15:16:13 26.04.2024
Stiri

Ce interpretă autohtonă pregătește cea mai gustoasă varză murată

Monden 19.07.2014 16:05 Vizualizări3030 Autor: Daniela Hadei
Ce interpretă autohtonă pregătește cea mai gustoasă varză murată facebook.com


Sfat // „Varza mea este cea mai vestită printre artiști. Secretul este s-o pritocești la timp”

Vara este timpul când fructele și legumele nu lipsesc de pe nicio masă. Cu un conținut bogat în vitamine, acestea pot fi consumate din plin.

Pentru ca plăcerea și gustul bunătăților din grădină să fie păstrate pe tot parcursul anului, gospodinele se întrec la conservat, gătit și congelat. Compot din fructe, ghiveci din legume la cuptor, magiun, murături în butoiaș sau legume congelate, sunt doar câteva dintre secretele gospodinelor noastre. Nici interpretele nu rămân în urmă. Mai mult, unele dintre ele se bucură de admirație și laude pentru cele mai bune conserve.

Adepta bucatelor gătite acasă

Îndrăgita interpretă de muzică populară Ioana Căpraru este adepta bucatelor, conservelor și murăturilor gătite acasă. De obicei, crește legumele în grădină sau le cumpără de la piață, dar nicidecum de la magazin. Pune un accent sporit pe mâncarea naturală și sănătoasă. Artista spune că face „cea mai bună varză murată” și „cel mai bun vin”. Interpreta și-a umplut deja borcănașele cu magiun de căpșuni, zmeură și coacăză. De asemenea, a conservat compot din vișine, coacăză neagră și roșie. „Îmi place să merg la piață să fac cumpărături. Cumpăr mai ales de la femeile care vând producția proprie, crescută acasă. Avem și ceva fructe în grădina noastră, dar nu întotdeauna ne ajung pentru conserve”, ne-a mărturisit interpreta.

Mai puține conserve ca în anii trecuți

În comparație cu anii trecuți, acum Ioana Căpraru pregătește mai puține conserve. Cu toate acestea, artista nu cumpără niciodată legume congelate, magiun, murături sau compot din magazine. Preferă să le pregătească singură, iar pe timp de iarnă să simtă același gust natural al bucatelor. „Când erau copiii mici, nu-mi ajungeau borcane pentru conserve, acum însă multe îmi rămân. Preferăm să consumăm tot ce gătim acasă. Mai bine prepari singur, pentru că știi ce pui. La conservele din magazine sunt multe adaosuri, care dăunează sănătății. Nici nu sunt atât de naturale, nu am încredere în ele. Nimic nu se compară cu ceea ce gătește o gospodină”, spune Ioana Căpraru.

Legume congelate și ardei în suc de roșii

Ioana Căpraru făcea ghiveciuri și legume conservate, dar de câțiva ani preferă să pună vânătă coaptă la congelator, iar ardeii să îi păstreze în suc de roșii. „Trec ardeii prin apă clocotită, apoi îi pun în borcane de doi sau trei litri. Fierb sucul de roșii și îl torn peste ardei. Le pun capacul și îi duc în beci. Îi despachetez iarna când vreau să fac ardei umpluți. Sunt foarte buni. Nu se înmoaie și nu se fărâmă. Pentru sarmale, pregătesc frunze de vie. După ce le culeg, le trec prin borș acru, apoi așa călduțe le pun în borcane. Iarna sunt minunate”, confirmă artista.

Secretul pentru cel mai bun vin și varză murată

Ioana Căpraru este lăudată în rândul artiștilor pentru cel mai bun vin roșu și cea mai bună varză murată. Fie că este vorba de o sărbătoare sau o zi obișnuită de iarnă, artista are pe masă o salată din varză murată cu ceapă și ulei prăjit.

„Toți artiștii cunosc vinul și varza mea murată. Vinul îl prepar împreună cu soțul meu. Cumpărăm strugurii și îi dăm la teasc. Secretul este că nu îi adăugăm nimic. Nici zahăr, nici apă. Facem aproximativ 200 de litri de vin, alb și roșu, și îl păstrăm în butoi din lemn de stejar. Varză murată facem câte un butoi de 60 de litri, uneori chiar două”, spune mândră Ioana Căpraru. De asemenea, artista ne mărturisește că secretul pentru varza murată este să fie pritocită la timp. Ioana Căpraru pune varza la murat în luna noiembrie, iar până la Anul Nou este gata. Artista are murături și vin până în lunile de primăvară.

Rețeta Ioanei Căpraru pentru varză murată

Varza se taie în două sau în patru, în funcție de mărime. Se așază compact în butoi. Pentru moare se pun două pahare de sare la 10 litri de apă. Varza se cuprinde cu moare, apoi i se pune o greutate deasupra. O dată la două-trei zile, varza se pritocește. Această acțiune se face timp de o lună.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md