim să o păstrăm şi să o protejăm. (...) România trebuie şi vrea să sprijine Moldova, asta înseamnă că trebuie să sprijinim instituţiile din Moldova să devină mai performante, mai puternice şi mai transparente.

Asta înseamnă că România trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu în sensul să încercăm să dirijăm ceva acolo. Vorbim despre investiţii, realizând conexiuni energetice cu Moldova, în sensul de a le uşura dependenţa faţă de unicul furnizor pe care îl au”, a spus preşedintele.

Sprijin pentru instituţii, nu persoane

Şeful statului a subliniat că sprijinul trebuie să fie acordat instituţiilor, nu unor persoane, aşa cum s-a întâmplat în trecut, subliniind faptul că ajutorul trebuie să vină şi din punct de vedere economic, prin încurajarea de investiţii româneşti în Republica Moldova, scrie ziare.com.

„Noi dorim să sprijinim instituţii moldoveneşti, nu anumite persoane din Moldova, pentru că asta a fost una dintre probleme. De multe ori, din România s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu, în loc să se sprijine instituţiile.

Vrem să colaborăm cu Moldova în interesul cetăţenilor ei prin întărirea instituţiilor şi prin mecanisme foarte corecte şi transparente ale economiei Moldovei, aceasta este calea prin care putem să îi facem pe cetăţenii moldoveni să îşi dea seama că România nu este o ţară care vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe.

România vrea să întindă o mână Moldovei şi să o ajute pe calea pro-europeană, care este cea mai bună pentru Moldova”, a arătat preşedintele.

Iohannis a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională Citadel şi Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Dragos 18.11.2016 11:16

Sprijin pentru institutii...Pai toate institutiile, de le guvern pana la primarii, scoli, spitale, gradinite, curent, closete, gazete sunt capturate. Tot statul asta nefericit este uzurpat.

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md